Libya'da bombalı saldırılar: En az 40 ölü
Abone olIrak Şam İslam Devleti'nin giderek güçlendiği Libya'nın Derne kenti yakınlarında meydana gelen üçlü bombalı saldırıda en az 40 kişi hayatını kaybetti. Hedefler arasında parlamento sözcüsünün de evi var.
Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün giderek güç kazandığı Libya'nın El Kubbe kentinde gerçekleşen birden fazla bombalı saldırıda en az 40 kişi öldü, onlarca kişi de yaralandı.
İnternette yayınlanan bildiride, saldırıların Mısır tarafından IŞİD'in Lİbya'daki hedeflerine yönelik yapılan hava saldırılarına misilleme olduğu bildirildi.
Mısır, geçen haftasonu 21 Hrıstiyan vatandaşının IŞİD tarafından başları kesilerek öldürülmesini gösteren videonun yayınlanmasının ardından Libya hava kuvvetleri ile beraber IŞİD'in Derna kentindeki hedeflerine saldırı düzenlemişti.
Libya ve Mısır'ın hava saldırılarında Derna'da en az 40 kişi hayatını kaybetmişti.
El Kubbe kenti IŞİD'in güçlü olduğu kent olarak bilinen Derna'ya yakın.
BBC'ye konuşan bir güvenlik kaynağı patlayan üç bombanın hedefinde parlamento sözcüsü Agila Salih'in evi, bir karakol ve bir benzin istasyonu bulunduğunu söyledi.
Libya 2011 yılında dönemin lideri Muammer el Kaddafi'nin koltuğundan indirilmesinden bu yana siyasi kaos içinde ve bölünmüş durumda.
Tobruk'ta uluslararası alanda tanınan yönetim yer alırken, Bingazi büyük ölçüde isyancıların yönetiminde.
IŞİD'in Libya'da yükselişi
Uluslararası camia tarafından tanınan ve Tobruk'a çekilmeye zorlanan iktidarın karşısında, Trablus merkezli isyancı gruplar arasında siyasi paylaşılan bölgeler var.
Doğudaki Derna kenti ise IŞİD'in kalesi olarak biliniyor.
Atlantik Konseyi isimli ABD merkezli düşünce kuruluşuna rapor hazırlamak üzere kente girdiğini ifade eden Muhammed el Jahr şehrin hiçbir yerinde Libya yönetimi bayrağının görülmediğini söylüyor.
Jahr, IŞİD'in lideri Ebubekir El Bağdadi'nin Libya'da bir emirlik kurmak üzere, Yemenli bir cihatçıyı Musul'dan bu ülkeye gönderdiğini ve bu yabancı savaşçının verilen görevi yerine getirdiğini söylüyor.
Derna içinden konuştuğu kişilerin kendisine grubun kentteki varlığını iyice görünür hale getirdiğini, artık şehirdeki hoparlörlerden insanlara namazlarını evde değil camide kılma çağrısı yaptıklarını aktarıyor.
Jahr, namaz vakitlerinde dükkanını kapatmayan esnafın IŞİD tarafından cezalandırıldığnı da ekliyor.
IŞİD Derna'da nasıl güç kazandı?
Jahr'a göre, kentte daha önce radikal grupların oluşturduğu bir ağ mevcutmuş.
IŞİD kentte tutunmaya başladığında bu grupların örgüte bağlılık bildirdiğini söylüyor.
Jahr kentte şu anda IŞİD grubunun yanı sıra Derna Mücahitler Konseyi isimli bir grubun daha olduğunu, daha Libyalı kabul edilebilecek bu grubun IŞİD gibi Tobruk'ta bulunan uluslararası arenada tanınan hükümete karşı olduğunu ve farklılıklarına rağmen her iki grubun da düşmanlarının ortak olduğunu söylüyor.