Liseye geçişte yeni formül hazır!
Abone olMilli Eğitim Bakanlığı, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Uygulaması kapsamında, 2014-2015 eğitim- öğretim yılı için ortaöğretim kurumlarına yerleştirme işlemlerinin temel esas ve usullerini tamamladı.
Bakanlık yetkililerinden alınan bilgiye göre, uygulamayla öğrenci merkezli eğitimi, okul ortamını öğretmeni ve müfredatın daha da önemli hali getirilmesinin amaçlandığı belirtildi.
YERLEŞTİRME MALİYETİ AZALTILACAK
Ortak sınavları uyumlu hale getirilmesinin, öğrencileri öğrenim görmek istedikleri okul türüne yerleştirilmesinin hedeflendiği uygulamada, yerleştirme maliyeti azaltılarak yerleştirme sürecini daha da etkin kılmak ve yerleştirme işlemlerinin öğrenciler ve aileleri üzerinde oluşturduğu baskının azaltılmak istendiği vurgulandı.
TÜM OKULLAR ANADOLU LİSESİ STATÜSÜNE DÖNÜŞECEK
Yeni yerleştirme modeline göre, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ile Din Öğretimi Genel Müdürlüğü'ne bağlı tüm okullar Anadolu lisesi statüsüne dönüştürülmesiyle artık tüm okul türlerine Yerleştirmeye Esas Puan ile öğrenci alınacak.
Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü'ne bağlı okulları tercih eden öğrenciler daha önceki yıllarda doğrudan bölüm tercihi yaparken, 2014 itibariyle okul tercihi yapacak ve öğrencilerinin ortak dersleri aldığı 9. sınıftaki başarısı, yeteneği ve isteği dikkate alınarak 10. sınıfta bölümlere yerleştirilecek.
Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ile Din Öğretimi Genel Müdürlüğü'ne bağlı Anadolu lisesine yeni dönüştürülen okullarda şube kontenjanı 34, ihtiyaç olması halinde en fazla 40 olacak.
ÖĞRETMEN LİSELERİ SOSYAL BİLİMLER, FEN YA DA ANADOLU OLACAK
YÖK tarafından Anadolu öğretmen lisesi öğrencilerinin, öğretmen yetiştiren bölümleri tercih etmeleri halinde ek puan verilmesi uygulamasının kaldırılması nedeniyle bu liseler yükseköğretimde öğretmen yetiştiren alanlara kaynaklık etme işlevini yitirdi. Bu kapsamda, Anadolu öğretmen liseleri, sosyal bilimler, fen ve Anadolu liselerine dönüştürülecek.
Fen liselerinde de sosyal bilimler liselerinde olduğu gibi 2014-2015 eğitim öğretim yılından itibaren hazırlık sınıfı zorunlu hale getirilecek.
TAM PUAN UYGULAMASI KALKIYOR
Bu yıl ilk kez gerçekleştirilen Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi öncesinde uygulanan SBS sisteminde, yerleştirme işlemleri taban puan esasına göre yapıldığı için 201 puanın altında kalan öğrenciler, sınavla öğrenci alan ortaöğretim kurumlarına yerleştirilmiyordu.
Yeni Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi'nde ise öğrencilerin halihazırda okullarda girdikleri yazılılardan biri merkezi ve daha denetimli gerçekleştirildiği için 6, 7 ve 8. sınıf başarıları ile oluşan Yerleştirmeye Esas Puan marifetiyle sıralamaya dayalı yerleştirme yapılacak. Böylece 201 taban puan uygulamasının mevcudiyeti ortadan kalkacak.
ÖZEL OKULLAR VE BURS KONTENJANLARI
Özel okulların burslu öğrenci kontenjanlarına yerleştirme işlemleri Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi ile yapılacak. Özel okulların burslu öğrenci kontenjanları ve kontenjanların pansiyon, yemek gibi şartlarını içeren tüm bilgileri şeffaflık ve öğrencilere kolaylık sağlamak kontenjan tablolarında açıklanacak.
Özel okullar burslu öğrencileri Türkiye çapında yüzde 5'lik dilim içerisinden alacak. Yerel şartları dolayısıyla Türkiye geneli yüzde 5'lik dilimden öğrenci alamayan özel okullar, boş kalan burslu kontenjanlarını il çapındaki yüzde 5'lik dilimden doldurabilecek.
Özel okullar burslu aldıkları öğrencilerin bursluluklarını, başarısızlık, sınıf tekrarı gibi hiçbir ek şart ve yükümlülük aramadan eğitim-öğretim süresi boyunca devam ettirecek.
Eğitim, yemek ve ulaşım ücretleri bursluluk kapsamında olacak. Özel okullar, bursluluk dahilindeki pansiyon bilgisine tercih kılavuzunda yer verecek.
TERCİHLERDE İZLENECE YOL
Yerleştirme işlemleri bu değişikler doğrultusunda yedek liste yapılmaksızın tek seferde gerçekleştirilecek.
Buna göre, öncelikle öğrenciler eğer özel yetenek sınavı ile öğrenci alan bir ortaöğretim kurumuna veya özel öğretim kurumlarından birine kayıt yaptıracaksa, tercih giriş ekranındaki, "Özel Yetenek Sınavı ile Öğrenci Alan Bir Ortaöğretim Kurumuna Yerleştim" ya da "Özel Öğretim Kurumlarından Birine Kayıt Yaptırdım" butonlarından kendisine uygun olanı işaretleyecek. Böylece bu öğrencilerin tercih işlemlerini tamamlayacak.
Bu okulları tercih etmeyen öğrenciler ise giriş ekranındaki " Tercih Yapmak İstiyorum" bölümünü işaretleyecek. Bu bölümü işaretleyen öğrencilerden A ve B olmak üzere iki gruptatercih alınacak.
SEÇENEK LİSTESİNDEN TERCİH YAPILACAK
" Tercih Yapmak İstiyorum" butonunu işaretleyen öğrencilerin karşısına, ilk olarak okul isimlerini içerecek, 15 seçenekli A Grubu tektercih listesi çıkacak. Öğrenciler bu alanda istedikleri tüm okullarıtercih edebilecek ve yerleştirmeleri buna göre yapılacak. Öğrencilerin A grubu tercihleri, tercih listelerinde yer alan okulların tercih kodlarına göre yapılacak.
Öğrenciler A grubuna tercih yazarken aynı zamanda okul türlerinin yer aldığı B grubu giriş ekranında da tercihlerini yapacak. B Grubu tercih listesinde, "fen lisesi, sosyal bilimler lisesi, Anadolu meslek ve teknik lisesi, Anadolu imam hatip lisesi, çok programlı Anadolu lisesi ve Anadolu lisesi" okul türlerinin yer aldığı alanlar bulunacak.
A Grubu tercihlerinden birine yerleşemeyen öğrenciler, B Grubu tercih listesinde sıraladıkları okul türlerine yerleştirilecek. Bu tercihlerine yerleşemeyen öğrenciler, puanına göre, adres ve kontenjan dikkate alınarak, sistem tarafından uygun okullara konulacak.
BOŞ KALAN KONTENJANLARA NAKİL
Yerleştirme sonrasında boş kalan kontenjanlara da Ortaöğretim Yönetmeliği'nin nakil esasları doğrultusunda nakil yoluyla öğrenci kaydedilebilecek.
Nakil talebinde bulunan öğrencilerin nakilleri, açık kontenjan bulunması ve puan üstünlüğü esas alınarak otomatik olarak gerçekleştirilecek. Uygulamada, 25-28 Ağustos tarihleri arasında nakil müracaatları alınacak. Uygulamada, 29 Ağustos saat 19.00'da nakil işlemleri tamamlanacak. Bu işlemler sonucunda da boş kalan kontenjanlar için nakil işlemleri eylülde de haftalık periyotlarla devam edecek.
YERLEŞTİRME TAKVİMİ
Ortak sınavların puanları 11 Haziran'da açıklanacak. Takvimde, 16-20 Haziran tarihleri arasında sınav sonuçlarına itiraz edilebilecek. Kontenjanlar da 4 Temmuz'da açıklanacak.
Takvimde, 7 Temmuz'da 8. sınıf yerleştirmeye esas puanları açıklanarak, 31 Temmuz-8 Ağustos tarihleri arasında da tercihler gerçekleştirilecek. Tercih sonuçları ise 22 Ağustos'ta açıklanacak.
SINAVLARA 1 MİLYONUN ÜZERİNDE ÖĞRENCİ GİRMİŞTİ
Orta öğretime geçiş sistemi kapsamında ilki 28-29 Kasım'da yapılan merkezi ortak sınavlar, 14 bin 407 okulda, 86 bin 25 salonda, 1 milyon 290 bin 717 öğrencinin katılımıyla gerçekleştirildi.
Her öğrencinin öğrenim gördüğü okulda sınava girmesini sağlayan, merkezi ortak sınav uygulamasının ikincisi ise 28-29 Nisan'da 15 bin 814 okulda, 91 bin 8 salonda 1 milyon 271 bin 273 öğrencinin katılımıyla yapıldı.
Merkezi sınavlar, daha önce 3 bin 907 okulda gerçekleştirilen Seviye Belirleme Sınavı (SBS) ile karşılaştırıldığında devasa bir sınav organizasyon olmasının yanı sıra, dünya ölçeğinde de merkezi olarak gerçekleştirilen en büyük sınav uygulamalarından biri olarak dikkati çekiyor.