Magandalara kötü haber
Abone olYargıtay "maganda kurşunu"na 1 yıla kadar hapis cezası verilmesi gerektiğine işaret etti.
Yargıtay 8'inci Ceza Dairesi, ölüme veya yaralanmaya sebebiyet vermese bile "maganda kurşunu"na 1 yıla kadar hapis cezası verilmesi gerektiğine işaret etti.
Yargıtay 8'inci Ceza Dairesi, özellikle son dönemde olduğu gibi düğünlerde ve maç sonlarında havaya ateş açılmasının toplumda korku, kaygı, panik yarattığını, bu nedenle ölüme veya yaralanmaya neden olmasa bile 'maganda kurşunu'na 1 yıla kadar hapis cezası verilmesi gerektiğine işaret etti. Yargıtay'ın kararına neden olan olay şöyle gelişti: Antalya'nın Gazipaşa İlçesi Çobanlar köyünde 2004'te yapılan bir düğünde havaya ateş açıldı. Olay yerine giden jandarma silahı, Selahattin Yiğit'in kullandığını belirledi. Olayda ne ölen ne de yaralanan yoktu, ancak yine de işlem yapıldı. Durum tutanak düzenleyerek savcılığa bildirdi.
Para cezası verildi
Gazipaşa Savcılığı, Selahattin Yiğit hakkında dava açtı. Dava, Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Mahkeme, Yiğit'in havaya ateş açmasını, 'zorunlu olmadan havaya ateş açarak insanları rahatsız etmek' olarak değerlendirdi. Yargılamayı da TCK'nın 551'inci maddesine göre yaptı. Bu madde, havaya kurşun sıkan 'magandaların' 1 milyon 179 bin lira (1 YTL 179 yeni kuruş) ödemeleri halinde davaların düşürülmesini düzenliyordu. Selahattin Yiğit de bu parayı ödeyince hakkındaki davası düştü. Böylelikle Yiğit'in sabıka kaydına hiçbir suç işlenmemiş oldu.
1 YIL HAPİS İSTİYOR
Gazipaşa Cumhuriyet Savcılığı, Yiğit hakkındaki kararı temyiz edince dosya Yargıtay 8'inci Ceza Dairesi'ne geldi. Daire, havaya ateş açılmasının, yerel mahkemenin kararında belirtildiğinin aksine 'basit bir rahatsız etme' olarak nitelendirilemeyeceğine işaret etti. Asliye Ceza Mahkemesi'nin kararını oybirliğiyle bozan 8'nci Ceza Dairesi, havaya açılan ateşin, ölüm veya yaralanmaya neden olmasa bile halk arasında korku, kaygı veya panik yarattığını kaydetti. Yargıtay'ın kararında, sanığın buna göre cezalandırılması gerektiğine vurgu yapıldı. Kararda işaret edilen 'halk arasında korku, kaygı veya panik yaratabilecek biçimde silahla ateş etme' suçu, yeni TCK'nın 177'nci maddesinde tanımlanıyor. Bu madde, havaya ateş açılması sonucunda ölen ya da yaralanan olmasa da ateş açan kişiye 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası verilmesini düzenliyor. Türk Ceza Kanunu'nda 2 yıla kadar olan hapis cezaları, hakim kararıyla paraya çevrilebiliyor ve ertelenebiliyor. Ancak hakimler erteleme kararı verirken sanığın suç işleme eğiliminde olduğuna kanaat getirirse hapis cezaları bir gün bile olsa infaz ediliyor.Yargıtay'ın işaret ettiği şekilde bir kişiye ceza verilmesi halinde, hapis cezası paraya çevrilse bile sabıka kaydına işleniyor.