Liselilerden birbirinden ilginç projeler
Abone olTÜBİTAK tarafından düzenlenen 46. Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması'nın Kayseri bölge sergisi açıldı.
Kayseri bölge sergisinde, lise öğrencilerinin
geliştirdiği birbirinden ilginç 100 proje yer alıyor.
Sergide, Nevşehir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi Mehmet Kolatan'ın elektronik öğretmeni Fatih Ülger'in danışmanlığında geliştirdiği "Görme engellilerin önlerindeki engele çarpmalarını önleyen gözlük" projesi ilgi çekti.
TÜBİTAK Kayseri Bölge Koordinatörü Sabahattin Ünalan, Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Süleyman Demirel Spor Salonu'ndaki açılış töreninde yaptığı konuşmada, sergide, sosyal bilimler, fen ve mühendislik alanındaki 819 proje arasından seçilen 100 çalışmanın yer aldığını söyledi. Ünalan, 7 ilin katıldığı serginin 3 gün açık kalacağını, sergi sonunda yarışmanın Ankara'daki finali için 15 projenin belirleneceğini kaydetti.
ERÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Doğan da sergide, genç bilim adamı adaylarının projelerinin yer aldığını dile getirdi. Türkiye çapında en az bir alanda birincilik beklediklerini ifade eden Doğan, sergiye katılan öğrenci ve öğretmenler ile velilere teşekkür etti. Konuşmaların ardından serginin açılışı yapıldı.
- Mekanik yokuş kalkış desteği Sergide, lise ve dengi okul
öğrencileri tarafından hazırlanan birbirinden ilginç projeler yer
alıyor. Nevşehir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi Mehmet
Kolatan'ın elektronik öğretmeni Fatih Ülger'in danışmanlığında
geliştirdiği "Görme Engellilerin Önlerindeki Engele Çarpmalarını
Önleyen Gözlük Projesi"ne göre, yolda karşılaşılan engeller,
gözlüğe yerleştirilen kızılötesi sensörler sayesinde algılanarak
görme engelli birey, anlık olarak sesle uyarılıyor.
Sivas Fen Lisesi öğrencileri Simge Gizem Çoban ve Betül Eylül Çiçekliyurt tarafından öğretmenleri Sibel Akpulat danışmanlığında geliştirilen "Kafeinli Diş Macunu Projesi"nde ise macun içerisine katılan kafeinin ödem giderici özelliği sayesinde diş eti problemleri tedavi edilebiliyor. Kayseri Ahmet Eren Anadolu Lisesi öğrencileri Sevim Budak ve Latife Beyzanur Börkü'nün öğretmenleri Ali Budak ile geliştirdiği "Deniz kabuğuyla fosfat avı" projesinde de çeşitli boyutlarda kırılan deniz kabukları ile atık sulardaki fosfat yüzde 98 oranında temizlenebiliyor. Sivas İMKB Anadolu Lisesi öğrencisi Sefer Kılıç'ın "Parabolik Ayna Yardımıyla Ortam Isıtma Projesi", Nevşehir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi Salih Dinç'in "Yokuş Destek Sistemi Bulunmayan Araçlarda Mekanik Tasarımla Geri Kaçırmanın Engellenmesi Projesi"nde de tek yönlü kavrama sağlayan dişli, birinci ve geri vitese geçişi sağlayan dişlinin üzerine takılarak yokuşta aracın geri kaçması önleniyor.