Libya NATO'dan kalışını uzatmasını istedi

Abone ol

Libya'da geçici yönetimin lideri, NATO'dan Libya'daki faaliyetlerini en azından yıl sonuna kadar uzatmasını istedi.

Libya'daki geçiş yönetimi, NATO'dan ülkedeki kalışını yıl sonuna kadar uzatmasını istedi.

Ulusal Geçiş Konseyi Başkanı Mustafa Abdülcelil, uzatmanın Libyalıların ülkedeki silahların kontrolünü eline alması ve Kaddafi'ye bağlı güçlerle mücadelesi için gerekli olduğunu söyledi.

İlk açıklamalarında operasyonlarını 31 Ekim'de bitireceğini duyuran ittifak Libya'daki faaliyetlerinin sona eriş tarihiyle ilgili kararını erteledi.

Katar'da Ulusal Geçiş Konseyi'nin askeri mücadelesine destek veren ülkelerin temsilcilerin toplantısında konuşan Abdülcelil, ''NATO'nun bize ve komşu ülkelere yardım faaliyetlerine en azından bu yılın sonuna kadar devam etmesini umuyoruz'' dedi.

Libyalı lider, amaçlarının komşu ülkelerden Libya'ya silah ve Kaddafi'ye bağlı güçlerin sızmasının önlenmesi olduğunu söyledi.

Abdülcelil, ayrıca Libya'nın savunma ve güvenlik sistemlerini de geliştirmek istediklerini de vurguladı.

BM kararı doğrultusundan Mart ayından bu yana ülkede faaliyet gösteren NATO, bu konuda çarşamba günü akşamı almayı planladığı kararı cuma gününe ertelediğini açıkladı.

Katar Genelkurmay Başkanı General Hamad bin Ali el Atiya da Fransız Haber Ajansı AFP'ye yaptığı açıklamada ülkesinin Libya'ya karagücü sevkettiğini açıkladı.

Katarlı yetkili, Katarlı askerlerin sayısının her bölgede yüzlerle ifade edilebileceğini söyledi.

Petrol zengini küçük Körfez ülkesi Katar, Libya'da Kaddafi'nin devrilmesi sürecinde aktif rol oynamış, NATO'nun hava kampanyasına katkıda bulunduğunu açıklamıştı.

Libya makamları geçiş sürecinde hukuk ve insan haklarının çiğnendiği konusunda suçlamalara da hedef oluyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, 53 tutsağın Misrata'daki savaşçılarca tutuldukları otelde öldürüldüğü suçlamalarının araştırılmasını istedi.

Hükümet bu olaylarla ilgisi olmadığını kaydederek, intikam saldırılarından kaçınılması çağrısı yapıyor.

Öte yandan Libya'da sekiz ay içinde de Ulusal Halk Konferansı adı verilen bir geçiş yönetimi için seçime gidileceği bildiriliyor.

Bu birim oluştuğunda başbakan, geçici hükümet ve 60 gün içinde yeni bir anayasa hazırlayacak bir kurulun üyelerini belirleyecek.

Anayasanın referandum ile onaylanmasını, altı ay içinde yapılacak genel seçim izleyecek.

Geçiş Konseyi'nin Başkanı Mustafa Abdül Celil'in Libya'da hukuka şeriatın temel oluşturacağını söylemesi ise Batılı ülkelerde soru işaretleri yarattı.

Günün Önemli Haberleri