Maaş kredisi patladı
Abone olBankalar şimdi de bu krediye sardırdı. Maaşa kredi, tehlikeli bulunuyor...
YENİ Kredi Kartı Yasası’nın ardından hareket alanı daralan bankalar, daha fazla müşteriye ulaşmak için bu kez de bordrolu çalışanlara yöneldi. Konut ve tüketici kredilerinin yüksek olduğu ve uzun vadeli kullanılmaması yolunda tüketicileri uyaran Merkez Bankası, tüketicilerden faizlerin düşeceğini dikkate almalarını isterken, bankalar kredi kullandırmak için birbirleriyle yarışıyor. Özellikle son dönemlerde bankaların bordrolu çalışanlara maaş kredisi kampanyası dikkat çekiyor.
KREDİ ALANA İKRAMİYE
‘Devlet memuru ve tüm bordrolu çalışanlara müjde’ sloganı ile müşteri çekmeye çalışan Garanti Bankası, maaşın 10 katı oranında kredi kullanan müşterisine 1 maş ikramiye veriyor. Kefil istemeyen banka 1.79 faiz oranıyla kullandıracağı maaş kredisinde 3 ay ödemesiz seçeneği bile sunuyor. Banka 1 maaş ikramiye için 10 maaş tutarında 60 ay vadeli, 1/2 maaş ikramiye için asgari 8 maaş tutarında ve asgari 48 ay vadeli, 1/5 maaş ikramiye için asgari 5 maaş tutarında ve asgari 36 ay vadeli kredi kullanılması şartı koşuyor. İş Bankası ise bordrolu çalışanlara 60 aya kadar nakit kredi hizmeti sunuyor.
KEFİL DE İSTEMİYORLAR
KEFİLSİZ kredi veren banka, maaşın 16 katına kadar yüzde 1.69 faiz oranıyla kredi kullandırıyor. Vakıfbank da maaşını kendisinden çeken müşterilerine ihtiyaç duydukları finansal desteği sağlamak amacıyla düşük faiz oranlı ‘Özel Maaş Kredisi’ hizmeti veriyor. Maaşın 15 katına kadar, 36 aya varan vadelerle kredi veren Vakıfbank, kefilsiz kullandıracağı bu krediye yüzde 1.60 faiz oranı uyguluyor. Finansbank ise maaşlı çalışanlara 60 aya kadar maaşın 5 katına kadar kredi veriyor.
Tüketiciler Birliği uyarıyor
BankalarIn bordrolu çalışanlardan aylık taksitleri daha kolay aldığını belirten Tüketiciler Birliği yetkilileri, tüketicileri dikkatli olmaları konusunda uyarıyor. Bankaların sunduğu hizmetlerin cazip görünebildiğini ancak toplam kredi miktarından yapılacak kesintiler ile faiz oranlarının iyi incelenmesini öneren yetkililer ‘Vade, faiz oranları ve kesintiler, tüketiciyi zarara sokabilir. Verilen paradan kesilen miktar fazla olunca faiz belirtilen rakamların çok üzerine çıkıyor. Ayrıca mevcut durumda faizler oldukça yüksek’ dediler.