Lensler gözlerinizi bozmasın!

Abone ol

Özellikle kadınların daha çok kullandığı ve aksesuar niteliğini taşıyan kontakt lenslerin rastgele kullanılmaması gerekiyor. İşte uzmanların tavsiyeleri...

Özellikle kadınların daha çok kullandığı ve aksesuar niteliğini taşıyan kontakt lenslerin rastgele kullanılmaması gerekiyor. Doktor kontrolü olmadan kullanılan kontakt lensler göz hastalıklarına davetiye çıkarıyor.

Doktor kontrolü olmadan kullanılan kontakt lensler göz hastalıklarına davetiye çıkarıyor. Bayanların daha çok rağbet ettiği lens kullanımı göz hastalıklarının meydana gelmesine sebep oluyor. Gerekli tedavi ve kontroller yapıldıktan sonra lens kullanımında ise bir sakınca yok. Lensin göze uygun olup olmadığını anlamak ya da o gözün kontakt lensi kullanıp kullanamayacağı bir göz doktoruna görünmekle anlaşılabiliyor. Rastgele lens kullanılmasının yanlış olduğunu, bunun göz hastalıklarına sebebiyet verdiğini açıklayan Özel Ufuk Tıp Merkezi Göz Hastalıkları doktoru operatör uzman Dr. Fatih Ruşen Gökuç, gözde hiçbir hastalık bulunmadığı halde renkli lens kullanılmasının sakıncalı durumları olduğuna dikkat çekti.

Gözün alerjik bir durumu varsa lensten kaçınılması gerektiğini ifade eden Gökuç, “İnsanların yüzde 80’i ancak lens kullanabilir, yüzde 20’si ise kullanamaz. Bunun için ise başka bir sistem düşünülür.” dedi. Lens, korneanın üzerinde yüzen bir şeydir. Yani göze tam yapışmaz. Kornea ve lens arasındaki boşluğu gözyaşı doldurur. Kornea ve gözyaşı arasındaki lens yüzer. Bir kere bu yüzme hareketinin olması gerekir. O hareketlenme olduğu takdirde gözün altındaki gözyaşı değişime uğrar ve bu değişim korneanın beslenmesini sağlar. Korneayı besleyen gözyaşıdır. Korneanın enerjisini, vitaminini, glikozunu, oksijenini gözyaşı verir. Bir insanın organlarını besleyen kandır. Kornea için de bu işi gözyaşı yapar.

Lensin korneaya sıkı bir şekilde yapıştırılmasının doğru olmadığına vurgu yapan Dr. Gökuç, “Böyle yapılırsa yaralar açılır ve zorladığınızda su toplar. Korneanın üzerinde küçük küçük mikroskobik çukurlar oluşur ve korneada görmeme fonksiyonu başlar.” şeklinde konuştu. Lenslerin korunmasına yönelik özel bir sıvısı bulunduğuna vurgu yapan Gökuç, solüsyon denilen bu sıvıların, lenslerin temizlenmesi, vücuttaki artık maddeleri yağ, kalsiyum gibi metabolik artıkları üzerinden alarak yumuşamasını sağladığını ifade etti.

Dr. Gökuç, “Göz dışarıya açılan bir organ olduğu için mikroplarla bire bir temas halindedir. Bu yüzden lense bulaşmış mikroplar bu sıvı sayesinde yok oluyor. Doktor kontrolü yapılmadan ezbere alınan lensler alerjik durumlar meydana getirebilir.” dedi. Çocuklarda lens kullanımına da değinen Gökuç, lensin çocuklarda 15 yaşından sonra önerildiğini söyleyerek bunun sebebi olarak da şunları sıraladı: “Çocuklarda göz gelişiminin rahat olması ve gözün güneşten korunması gerekir. Ama sadece güneşten korumak için de lens kullanılmaz. Lens sadece güneş ışınlarının direkt göze temasını engeller. Lensin fonksiyonu budur. Eğer korneanın güneş ışınlarına karşı alerjisi varsa, güneş gözlüğü kullanmak daha etkili olur.”

Haber: Murat Gezer
Kaynak:


Günün Önemli Haberleri