Ladinin yeni imajı şaşırttı

Abone ol

Amerikan kamuoyu Ladin'in savurduğu tehditleri değil, yeni imajını konuşuyor.

İslamcı terör örgütü El Kaide’nin tepesindeki iki isim için, ABD Başkanı George W. Bush ve Başkan Yardımcısı Dick Cheney için geçerli olan "güvenlik modeli" uygulanıyor. Üç yıllık bir aradan sonra, Usame bin Ladin’in yeni bir video kasetinin El Cezire televizyonu tarafından yayınlanması, El Kaide’nin başının "nerede" olduğu ve örgütün tepesinde nasıl bir güvenlik yöntemi uygulandığına ilişkin soruları tekrar gündeme getirdi.

Amerikan istihbaratı, Bin Ladin’in, Pakistan’ın kuzeyinde, aşiret reislerinin kontrolündeki Chitral bölgesinde olduğuna ve Bin Ladin’in aşiretlere çok miktarda para ödediğine inanılıyor. Bin Ladin ile örgütün "iki numaralı adamı" Mısırlı doktor Eymen Zevahiri "aynı anda ve aynı yerde asla ve asla bir arada" olmuyor. Bu güvenlik sistemi, 11 Eylül’den sonra, çeşitli kritik dönemlerde Bush ile Cheney için uygulanıyor. Buradaki amaç, istenmeyen bir olayın yaşanması halinde "devletteki hiyerarşik düzenin devam etmesini ve devletin işleyiş düzeninin aksamamasını" güvence altına almak. Bu çerçevede, Eymen Zevahiri’nin daha çok risk almasına izin veriliyor.

Sakalını boyaması gülünç

USAME bin Ladin, 2004’teki son videosundan sonra bu kez saçı-sakalı siyaha boyanmış halde göründü ve "ABD’nin verdiği görüntünün tam aksine zayıf durumda olduğunu, Irak’taki savaşı tırmandıracaklarını" söyledi ve Amerikalıları İslam dinini kucaklamaya çağırdı. Yeni video ile ilgili yorumlar şöyle:

Abdülbari Atvan (El Kuds gazetesi yönetmeni): Ölmediğini ve hala El Kaide lideri olduğunu göstermeye çalışıyor. İmajı farklı. Afganistan savaşında bir Sovyet generalinden ele geçirdiği Kalaşnikofunu ve kamuflaj ceketini bırakmış. Saçını ve sakalını boyayarak, ’Ben yeni Bin Ladin’im’ demek istiyor. Yeni bir saldırı habercisi olabilir.

M.J.Gohel (Asya-Pasifik Vakfı uzmanı): Videoda teatral ve amatör bir hava var. Pakistan’da gizlenip, saçını sakalını boyayan Bin Ladin imajı tuhaf bir imaj. Şehit olmak istediğini söyleyen bir adamın kamera önüne geçmeden makyaj tazelemesi gülünç. Kendisine biçmeye çalıştığı kutsal savaşçı imajıyla çelişiyor.
Günün Önemli Haberleri