Maaşı 14 yıl sonra kesildi

Abone ol

Zonguldak'ta 1992 yılında isteğe bağlı emekli olan muhtarın maaşı mahkemelik oldu.

Zonguldak'ta 1992 yılında isteğe bağlı emekli olan muhtar, BAĞ-KUR'a 1982'den itibaren tescili bulunduğu gerekçesiyle maaşının kesilerek 22 bin 462 YTL borç çıkarılması üzerine iş mahkemesine dava açtı.

Hasankahyalar Köyü Muhtarı İsmet Ezengin, 1967'de sigortalı başladığı işinden bir süre sonra ayrılarak isteğe bağlı sigorta primlerini ödemeye başladı.

Yolcu taşımacılığı yapmak için 1982'de ticari minibüs satın alan Ezengin, vergi mükellefi olduğundan BAĞ-KUR İl Müdürlüğüne tescilinin yapılmasına karşın primlerini kuruma yatırmaya başlaması gerektiğini bilmediğinden isteğe bağlı sigortalı ödemelerine devam ederek, 1992 yılında emekli oldu.

Ticari aracını da 1989'da muhtar seçilmesinden bir süre sonra sattığını bildiren Ezengin, söz konusu kurumdan 15 Ağustos 2005'te kaydının sona erdiği ve 22 bin 462 YTL borucunu 1 ay içinde ödemesi gerektiği yönünde yazı gelmesi üzerine avukatına başvurdu.

Sosyal Sigortalar Kurumu'ndan (SSK) emekli maaşı kesilerek, sosyal
hakları da elinden alınan Ezengin, BAĞ-KUR'un ''uyuşmazlık çıkarmasının yasal mevzuata aykırı olduğu ve Medeni Kanunu'nun ilgili maddesindeki objektif iyi niyet kurallarıyla bağdaşmadığı'' gerekçesiyle iş mahkemesine dava açtı.

Muhtar Ezengin, ticari araç satın aldıktan sonra primlerini BAĞ-KUR'a ödemesi gerektiğini bilmediğini, yaklaşık 22 bin YTL borcu bulunduğunu öğrenince şok olduğunu söyledi.

-ALDIĞI MAAŞLARI DA GERİ ÖDEYECEK-

SSK'nın da kendisine 14 yıl süreyle ödediği maaşları tahsil edeceğini öğrenmesi üzerine sıkıntısının artığını anlatan Ezengin, şöyle konuştu:

''Prim borçlarının yanı sıra 14 yıl süreyle aldığım emekli maaşları geri tahsil edileceğinden perişan durumdayım. Şu anda 240 YTL muhtar maaşıyla evimin geçimini bile sağlayamıyorum. Primlerimi BAĞ-KUR'a ödemem gerektiği konusunda uyarılmayarak mağdur edildiğim için iş mahkemesine dava açtım. Bu borçları ödememe imkan yok. Kurumlararası iletişimsizliğin kurbanı oldum. Tek umudum mahkemeyi kazanmak.''

-''YARGITAY'IN EMSAL İÇTİHATLARI''-

Ezengin'in avukatı Meral Çolak da müvekkilinin kanunun kendisine nasıl uygulanacağı konusunda bilgisi bulunmadığından mağdur olduğunu savunarak, şöyle konuştu:

''Kurumdan kendisine gerekli ihbarlar yapılmıyor. SSK'den emekli olmasından 14 yıl sonra 'siz BAĞ-KUR'lusunuz' deniliyor. Sosyal güvenlik kuruluşlarının uyarma görevi var. Çünkü, vatandaş durumu bilseydi primlerini doğal olarak BAĞ-KUR'a yatırırdı. Ne yazık ki kurum uyarma görevini yerine getirmemiştir. Yargıtay'ın pek çok kararlarında bu husus vurgulanmıştır. Kurumların uyarma görevlerini yapmayıp da 10-15 yıl sonra böyle meseleleri çıkarması Medeni Kanunu'nun iyi niyet kurallarıyla bağdaşmıyor. Yargıtay'ın görüşlerinde de bu vurgulanmıştır. Bundan dolayı BAĞ-KUR kaydının ve tahakkuk ettirilen primlerinin iptali için dava açtık.''
BAĞ-KUR İl Müdürlüğü yetkilileri de mevzuatlar göz önünde bulundurularak Ezengin'e gerekli bilgilerin zamanın da verildiğini, 1993 ocak ve şubat ayında tebligatların yapıldığını kaydettiler.

Günün Önemli Haberleri