Libya harekatına kim komuta edecek?
Abone olABD Başkanı harekatın liderliğini birkaç gün içinde devredeceklerini söyledi. Ancak Türkiye, Fransa ve Almanya'nın, liderliği NATO'nun devralmasına ilişkin itirazları aşılamadı.
ABD Başkanı harekatın liderliğini birkaç gün içinde
devredeceklerini söyledi. Ancak Türkiye, Fransa ve Almanya'nın,
liderliği NATO'nun devralmasına ilişkin itirazları aşılamadı.
Şili ziyaretinde konuşan Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama, harekatın başlangıç hedeflerine ulaşmasıyla liderliği birkaç gün içinde devredeceklerini söyledi.
Obama NATO'nun harekatın koordinasyonunu üstleneceğini ifade etti. Ancak NATO'nun Brüksel'deki toplantısından dün de bir uzlaşma çıkmadı.
Harekatın NATO komutasına girmesi için 28 üyenin de onayı gerekiyor. Türkiye, Almanya ve Fransa ise buna karşı çıkıyor.
Farklı gerekçeleri olsa da, bu üç ülke de NATO'nun devreye
girmesi durumunda Arap ülkelerindeki tepkinin yoğunlaşmasından
endişe ediyor.
Türkiye Pazar günkü ilk toplantıda, hem uçuşa yasak bölgenin daraltılmasını hem de operasyonun olası sivil kayıpları göz önüne alınarak yumuşatılmasını talep etmişti.
Ankara harekatın ilk üç gününde Fransa'nın oynadığı rolden de rahatsız.
Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Fransa'nın BM kararının icracısı gibi öne çıkmasını anlamakta güçlük çektiklerini dile getirdi.
Öte yandan Brüksel'deki toplantıda İngiltere ve İtalya NATO'nun komutayı devralması konusunda ısrarcı oldu.
İngiltere Başbakanı David Cameron ittifakın komuta-kontrol tecrübesinin bu harekat için son derece faydalı olacağını dile getirdi.
İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi ise NATO'nun dahil olmaması durumunda, üslerini Libya harekatında kullandırma kararını gözden geçirebileceklerini söyledi.
ABD Başkanı Barack Obama NATO'ya itiraz eden ülkeleri ikna etmek için devreye girdi ve liderlerle telefonda görüştü.
Geceyarısı gerçekleşen görüşmenin ardından bir açıklama yapan Başbakan Erdoğan, Ankara'nın nihai tavrını bugün partisinin grup toplantısında yapacağı konuşmada açıklayacağını söyledi.
Harekatta üçüncü gece
ABD, İngiltere ve Fransa öncülüğünde oluşturulan koalisyonun Libya'daki hedeflere yönelik saldırıları sürüyor.
Gece başkent Trablus'tan şiddetli patlama ve uçaksavar sesleri yükseldi.
Libya yetkilileri başkent yakınlarındaki bir donanma üssünün yanı sıra bir balıkçı köyünün de hedef alındığını açıkladı.
Muammer Kaddafi'nin dün gece vurulan karargahı yakınlarından da yine patlama sesleri geldiği bildiriliyor.
Dünkü olayın ardından ABD, İngiltere ve Fransa liderlerinden Kaddafi'nin özel olarak hedef alınmadığı açıklamaları geldi.
İngiltere Savunma Bakanı Liam Fox'un, Kaddafi'nin hedef alınmasının olası olduğu açıklamasına karşılık, Başbakan David Cameron BM kararının verdiği yetkinin sınırlı olduğunu ve bunu kapsamadığını dile getirdi.
BM Güvenlik Konseyi, sivillerin korunması adına, işgal hariç her türlü önlemin alınmasını öngörüyordu.
Bunun Kaddafi'nin hedef alınması ya da devrilmesini de içerip içermeyeceği ise tartışma yaratıyor.
Çatışmalar sürüyor
Koalisyon güçlerinin harekatı sürerken, Kaddafi güçlerinin de isyancılara yönelik saldırılarını devam ettirdiği yönünde haberler geliyor.
Ülkenin batısında hala isyancıların kontrolünde olan tek kent olan Misrata'ya yönelik saldırıda 9 kişinin öldüğü bildiriliyor.
Kent sakinleri Kaddafi güçlerinin direnişi kırmak için kentin suyunu kestiklerini aktarıyor.
Öte yandan isyancıların, doğudaki kaleleri Bingazi'den çıkarak Kaddafi güçlerine saldırmayı denediği ancak tank ateşiyle geri püskürtüldüğü öğrenildi.