Libya'dan insansız uçak gönderen ABD'ye tepki
Abone olLibya Dışişleri Bakan Yardımcısı Halid Kaim BBC'ye yaptığı açıklamada, 'İnsansız uçaklar daha fazla sivili öldürecek ve bu çok üzücü' dedi. ABD yetkilileri, silahlı insansız uçaklarla Kaddafi güçlerine daha etkili saldırılar düzenleneceğini söylüyor.
Libya hükümeti, Amerika Birleşik Devletleri'nin NATO operasyonu çerçevesinde ülkede silahlı insansız uçak konuşlandırma kararına tepki gösterdi.
İnsansız uçaklar Afganistan-Pakistan sınırında da kullanılıyor
Libya Dışişleri Bakan Yardımcısı Halid Kaim, BBC'ye yaptığı açıklamada, "İnsansız uçaklar daha fazla sivili öldürecek ve bu çok üzücü" dedi.
Halid Kaim ayrıca ülkesine daha fazla hava saldırısı düzenlenmesinin, Amerika ve NATO'nun Libya'da demokrasiyi desteklemeye çalıştıkları iddialarını zayıflatacağını söyledi.
Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama Libya'daki NATO operasyonlarında silahlı insansız uçaklar kullanılmasına izin vermişti.
ABD Savunma Bakanı Robert Gates, füzeler de taşıyan Predator tipi pilotsuz uçakların, Libya lideri Muammer Kaddafi'ye bağlı güçlerin daha isabetli bir şekilde hedef alınmasını sağlayacağını belirtti.
Robert Gates aldıkları kararın Libya'da yürütülen operasyonun başarısız gittiğinin kanıtı olduğu yolundaki iddiaları ise reddetti.
Gates, tam tersine bunun ülkesinin Libya'daki gelişmelere daha müdahil olacağını gösterdiğini vurguladı.
ABD Savunma Bakanı ayrıca ülkesinin eşsiz becerileri göz önünde bulundurulduğunda, silahlı insansız uçak kullanımının az bir katkı anlamına geldiğini söyledi.
İkisi Libya'da NATO'nun kullanımına sunulan bu uçaklar halen Pakistan-Afganistan sınırında militanlara karşı kullanılıyor.
Misrata'dan tahliye edilenler Bingazi'de
Öte yandan Libya'da kuşatma altındaki Misrata kentinden 1000'den fazla kişiyi tahliye eden gemi, isyancıların kalesi olarak görülen Bingazi'ye ulaştı.
Bu hafta içinde Misrata'dan Bingazi'ye tahhliye amacıyla giden ikinci gemide, bazıları ağır yaralı Libyalılar ve Afrika ülkelerinin yanı sıra Pakistan'dan ve Filipinler'den yüzlerce göçmen işçi bulunuyor.
Gemide Misrata'da önceki gün iki ölen iki Batılı gazetecinin cesetleri de var.
Libya'nın en büyük üçüncü kenti olan ülkenin batısındaki Misrata, Kaddafi güçlerinin kuşatması altında.
İsyancılar daha önce, Kaddafi güçleriyle giriştikleri bir çatışma sonrası, ülkenin batısında Tunus'un Duheyba kasabası yakınındaki bir sınır kapısının denetimini ele geçirdiklerini söylemişlerdi.
Görgü tanıkları, isyancıların saldırısı sonrası aralarında bazı yetkililerin de bulunduğu binlerce askerin silahlarını bırakıp Tunus'a kaçtıklarını belirtmişlerdi.
Ancak Libya hükümeti birliklerinin bölgeyi geri aldığını bildirdi.