Libyalı isyancılara Tunus üzerinden kaçak silah
Abone olBBC'nin edindiği bilgilere göre, Libyalı isyancılar için temin edilen silahlar Tunus sınırı üzerinden ülkeye sokuluyor. Silahların finansmanı ise Libya diasporasından geliyor.
BBC'nin edindiği bilgiye göre, Libyalı isyancılar, ülkenin
batısında Muammer Kaddafi'ye bağlı güçlerle savaşmakta kullanmak
üzere Tunus üzerinden silah kaçırıyorlar.
İsmini vermek istemeyen Libyalı bir kaçakçı, BBC'ye sınırdan sık sık ve küçük miktarlarda AK-47 Kalaşnikof tüfekler ve bazukalar soktuğunu anlattı.
Kaçakçı, sınırdan geçirilen silahların Libya diasporası tarafından satın alındığını, Tunus halkının da Libyalı isyancılara sıcak baktığını ekledi.
Ancak yeni Tunus hükümeti, isyancılara açık destek vermek konusunda endişeli ve sınır görevlilerine Libya'ya giden araçları arama emri verildi.
BBC'nin Tunus sınırındaki muhabiri de çok sayıda sivil toplum
örgütünün kaçakçılıkla ilgili kaygılarını ifade ettiğini
aktarıyor.
Libya'nın batısındaki bir isyancı grubun lideri Ahbil Dodi, silahların seri numarasının kayda geçirildiğini ve savaş bittiğinde toplanacağını açıkladı.
Dodi, NATO ülkelerine de Tunus üzerinden Libya'ya daha fazla ve ağır silah göndermeleri çağrısı yaptı.
'Zaviye'de isyancılar püskürtüldü'
Libya hükümeti adına yapılan açıklamada ise, isyancıların Zaviye kentine düzenlediği saldırının püskürtüldüğü ifade edildi.
Hükümet sözcüsü, isyancıların direnişinin dağıtıldığını söyledi.
Kentte çatışmalar iki gündür devam ediyordu.
İsyancıların sözcüsü Muhammed Ezzavi çatışmalarda en az yedi isyancının yaralandığını söyledi. Başka kaynaklar bu sayının daha yüksek olduğunu bildiriyor.
Yabancı gazetecilere kent merkezini gezdiren Kaddafi yönetimi yetkilileri ise kısa süreli bir çatışma ardından hükümetin kontrolü sağladığını belirtiyor.
Kent merkezinde Trablus yönetiminin yeşil bayrağı dalgalanırken, yetkililer isyancıların bölgede ilerlediği yolundaki haberleri 'bazı gazetecilerin hüsnükuruntusu' olarak niteledi.
Ayaklanmanın başında isyancıların denetimine giren kent iki hafta süren şiddetli çatışmalar ardından Mart ayında yeniden hükümet denetimine geçmişti.
Ülkenin batısındaki Zaviye, Tunus sınırına giden yol üzerinde olduğu için stratejik açıdan önem taşıyor.