Libya: İngiltere'nin yaptığı alnında kara leke olacak

Abone ol

İngiltere'nin Libyalı diplomatları sınırdışı edip Libya'nın meşru hükümeti olarak isyancıların Ulusal Geçiş Konseyi'ni tanıma kararına Trablus yönetimi tepki gösterdi.

Muammer Kaddafi liderliğindeki Libya hükümeti, İngiltere'nin diplomatlarını sınırdışı edip isyancıların oluşturduğu Ulusal Geçiş Konseyi'ni ülkenin meşru hükümeti kabul etme kararını kınadı.

Kaddafi yönetiminin Dışişleri Bakan Yardımcısı Halid Kaim, kararı 'sorumsuzca ve yasadışı' diye niteledi.

Trablus'ta bir basın toplantısı düzenleyen Kaim, atılan adımın Londra hükümetinin alnında kara bir leke olacağını bildirdi.

Libyalı bakan uluslararası hukuka ve anlaşmalara aykırı olduğunu vurguladığı bu kararın geri alınması için yasal yollara başvuracaklarını kaydetti.

Kaim İngiltere ve Fransa'nın Kaddafi yönetimini baltalama girişimlerinin sonuç getirmeyeceğini savunarak bunu, ölü beygire eğer vurmaya benzetti.

Elçilik personeline üç gün süre

İngiltere dışişleri bakanı William Hague, Çarşamba günü yaptığı açıklama ile Libya'nın tek meşru hükümeti olarak Ulusal Geçiş Konseyi'ni tanıyacaklarını duyurdu.

Karar ardından İngiliz polisi, Londra'nın kalburüstü semtlerinden Knightsbridge'de bulunan elçiliğe girdi.

Buradaki sekiz diplomattan ülkeyi terketmeleri istendi.

Libya maslahatgüzarının da sabah dışişlerine çağırılıp üç gün içinde ülkeden ayrılmasının istendiği açıklandı.

Hague, İngiltere'nin Libya'nın ülkedeki hesaplarda dondurulan 150 milyon dolarlık gelirinin de Geçiş Konseyi'ne yardımcı olmak için serbest bırakılacağını açıkladı.

NATO'nun hava saldırısında öncü rol oynayan İngiltere, Kaddafi'ye de defalarca iktidarı terk etmesi çağrısını yapmıştı.

Ulusal Geçiş Konseyi ise Londra büyükelçiliğine gazeteci-yazar Mahmud Naku'yu getireceklerini duyurdu.

BBC'ye 33 yıldır Kaddafi yönetimi nedeniyle sürgün hayatı yaşadığını anlatan Naku, görevden indirildikten sonra Kaddafi'nin ülkede kalmaması gerektiğine inandığını söyledi.

İngiltere ve Fransa yetkilileri hafta başında Muammer Kaddafi'nin iktidardan tamamen çekilmesi kaydıyla ülkesinde kalabileceğini ima etmişti.

Hague, İngiltere'nin tercihinin Kaddafi'nin Libya'yı terketmesi yönünde olduğunu, fakat bu konuda kararı Libya halkının vereceğini söylemişti.

Konsey Washington'da elçilik istiyor

ABD de iki hafta önce Geçiş Konseyi'ni meşru hükümet olarak tanımıştı.

BBC'ye ulaşan bilgilere göre, şimdi isyancılar Washington'daki elçiliği de yeniden açmak istiyor.

Amerikalı yetkililer talebi incelediklerini söylemekle yetindi.

Libya'da beş ay önce Kaddafi yönetimine karşı başlayan isyan hareketine Trablus yönetiminin tepkisi sert olmuş, BM sivillere saldırıların durdurulması için ülkenin kuzeyinde uçuşa yasak bölge ilan etmişti.

Aylardır süren çatışmalara rağmen, Kaddafi iktidara tutunmaya devam ediyor.

Günün Önemli Haberleri