Lojman saltanatı bitsin

Abone ol

Hükümet lojmanları azaltacağına artırıyor. En fazla lojman Milli Eğitim Bakanlığı'nda. Sendikacılar bu duruma tepkili.

Türkiye’nin lojman ve sosyal tesis zengini olması yanı sıra bu imkanlarını çalışanlarına adaletsiz bir şekilde faydalandırdığını söyleyen Bağımsız Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Gürkan AVCI, “Milli Eğitim Bakanlığı 57 bin 165 lojmanla kamu kuruluşları arasında birinci sırada yer almaktadır. Lojmanlardan eğitimin mutfağında çalışan, eğitim sisteminin asıl mimarı olan öğretmenler yerine, çoğunlukla bürokratlar ve yöneticiler faydalanıyor. Milli Eğitim Bakanlığı bu lojmanlara her yıl trilyonlarca bakım, onarım, boya ve tadilat masrafı yapıyor. 900 YTL maaş alan öğretmenler ayda 400-500 YTL kira verirken, lojmanda oturan ve 2.000 - 2.500 YTL’nin üzerinde maaş alan bürokratlar ise ayda 50 - 150 YTL gibi komik bir ücret karşılığı bu lojmanlarda sefa sürüyor. Biz bu lojmanların satılmasını istiyoruz. Bu lojmanlar evi olmayan öğretmenler ve diğer eğitim çalışanlarına kira öder gibi uygun taksitlerle satılma yoluna gidilmelidir, dedi.

Devletin lojmanlardan tahsil ettiği kira gelirinin, lojmanların bakım, onarım ve müteahhit giderlerine bile yetmediğini söyleyen AVCI, “Kamuya ait lojman ve sosyal tesislerin satışının her dönemde gündeme gelmesine rağmen bir türlü bu projenin hayata geçirilememesinin, hükümetin “konsantrasyon” sorunu yaşadığının belirtisi olduğunu söyledi.

Çoğunlukla üst düzey yöneticilerin ve bürokratların istifade ettiği lojman saltanatına son verme sözü veren hükümetin, lojman ve sosyal tesis sayısını beklenenin aksine azaltmayıp artırdığını ve bürokratlarını lojman kıyağı ile ödüllendirdiğini söyleyen AVCI, “Bütçeden lojman ve sosyal tesislere aktarılan kaynak ve harcamaların dudak uçuklatacak düzeyde olduğunu söyleyerek, “üst düzey yöneticilerin ve bürokratların istifade ettiği lojman saltanatına hükümetin artık dur demesi gerekmektedir” dedi.

Günün Önemli Haberleri