Lübnan patlamaya hazır bir bomba!

Abone ol

Lübnan'ın kuzeyinde, Suriye sınırında Sünni nüfusun çoğunlukta olduğu Trablusşam kentinde Arap Alevileri ve radikal İslamcı militanlar arasındaki çatışmalar üçüncü gününe girdi.

Çatışmalarda şu ana kadar 10 kişinin öldüğü, 70 kişinin de yaralandığı belirtiliyor.Alevilerin ikamet ettiği Cebel Muhsin ve Sünni nüfusa sahip Babu et-Tebane mahallelerindeki çatışmalar, aralıklı olarak Mayıs ayından bu yana devam ediyordu.

El Akbar gazetesi muhabiri çatışmaların ardından kentte insanların evlerine çekildiğini belirtiyor. Ayrıca kentte sabaha karşı yerel saatle 2:00'de ve 6:00'da iki büyük patlama meydana geldiği bildirildi. Lübnan ordusunun ateşkesi sağlamak için çatışmalara müdahale ettiği ancak yetersiz kaldığı belirtiliyor.

Çatışmaların, 15 yıl içsavaş yaşamış Lübnan'da Alevi-Sünni bölünmesini yeniden su yüzüne çıkarmasından endişe duyuluyor. Etnik yapısı oldukça çeşitli olan Lübnan'da gerilimin diğer gruplara da yayılmasından endişe ediliyor.

İÇ SAVAŞ UYARISI

Kendisi de Trablusşamlı bir Sünni olan Başbakan Necip Mikati, başkent Beyrut'tan sonra ülkenin ikinci büyük kentindeki çatışmalara bir an önce son verilmesi çağrısında bulundu.

Mikati "Lübnan'ın etrafını saran ateşin içine çekilmememiz gerektiği uyarısını defalarca yapıyoruz" dedi. Başbakan "Bir başkasının savaşu uğruna kendinizi cephaneliğe dönüştürmeyin" dedi.

SURİYELİ MUHALİFLERİN ÜSSÜ

200 bin nüfuslu Trablusşam kentindeki aşırı İslamcı grupların Suriyeli muhaliflerle yakın ilişkileri bulunuyor.

Kentte giderek güçlenen radikal İslamcıların Suriyeli muhaliflere silah ve cephane ulaştırdığı iddia ediliyor. Ayrıca zaman zaman Lübnanlı savaşçıların da özellikle Suriye'nin Humus kentindeki çatışmalara katıldığı belirtiliyor.

Kentteki Alevi azınlık ise Lübnan'ın güneyinde etkili olan Şii Hizbullah hareketine ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın müttefiki olarak biliniyor.

Mayıs ayında, Libya'dan gönderildiği iddia edilen yüklü miktarda silah Trablusşam limanında ele geçirilmişti. Lübnanlı İslamcı gruplar, Hizbullah'ın adamı olmakla suçladıkları Mikati'nin silah sevkiyatını engellemesini sert bir dille eleştiriyor. Son çatışmaların öncesinde Rusya kaynakları, Libya'dan yüklü miktarda silah sevkiyatının yapıldığını iddia ettiler. Bu silahların yeniden Trablusşam üzerinden Suriyeli muhaliflere ulaştırılacağı iddia ediliyor.

Günün Önemli Haberleri