Maden şirketinin sendika kurnazlığı
Abone olZonguldak'ta bir maden ocağında hizmet veren taşeron firma, işçilerinin sendikal örgütlenmesine karşı ilginç bir itirazda bulundu.
Türkiye Taşkömürü Kurumu'ndaki (TTK) Zonguldak'taki maden ocaklarında hizmet veren taşeron firmadaki yaklaşık 300 işçisinin toplu sözleşme yetkisi için Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS), Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına müracaat ederken, firma yetkilileri ''inşaat sektörü''nde hizmet verdiklerini beyan ederek itirazda bulundu.
GMİS Genel Başkanı Ramis Muslu, TTK içerisindeki taşeron firmalarda örgütlenmeye başladıklarını, yakın zamanda da madencilik sektöründe çalışan diğer işletmelerde benzer çalışmalara yöneleceklerini söyledi.
Kömür için çalışıyorlar
TTK'da 2004'ten itibaren Kozlu, Üzülmez, Karadon ve Armutçuk müesseselerinde taşeron firmalarının kömür hazırlık çalışmaları yürüttüğüne dikkati çeken Muslu, şöyle konuştu:
''Kurumda 3 firma yaklaşık 6 yıldan bu yana çalışmalarını devam ettiriyor. İşletmeler arasındaki Star'da örgütlenmeye başladık. TTK Kozlu ve Üzülmez müesseselerinde çalışan işçileri sendikamıza üye yaptık. Yaklaşık 300 işçinin toplu sözleşme yetkisi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına müracaat ettik. Firma ise inşaat sektöründe çalıştıkları gerekçesiyle itirazda bulundu. Yetki tartışması adli makamlara taşındı. Bu ay içerisinde mahkememiz var.''
Bu bahaneye şaşırdık
Muslu, inşaat firması bahanesine şaşırdıklarını belirterek, ''O zaman ben de şunu sormak zorunda kalıyorum, yerin altında ne işiniz var? Bu şirketler barajlarda, tünel ve metro inşaatlarında çalışabilirler ama yerin 400, 500 ve 600 metre altında çalışmaları mümkün değildir. Bunun mümkün olmadığını da TTK Karadon Müessesesi'nde 17 Mayıs'ta yaşanan grizu faciasında gördük. Bu şirketler, kurum tarafından hak edişleri ödenerek uzaklaştırılmalılar'' diye konuştu.
Yetki mücadelesini hukuken kazanmayı beklediklerini anlatan Muslu, şunları kaydetti:
"Geriye dönüp baktığımızda 1960, 1970, 1980 ve 1990'lı yıllarda TTK'nın işlerini dışarıdan gelip kimse yapmamıştı. Kurumdaki kuyuları ve galerileri Çinliler de açmamıştı. Bunların hepsini yıllarca TTK'nın kalifiye elemanları yapmıştı. Kurumda, taşeron firma çalışmaları devam ederse, 162 yıllık madenci kültürümüz ortadan kalkacaktır.''