LED ışıklarında büyük tehlike!
Abone olİspanyol araştırmacılar mavi LED ışıklarının gözün retinasında geri dönülmez zararlar verebileceği uyarısında bulundu.
Araştırma bu ampullere yönelik eleştirileri dile getiren
ilk araştırma değil. Daha önce de floresan ampullerin tehlikeli
ultraviyole ışınlar yaydığı belirtilmişti.
Ekonomik oldukları gerekçesiyle yaygın olarak kullanılan LED (Light Emitting Diode, Işık Yayan Diyot), ışıklarının gözde geri dönülmez hasarlar verebileceği ifade edildi. Madrid'deki Complutense Üniversitesi uzmanları tarafından yapılan araştırmada LED ışığına maruz kalan insanların retinasında kalıcı hazarlar oluşturduğu keşfedildi. Hasarın 'mavi şerit' ışıkların yaydığı yüksek radyasyon seviyesinin sebep olduğu kaydedildi.
Her insan gözünde bulunan retina ışığa duyarlı dokular içeriyor ve ışığı tespit etmek ve buna bağlı olarak görmeyi sağlıyor. Dr. Celia Sánchez-Ramos LED'ler veya ışık yayan diyotlardan gelen kısa dalga, yüksek enerjili mavi ve mor ışıkların gözün ışık spektrumunun sonu olduğunu anlattı. Ramos, sürekli olarak bu ışıklara maruz kalan insan retinasının yeterli derecede zarar görebileceğini söyledi.
Sánchez-Ramos "Bu sorun daha kötüye gidebilir çünkü insan uzun süre yaşıyor, çocuklar daha küçükken elekrtonik araçlar kullanıyor, özellikle öedevleri için. Gözler ışığa direk bakmak için tasarlanmamış, onlar ışıkla görmek için tasarlanmış" dedi.
Sánchez-Ramos çalışmalarının kısmen 2012'de yapılan ve
Photochemistry and Photobiology dergisinde yayımlanan araştırmaya
dayandığını belirtti. Çalışmada LED radyasyonunun test tüpünde
insan gözünün retina pigment epidel hücrelerine zarar verdiği
bulundu.
Daha önceki bir çalışmada enerji tasarrufu sağlayan kompakt floresan ampullerin yüksek düzeyde ultraviyole ışın yaydığı ifade edilmişti. Sánchez-Ramos modern insanın yılda 6 bin saat gözünü açık tuttuğu ve bu zaman sürecinde çoğu zaman yapay ışıklara maruz kaldığını sözlerine ekledi.