LYS soruları 2017'de bu konuları bilen fark atacak!

Abone ol

LYS 2017 için geri sayım başladı. LYS Tarih, Coğrafya, Felsefe, Sosyoloji, Psikoloji ve Mantık sorularından yüksek puan almak için hangi konulara dikkat etmeniz gerekir? İşte LYS'de puan farkı yaratacak tüyolar.

LYS'de bazı konularda başarı gösterenler rakiplerine puan farkı atacak.  2017 LYS yorumlarında bulunan eğitim uzmanları tarih, felsefe ve coğrafya sorularında dikkat edilmesi gereken noktaları şöyle sıraladı: 

TARİH: Kavram bilgisi eksikliği hataya yol açıyor. Son yıllarda bilgi ile kavramı eşleştirmeye yönelik sorularda öğrenciler zorlanıyor. Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi dersi sadece 11. veya 12. sınıfta okutulduğu için öğrenci yeterli donanıma sahip değil ve zorlanıyor. Yoruma dayalı sorular var ancak büyük kısmı bilgi ölçüyor. Bu yüzden sınavdan önce tekrar, iyi olacaktır. Soru köklerinin iyi okunması gerekiyor. Sorularda geçen "sadece", "daha", "en", "yalnızca" gibi kelimelere dikkat edilmeli, bu terimlerin cevabı belirlediği unutulmamalı. Tablo üzerinde düzenlenmiş sorularda öğrenciden, neden-sonuç ilişkisini kurması ya da kronolojik sıralamayı bilmesi istenir.

COĞRAFYA: En çok hata yer kavramı ile ilgili sorularda yapılıyor. Türkiye ve dünyanın diğer önemli yerlerinin nerede olduğu bilinmiyor. Özellikle grafik veya tablo sorularında üstte verilen bilgiyi okumadan soruyu çözmeye çalışıyorlar. Türkiye'nin ekonomik faaliyetleri ve yer kavramı ile ilgili bilgiler tekrarlanmalı. Türkiye'nin ekonomik yapısı, küresel ortam ünitesi ve çevre toplum ünitelerinden fazla sayıda soru beklemekteyiz. Geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da hem Türkiye hem de dünya haritalarının kullanıldığı soru tiplerinde dikkatli olmak gerekiyor. LYS müfredatı konularından da en fazla ağırlık verilmesi gereken konular; Bölge Çeşitleri ve Sınıflandırılması, Ekosistem ve Madde Döngüsü, Ülkeler Coğrafyası, Doğal Kaynakların Sınıflandırılması ve Kullanımlarında Çevre Duyarlılığı, Çevre ve Toplum.

FELSEFE: En çok hata yaptıran sorular şöyle: "Bu parçada aşağıdaki görüşlerden hangisi eleştirilmektedir?" ya da "Hangisine karşı çıkılmaktadır?" Öğrenci soru yöneltme cümlesinin başını dikkatle okurken sonuna doğru uydurup tamamlama eğilimine giriyor ve soruyu şöyle algılıyor: "Bu parçada aşağıdaki görüşlerden hangisi dile getirilmektedir?" Bu yüzden önce yönelme cümlesi dikkatli okunmalı.

SOSYOLOJİ: Genelde felsefe sorularına benzer: Temel kavramları kullanarak paragrafı çözümleme şeklindedir. Sosyolojiye Giriş, Toplumsal Yapı ve Kurumlar, Kültür konularından sorular her yıl çıkıyor.

PSİKOLOJİ: Son 10 yıldır son derece teknik sorular çıkıyor. Bu yüzden öğrenci temel üniteleri iyi öğrenmeli. Sadece paragraftan yola çıkılarak çözülebilecek soru sayısı az olduğundan konu bilgisine de önem verilmeli. Grafik çözümlemeler de bilinmeli. Duyum Algı, Öğrenme, Ruh Sağlığı ve Sosyal Davranış konuları önemli. Her yıl olduğu gibi yine soru çıkabilir.

MANTIK: Sözel grubun eleyici dersi mantıktır. Mantık konuları da matematik konuları gibi daha fazla tekrarı gerektirir. Mantıkta, öğrenci konuya egemense soruları yanıtlaması çok kolay. Son yıllarda öğrencinin en çok zorlandığı çözümleyici çizelge ve yüklemler mantığından oldukça zorlayıcı sorular çıktı. Klasik ve Sembolik Mantığın Temel Bilgileri konuları her yıl soru çıkan konular.

Günün Önemli Haberleri