Mağdur tüketicilere öneriler
Abone olMersin'de tüketicilerin yaptığı 200'e yakın şikayetin yaklaşık yüzde 80'i cep telefonu ve ayakkabı kaynaklı oldu.
Mersin İl Sanayi ve Ticaret Müdürlüğü'nün aylık ortalama aldığı 200'e yakın şikayetin yaklaşık yüzde 80'inin cep telefonu ve ayakkabı kaynaklı olduğu bildirildi. Haklarını gerçek anlamda öğrenmek isteyen tüketicilere www.sanayi.gov.tr adresli internet sitesinden veya İl Sanayi ve Ticaret Müdürlüklerinden yardım almalarını öneren Yıldız, şöyle devam etti:
Mağdur olan tüketicinin yaptığı alışverişte bir problem yaşadığında ilk olarak satıcıya gitmesi gerektiğini ifade eden Yıldız, satıcıya bire bir sorununu ilettikten sonra bir çözüm yolu üretilemezse, belgeleriyle birlikte Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü'ne veya mahkemeye başvurması gerektiğini kaydetti. Tüketicilerin olası bir sorunda haklarını arayabilmeleri için iş yerinden alışveriş sırasında fatura veya fiş alınmasının önemine değinen Yıldız, garanti belgesi, fatura veya fiş alınmadığı takdirde, tüketicinin hakkını arayamayacağını vurgulayarak, şunları kaydetti: ''Satın alınan mal ve hizmetin, ambalaj, etiket veya satıcı tarafından vaat edilen çeşitli özelliklerin eksik olması veya hiç olmaması gibi bir durumunda, söz konusu mal veya hizmet ayıplıdır. Satın alınan malın ayıplı olduğunun anlaşılması halinde tüketici, malın teslim tarihinden itibaren 30 gün içinde satıcıya başvurarak değiştirilmesi, ödenen bedelin iade edilmesi, ücretsiz olarak onarılması veya tazminat hakkı talep edebilir. Bunlar yasal haklardır. Bu haklardan hangisinin kullanılacağına satıcı değil, tüketici karar verir.
Garanti kapsamındaki mallarda ise bir yıl içinde aynı arızanın iki kereden fazla tekrarlanması halinde, farklı arızaların 4 kereden fazla meydana gelmesinde, malın tamiri 30 iş gününü geçiyorsa tüketici haklarından faydalanılmalıdır.'' Yıldız, siparişle yapılan alışverişlerde ise mağduriyetin kanıtlanabilmesi için alışveriş yapıldığında şartları belirleyen bir sözleşme yapılması gerektiğini de sözlerine ekledi.