LYS başarısızlığı KKTC'yi karıştırdı
Abone olKKTC'de öğretmen sendikasının yasal Kur'an kurslarına yaptığı baskınların yankıları sürerken, üniversite sınavındaki başarısızlık ülkeyi karıştırdı.
Kuzey Kıbrıs'ın Lisans Yerleştirme Sınavı'nda (LYS) Türkiye'deki bütün illerden daha düşük puan ortalaması (234,480) yapması, dikkatleri Ada'daki eğitim sistemine çevirdi. Öğretmenlerin kurslara baskın düzenlemek ve grev yapmak yüzünden derslere girmeye vakit bulamadıklarını belirten Kıbrıslılar, eğitimcileri sorumluluklarını yerine getirmeye davet ediyor.
Kıbrıs Teknik Öğretmenler Derneği Başkanı Ahmet Arslan, KKTC'nin tarihinde ilk kez böyle kötü bir sonuçla karşılaştığını anlatıyor. Öğretmenlerin Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası öncülüğünde aylarca grev yaptığını hatırlatan Arslan, sınavda asıl başarısız olanların sorumluluklarını yerine getirmeyen öğretmenler olduğunu söylüyor. Kendisi de öğretmen olan Arslan, şöyle devam ediyor: "Okuldan çok sokakta eylem yapmakla vakit harcayan öğretmenleriniz olursa, böyle kötü bir tabloya şaşmamak gerekiyor. Sendikal yapılanma adı altında hak aramak için sokaklara çıkanların, öğrencilerin haklarını nasıl gasp ettikleri ortadadır."
Gazeteci yazar Yurdagül Beyoğlu da başarısızlığın sebebini öğretmenlere bağlıyor. Öğretmen sendikalarının kendilerine tanınan yasal hakları art niyetli kullandıklarını dile getiren Beyoğlu, "Öğretmen sendikaları, kendilerine tanınan sınırsız hak sayesinde istedikleri gibi at oynatmakta, istedikleri duruma müdahale etme cüreti göstermektedirler. CTP hükümetinin son üç yılı grevlerle geçmiştir. Okulların kapısına asılan 'bu işyerinde grev var' sözü olayın mantığını ortaya koymaktadır. Sınav sonucu Ada'daki eğitim sisteminin bittiğini göstermektedir." diyor.
Emekli öğretmen Hüseyin Sayın da eğitimdeki başarısızlığın sebebinin öğretmenler olduğunu belirtiyor. Yaşam tarzıyla örnek olması gereken öğretmenlerin, meslekleriyle bağdaşmayan eylemlerle gündeme geldiklerine dikkat çeken Sayın, şunları kaydediyor: "Kursları basmak yerine, kendilerine emanet edilen öğrencilere hak ettikleri kaliteli eğitim verildiği takdirde böyle bir sonuç yaşanmayacaktır. Bu manzara KKTC için utanç vericidir. Sorumlular hesap vermeli."
Velilerden Eren Barışsever ise sendika üyesi eğitimcilerin sokaklarda şov yapmak yüzünden çocuklarla ilgilenecek zaman bulamadığını vurguluyor. Sendikacıların istedikleri gibi hareket edebildiğini söyleyen Barışsever, "Böyle eğitimci olursa, böyle sonuç alırsınız. Eğitimciler şovu bırakıp eğitime yönelmeli." ifadesini kullanıyor.
Rasim Yankın adlı Kıbrıslı vatandaş da KKTC'nin bu derece düşük başarı elde etmesini utanılacak bir durum olarak değerlendiriyor. Ülkenin dershaneler ve kolejlerle dolu olduğuna dikkat çeken Yankın, "Çocuklarımız koleje gidiyor, hafta sonları özel ders alıyor ama Türkiye'nin en başarısız noktasıyız. Burada bence asıl sorun eğitimcilerin. Eğitimciler üç kuruş daha fazla almak için aylarca grev yapma cüreti gösterebiliyorlar. Sendikaların bu sınırsız hakları ellerinden alınmalı. Eğitimciler eğitimden başka bir şeyle uğraşmamalı." diye konuşuyor.
Öte yandan kursları basan öğretmenlerin görev yaptığı okullardaki başarı oranının çok düşük olduğu daha önce kamuoyuna yansımıştı. KKTC Milli Eğitim Bakanlığı'nın verilerine göre 2009-2010 eğitim-öğretim yılında ortaokul ve liselerde okuyan 17 bin 809 öğrenciden 3 bin 541'i sınıfta kalmıştı.