Le Carre'nin yeni arka planı: Köktencilik
Abone olCasus romanları alanının en önde gelen yazarlarından John Le Carre, yeni romanında soğuk savaş yerine 'terörle mücadele'yi koyuyor.
John le Carre, Soğuktan Gelen Casus kitabıyla uluslararası en
çok satanlar listelerine girmesinin 50. yılında, kitaplarının esin
kaynağını ve neden casus kitapları yazmaya devam edeceğini
açıkladı.
Yazar, BBC'ye verdiği mülakatta son kitabının günümüz İngilteresi'ne duyduğu "öfke, hayal kırıklığı ve sabırsızlıktan" beslendiğini söyledi.
Nadiren mülakat verdiği bilinen le Carre, yetkililerin açıklamaları ile, sıradan insanların inandıkları arasındaki büyük bir uçurum olduğunu da belirtti.
Köstebek, Hain ve Bahçıvan'ın da aralarında bulunduğu kitapların yazarı olan le Carre, önceki kitaplarının çerçevesini belirleyen Soğuk Savaş söyleminin yerini İslam karşıtlığının aldığını da ifade etti.
81 yaşındaki yazarın 23. romanı Hassas Gerçek (A Delicate
Truth), Cebelitarık'ta silah satın alan bir cihatçının yakalandığı
bir operasyonu anlatıyor.
Le Carre "Kitapta öfke, düş kırıklığı ve sabırsızlık var, özellikle de İngilizlere yönelik" diyor.
ABD'de hakkında çıkan yorumlarda, "Amerikan karşıtı" olarak nitelenmesini eleştiren le Carre, "Ben hiçbir şeye karşı değilim. Mevcut durumdaki kolektif psikolojimiz konusunda analitik davranmaya çalışıyorum." dedi.
Yazar, İngiltere'nin hala dünyanın büyük aktörlerinden biri olduğu yolundaki Thatchercı yaklaşımların da kendisini rahatsız ettiğini söyledi.
Eski bir Dışişleri Bakanlığı çalışanı olan ve bir dönem casusluk yapan le Carre, 1963 yılında yazdığı Soğuktan Gelen Casus kitabıyla dünya çapında tanınmaya başlamıştı.
Yazar bu kitabın ardından yazdığı bir dizi başka kitaplar, casus romanları türünün mihenk taşları oldu.
Bazı eleştirmenlere göre Berlin Duvarı'nın yıkılışı ve Sovyet komünizminin çöküşü, le Carre için iyi olmadı. Romanlarına heyecanlı bir çerçeve sağlayan Soğuk Savaş'ın yok olması, yazarın aleyhine oldu.
Ancak le Carre aynı fikirde değil; "terörle mücadele" söyleminin kendisine yeni bir zemin sağladığını, "kurtarıcısı" olduğunu söylüyor.
Le Carre ayrıca İslam'ın her iki taraftaki köktenciler tarafından "şeytanileştirildiği" ve Sovyet komünizmi gibi büyük bir düşman olarak anlatıldığı görüşünde.
Ünlü yazar, kitaplarının edebiyat yarışmalarına sokulmasına da izin vermiyor.
Ancak yazarın çok satan kitapları bugüne kadar onlarca dile çevrildi ve 12'si televizyon, sinema ya da radyoya uyarlandı.