LYS sınav giriş yerleri ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi
Abone olLYS sınav giriş yerleri açıklandı. LYS sınav giriş yerleri ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi ais.osym.gov.tr'de.
LYS sınav giriş yerleri açıklandı. ÖSYM LYS sınav giriş yerlerini ve sınav giriş belgelerini bugün saat 14.00'da ais.osym.gov.tr'den açıkladı.
LYS giriş yerleri ne zaman açıklanacak sorusunun yanıtı ÖSYM'den geldi. ÖSYM, LYS 2015 sınav giriş yerlerini bugün açıklıyor. LYS sınav giriş yerleri ve LYS giriş belgelerine saat 14.00'dan itibaren ais.osym.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz.
ÖSYM'den LYS 2015 sınav giriş yerlerine ilişkin yapılan açıklamada şöyle denildi:
"13-14-20-21 Haziran 2015 tarihlerinde yapılacak 2015 Lisans Yerleştirme Sınavlarına (LYS) başvuran adayların, sınavlara girecekleri bina/salonlara atanma işlemleri tamamlanmıştır.
Adaylara Sınava Giriş Belgesi gönderilmeyecektir. Adaylar, sınava girecekleri yer bilgisini gösteren Sınava Giriş Belgelerini başvuru yaptıkları her LYS için ayrı ayrı, T.C. Kimlik Numaraları ve aday şifreleri ile 3 Haziran 2015 tarihinde saat 14.00’ten itibaren ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr İnternet adresinden edineceklerdir. Başvuru yapılmayan LYS için Sınava Giriş Belgesi düzenlenmeyecektir. Belgenin üzerinde adayın sınava gireceği merkez, bina, salon bilgileri ile adayın fotoğrafı bulunacaktır. Belge üzerinde adayın fotoğrafının bulunması zorunludur. Adaylar, bu belgelerinin yazıcıdan dökümünü edinirken belge üzerinde fotoğraflarının görünür olmasına özen göstermelidir. Adaylar İnternet’ten edinecekleri bu belgelerinin renkli ya da siyah-beyaz çıktılarını ilgili LYS’de yanlarında bulundurmak zorundadır. İlgili LYS’ye ait Sınava Giriş Belgesi’ni (fotoğraf görünür bir şekilde) yanında bulundurmayan adaylar sınava alınmayacaktır. Sınava Giriş Belgesi sadece üzerinde belirtilen LYS için geçerli olacaktır. Bir LYS için düzenlenen belge diğer LYS’ler için kullanılamayacaktır. Belgenin ön ve arka yüzünde ÖSYM’nin belirlediği bilgiler dışında herhangi bir yazı, resim, işaret vb. bulunmamalıdır. Kimlik ve güvenlik kontrolleri ile salona giriş işlemlerinin zamanında yapılabilmesi için, adayların sınava girecekleri binanın kapısında sınavın başlama saatinden en az 1 saat önce hazır bulunmaları zorunludur. Adayların sınava girecekleri binayı sınav gününden önce görmeleri yararlarına olacaktır.
LYS GÜNÜ UYARILARI
Adayların sınava girebilmeleri için Sınava Giriş Belgesinden başka fotoğraflı ve onaylı özel kimlik belgelerini de yanlarında bulundurmaları zorunludur. Nüfus cüzdanı, pasaport, zorunlu askerlik görevini ifa eden er/erbaşlar ile askerî öğrenciler için askerî kimlik belgesi (Bu özel durum, muvazzaf askerler için geçerli değildir.), tutuklu/hükümlü adayların bu durumlarını kanıtlayan fotoğraflı resmî belge, Türk vatandaşlığından izin ile ayrılanlar ve bunların kanuni mirasçılarına ait Pembe/Mavi Kartlar, pasaportları bulunmayan KKTC vatandaşlarının fotoğraflı ve kimlik numaralı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Kimlik Kartı ile çipli, manyetik şeritli, 16 rakamdan oluşan baro kart ve 7 rakamdan oluşan güvenlik kodu bulunan geçerlilik tarihi dolmamış resmi Avukat Kimlik Belgesi özel kimlik belgesi olarak kabul edilir. Bunların dışındaki, sürücü belgesi, meslek kimlik kartları vb. diğer tüm belgeler sınava giriş için geçerli belgeler sayılmayacaktır. Nüfus cüzdanında soğuk damga basılı olmalı, sınav görevlilerinin adayı kolaylıkla tanıyabilmelerini sağlayacak, sınav görevlilerinde adayı tanımada tereddüt oluşturmayacak güncel bir fotoğraf ve T.C. Kimlik Numarası bulunmalı, pasaportun süresi geçerli olmalıdır. Üzerinde soğuk damga, sınav görevlilerinin adayı kolaylıkla tanımasını sağlayacak güncel bir fotoğraf veya T.C. Kimlik Numarası bulunmayan nüfus cüzdanları (TC Kimlik numarası elle veya daktilo ile sonradan yazılmış veya ilave edilmiş olmamalıdır.) ile geçerlilik süresi bitmiş pasaport kabul edilmeyecektir. Sınav günü sınav görevlilerinin, fotoğrafından adayın kimliğini belirlemede güçlük çektiği takdirde, adayı sınava almayabileceği veya adayın sınavının geçersiz sayılabileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Bu belgelerini eksiksiz olarak yanında bulundurmayan bir aday, mazereti ne olursa olsun, sınava alınmayacaktır; sınava alınsa bile sınavı geçersiz sayılacaktır.
Nüfus cüzdanı olmayan veya nüfus cüzdanında T.C. Kimlik Numarası, soğuk damga veya güncel bir fotoğrafı bulunmayan adayların, kimlik belgesi nedeniyle sınavda bir hak kaybına uğramamaları, mağduriyet yaşamamaları için sınav kurallarına uygun kimlik belgelerini edinerek sınava girmeleri gerekmektedir."
LYS SINAV GİRİŞ YERLERİ ais.osym.gov.tr'DE
LYS 2015 sınav giriş yerleri ÖSYM'nin aday işlemleri sayfası ais.osym.gov.tr'den açıklanıyor. Adaylar LYS giriş yerlerine ve sınav giriş belgelerine TC Kimlik Numaraları ve ÖSYM aday şifrelerini sisteme girerek ulaşabilecekler.
ÖSYM ŞİFRESİNİ UNUTANLAR NE YAPACAK?
LYS öncesi ÖSYM aday şifresini unutan öğrenciler yeni şifrelerini 3 yolla edinebilirler.
Şifrelerini unutan LYS adayları ÖSYM'nin ais.osym.gov.tr internet adresinden yeni şifre alabilirler. LYS aday şifresini unutanlar ayrıca ÖSYM Sınav Merkezleri'nden veya ÖSYM Koordinatörlükleri'nden yeni şifre edinebilirler.
Bunun için ÖSYM’nin sitesine girerek ais.osym.gov.tr’den adresinden şifrenizi ücretsiz olarak yeniden alabilirsiniz. Siteye girdikten sonra “Şifremi Unuttum” alanına girerek yöneltilen soruları doğru yanıtlamanız gerekiyor.
Eğer internet ortamından şifre almayı başaramazsanız ÖSYM sınav koordinatörlüklerine veya LYS’de başvuru merkezi olarak görev yapan yetkilendirimliş başvuru merkezlerine geçirli nüfus cüzdanı veya pasaportunuzla şahsen başvurabilirsiniz. Bu merkezleri ÖSYM’nin internet sitesinden edinebilirsiniz. Unutmayın sizden başkası sizin adınıza şifre alamaz.
LYS SINAV TARİHLERİ HANGİ DERS NE ZAMAN?
ÖSYM'nin internet sitesi osym.gov.tr'den ilan edilen LYS sınav tarileri 2015 bilgisine göre LYS1 Matematik Sınavı 14 Haziran 2015'te, LYS2 Fen Bilimleri Sınavı 20 Haziran 2015'te, LYS3 Edebiyat-Coğrafya Sınavı 21 Haziran 2015'te, LYS4 Sosyal Bilimler Sınavı 13 Haziran 2015'te, LYS5 Yabancı Dil Sınavı ise 14 Haziran 2015'te yapılacak.
2015-LYS4 SOSYAL BİLİMLER
2015-LYS1 MATEMATİK
2015- LYS5 YABANCI DİL
2015-LYS2 FEN BİLİMLERİ
2015-LYS 3 EDEBİYAT-COĞRAFYA
LYS'YE GİRECEKLER DİKKAT
Psikiyatrist/ Psikoterapist Yrd. Doç. Dr. Rıdvan Üney, LYS sınavı yaklaştığı bu günlerde ailelerin nasıl davranmaları gerektiği hususunda bilgiler verdi.
Öncelikle ailelerin çocuklarının durumunu iyi gözlemlemeleri gerektiğini ifade eden Üney, şöyle konuştu:
“Çünkü sınavla ilgili birçok yerde yazılan veya medyada konuşulan öneriler genel önerilerdir. Ancak her insandan dünyada bir tane mevcuttur. Mutlaka sınava giren gençlerin ortak bir davranış biçimi olabilir. Bununla birlikte kardeşlerin, hatta ikiz kardeşlerin bile gelecekteki mesleğini belirleyecek bir sınava yaklaşımları, onlarda yarattığı stres farklı olacaktır. Bu durumun ailelerce iyi anlaşılması gerekir. Bu durumda çocuklarının olumlu ve olumsuz yanlarını daha iyi değerlendirip, onun ihtiyaçlarına daha gerçekçi yardımda bulunabilirler. Ayrıca biraz önce değindiğim gibi her insandan dünyada bir tane vardır; kardeşleriyle, sınıf arkadaşlarıyla, yakınlarıyla, komşu çocuklarıyla karşılaştırmak hiçbir fayda sağlamayacağı gibi zarar verir. Bunun dışında bu genç insanların seçecekleri mesleğin ilk basamağı olan bu sınava hazırlanırken gergin olmaları doğaldır. Ancak aile bunu fark ederse ve bu durumu önemserse yardımcı olmaya başlamış olur. Tabi ki ölçüyü kaçırmadan.”
LYS ÖNCESİ STRES NASIL YÖNETİLİR?
Rıdvan Üney, ailelerin çocuklarının sınav stresinin boyutunu nasıl fark edecekleri hususunda da şöyle konuştu:
“Stres esasen gerektiği kadarsa sorun olmaz. Belli miktarda stres kişide uyanıklık, uyarılmışlık yaratır. Bu da kişinin bu konuyla ilgili dikkatini artırır. Performansını olumlu yönde etkiler. Sınava çalışma isteğini, başarı arzusunu artırır. Hiç kaygının olmayışı sınava hazırlanan kişinin bazen motive olmasını engeller. Stresin iç ve dış nedenleri vardır. Belirtiler aynı bile olsa iç nedenler gencin kişilik özelliklerinden kaynaklanırken, daha kontrol edilebilir dış nedenler aile ve çevre tutumundan kaynaklanır. Ancak belirtileri birbirine benzer. Ancak stres artık kontrol edilemez, baş edilemez duruma gelmişse tehlikelidir.
UYKU PROBLEMLERİ NASIL AŞILIR?
Sınava gireceklerde olumsuz, yani gereğinden fazla stres olursa; az uyuma, çok uyuma, gece sık uyanma, uykuya dalmada zorluk gibi uyku sorunları, iştahta artma ya da azalma, sinirlilik, ani öfkelenme, ağlama nöbetleri, alınganlık, arkadaşlarıyla sorunlar, dikkat sorunları, performansta düşme, ders çalışmadan kaçınma, deneme sınavından kaçınma, moralsizlik, aşırı endişe, isteksizlik, aşırı heyecan, umutsuzluk gibi birçok belirtiyle kendini gösterir. Bu durumlar aile için dikkatli olması, yardımcı olamadığı anlarda, rehberlik, psikolog ya da psikiyatristten yardım alması gereken durumlardır. Sınav yaklaşırken olumlu aile tutumu nasıl omalıdır? Aileler bu dönemin hassasiyetini göz önünde bulundurarak, biraz daha dikkatli davranmalıdırlar. Belki o dönemde çocuklarına biraz daha fazla zaman ayırmaları önemlidir. Ayrılan zamanlarda sınava girecek gencin konuşmaları dinlenmeli, sözü kesilmemeli, her soruna mutlaka bir çözüm bulunmaya kalkılmamalıdır.
Belki yardımcı olabilecekleri bir durumun olup olmadığı sorabilirler. Kişinin istekleri varsa, abartmadan imkânlar doğrultusunda sağlanabilir.(Özel ders gibi) Belki onlarla zaman zaman yürüyüş yapmak iyi olabilir. Ancak en önemlisi sınava girecek genç istemeden, zorla onun için bir şey yapılmaya kalkılmamalıdır. Çünkü bazen onlar sadece dertleşmek isterler. Bunu anlamak gerekir. Sınav sonunda verilmesi düşünülen mükâfat asla abartılı olmamalıdır. Hoşgörü bu dönemde oldukça önemlidir. Yemek düzenine, dinlenmesine özen göstermek iyi olabilir. Bunların önemlidir ancak güven ve sevgi belki en büyük gereksinimdirler. Eğer aile çocuklarına güvenirse onunda kendine güveni artacaktır. Bir de aile, çocuklarını başarılı olsa da olmasa da seveceğini göstermelidir.
LYS ÖNCESİ BUNLARI YAPMAYIN
Aşırı korumacı yaklaşım sınava girecek kişinin kendisine güvenini azaltır. Aşırılaşmış hiçbir davranış samimi değildir. Sınava girecek kişinin tüm sınavlarını aşırı kontrol etmek, çalıştığı saati, çözdüğü soru miktarını denetlemek sınava girecek kişide sürekli kameralarca izlendiği izlenimini oluşturur. Bu onun performansını olumsuz etkiler. Bir diğer aile yaklaşımı aşırı yarışmacı ailelerin sonuç odaklı zorlayıcılığıdır. Bu aileler hiç başarıyı yeterli görmez ve sürekli hedef yükseltir. Sınava girecek gençte bu başlı başına stres unsurudur. Sınavların zorluğu, ya da sınavlarda oluşan olumsuzluklardan bahsetmek uygun değildir.
Şu konuşmalar hiçbir faydası olmayan hatta zararı dokunacak, stresi artıracaktır:
“Bunu mutlaka başarmalısın, bunu biliyoruz, bizi mahcup etme”, “Senin için her şeyi yaptık, bir sürü masraf ettik, saçımızı süpürge ettik, bizi utandırma”, “Senin sınavın için bir yıldır misafir kabul etmiyoruz, tatile bile gitmedik, artık başarmalısın”, “Biz ne zor şartlarda bu sınavı kazandık, senin her imkanın var, tabi ki yapacaksın”, “Ailede herkes iyi bir üniversite okudu, sende iyi bir okul kazanmalısın”.
Ailelerin olumsuz tutumları nelere neden olabilir?
Olumsuz tutumlar, sınava girecek kişide kendine olan güvende azalma, aşırı endişe, gerginlik, istek yitimi, huzursuzluk ve bunların sonucu performansta düşme ve başarısızlığa neden olabilir. Unutmayalım ki olumsuz konuşarak hiç kimsenin motivasyonunu, isteğini, iyi hissetmesini artıramayız. Gençlerin hayatında bu denli önem verdikleri sınav için temel gereklilik güven ve yanında durmaktır.”