Lale öz vatanına döndürülecek!
Abone olİstanbul'un simgesi olarak gösterilen lalenin Anadolu'da yetiştirilmesi için çalışmalar başlıyor.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel
Müdürlüğü'nce (TAGEM) geliştirilen proje ile ülkenin dört bir
yanından toplanan soğanlı bitkiler (lale, sümbül, kardelen),
Yalova'da kurulacak Türkiye Geofitleri (doğal çiçek soğanı)
Bahçesi'nde yeniden canlandırılacak. Böylece Türkiye tarihinde bir
devre ismini veren lale artık Hollanda'dan ithal edilmeyip
Anadolu'da üretilecek. 2005 yılında başlatılan proje kapsamında
şimdiye kadar doğada kaybolmaya yüz tutmuş 260 çeşit soğanlı bitki
toplandı.
TAGEM Genel Müdürü Doç. Dr. Masum Burak, projenin Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) tarafından kabul edilerek 2011-2013 yılı yatırım programına alındığını açıkladı. Şimdiye kadar toplanan 260 çeşit soğanlı bitkinin ağırlıklı Yalova olmak üzere 5 enstitüde muhafaza edildiğini anlatan Burak, "Yapılan araştırmalara göre Türkiye'de 100 civarında soğanlı süs bitkisi türü var. İkinci bir projeyle önümüzdeki 4 yıl içinde tamamını toplayacağız." dedi.
TAGEM, 2 milyon liralık yatırımla Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü'nde Türkiye'nin en büyük geofit bahçesini kuruyor. Türkiye'nin değişik yerlerinden sökülen soğanlı ve yumrulu süs bitkilerinin burada yetiştirilerek ekonomiye kazandırılacağını belirten Burak, "Hollanda, Türk bitkisi olan laleden büyük gelir elde ediyor. Artık bu durum olmayacak. Bu projeyle laleler Türkiye'de çoğaltılacak." diye konuştu. Masum Burak, Türkiye'nin değişik coğrafyalarında yetişen soğanlı ve yumrulu süs bitkilerini bir mekânda sergileyerek hem halkın görmesini sağlayacaklarını hem de üretim tekniklerini geliştirerek ticarete kazandıracaklarını ifade etti.
Burak'ın verdiği bilgilere göre, bahçe 100-150 dekar alan üzerinde olacak. Toplam 2 milyon liraya mal olacak bahçenin büyük bölümü 2011 yılında tamamlanacak. Özel sera ve laboratuvarların da olacağı bahçede üretilecek soğanlı bitkilerin ekonomiye katkısının yıllık 40 milyon dolar civarında olması bekleniyor.
İSTANBUL'UN SİMGESİ EN ÇOK HOLLANDA'DA
YETİŞİYOR!
Osmanlı İmparatorluğu tarihinde 1718 ile 1730 yılları arasındaki dönem Lale Devri diye tanımlanır. Anadolu topraklarından 100 yıl önce Avrupa'ya götürülen lale, en çok Hollanda'da yetişiyor. Topraklarının dörtte birinde lale yetiştiren ülke, yılda 6 milyar adet lale soğanı üreterek bütün dünyaya satıyor. Hollanda'da en önemli ihraç ürünü olan bu güzel çiçek, ülkenin ekonomik gelişmesine büyük katkı sağlıyor.
İstanbul'un simgesi olarak kabul gören lale, soyluluğun en değerli öğesi sayılıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Türk kültürünün bir parçası olan laleyi yeniden İstanbullularla buluşturmak için 2005 yılında festival başlattı. Uluslararası İstanbul Lale Festivali, her yıl nisan ayında düzenlenen etkinliklerle kutlanıyor.