Leopar İran Parsı çıktı açıklaması tepki
Abone olDiyarbakır’ın Solmaz köyünde çobanlar tarafından öldürülen leoparın Anadolu Parsı olmadığı, İran’dan gelen bir pars olduğu açıklamasına Yaba...
Diyarbakır’ın Solmaz köyünde çobanlar tarafından öldürülen leoparın Anadolu Parsı olmadığı, İran’dan gelen bir pars olduğu açıklamasına Yaban Hayatı uzmanlarından tepki geldi.
Parsın Türkiye’de doğal ortamda ilk fotoğraflarını çeken Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şağdan Başkaya, Anadolu’da sadece Anadolu Parsı olarak bilinen alttürün yaşamadığını, İran parsının da ülkede yaşayan bir alttür olduğunu ve bunun ülke adına çok önemli bir biyolojik zenginlik olduğunu söyledi.
ÖLDÜRÜLEN PARS İRAN’DAN GELMEDİ
Türkiye’nin sadece Anadolu Parsı’na değil İran Parsı’na da ev sahipliği yaptığını söyleyen Başkaya, Diyarbakır’da öldürülen hayvanın İran parsı olarak tanımlanan alttüre ait olmasının onun İran’dan gelen bir birey olduğu anlamına gelmediğini, ülke topraklarında yerleşik olarak yaşayan bir popülasyonun parçası olduğunu belirtti. Prof. Dr. Şağdan Başkaya, “Daha önce de ülkede sekiz ilde Parsı’n yaşadığını tespit etmiştik. Ülke genelinde en az otuz ilde parsın yaşadığını tahmin ediyoruz. Ülkede yaşayan Pars’lar birden fazla alt türe ait olabilecek” dedi.
ANADOLU PARSI YOK SAYILAMAZ
Prof. Dr. Başkaya, DNA analizleri yardımıyla Amerika Birleşik Devletleri’nde 1996 ve 2001 yıllarında yapılan iki farklı çalışmada Türkiye’de yaşayan Anadolu Parsı alt türünün İran Parsı alt türü adı altında toplanmasının çok doğru olmadığını belirtti. Yapılan bu iki çalışmada Anadolu Parsı’na ait veri yetersizliği nedeniyle çalışmaların eksikliğine dikkat çeken Başkaya, doğru olanın 1927 yılında tanımlanan İran Parsı’nın değil, 1856 yılında yani çok daha önceden tanımlanan Anadolu Parsı’nın esas alınması gerektiğini kaydetti. Başkaya, birbirinden farklı olmadıkları tespit edilen alt türlerin tek bir isim altında toplanırken, bu işin doğrusunun daha önceden tanımlanan Anadolu Parsı ismi olması gerektiğini vurguladı.
(İHA)