Kuzey Koreye tepki yağdı

Abone ol

Kuzey Kore yaptığı füze denemeleri ile ABD'yi bile vurabileceğini gösterdi ortalık karıştı.

Dünya dün Asya'dan gelen haberlerle sarsıldı. Dünyanın en gizemli ve içe kapanık ülkesi olarak bilinen komünist Kuzey Kore yeni geliştirdiği kısa, orta ve uzun menzilli 6 füzeyi sabahın ilk ışıklarıyla birlikte ateşledi. Aralarında 6 bin 500 kilometrelik menzili ile ABD kıyılarını bile vurabildiği öne sürülen Taepodong 2'nin de olduğu füzeler Japonya ile Kuzey Kore arasındaki Japon denizine düştü.

Dünyanın en uzun menzilli füzesi olarak nitelendirilen Taepodong 2 ise havada sadece 40 saniye kaldıktan sonra düşerek Kuzey Kore için büyük bir hayal kırıklığı oldu. Ancak, komünist rejimin korkulan Devlet Başkanı Kim Jong İl'in, 4 Temmuz ABD Bağımsızlık Günü'nde gerçekleştirdiği bu girişim dünya gündemini allak bullak etti. Tüm yabancı haber ajansları ve televizyonlar füze denemesini flaş haber olarak duyurdu. Ve dünyadan tepki yağmaya başladı.

Türkiye de kınadı
Kuzey Kore'nin 1998 yılında üzerinden füze uçurduğu Japonya, ordunun alarm seviyesini yükselterek Kuzey Kore'ye ekonomik yaptırım uygulama kararı aldı. Güney Kore ordusu da alarma geçti. Avrupa Birliği, NATO gibi uluslararası kurumlarla onlarca ülke Kuzey Kore'yi kınayan açıklamalar yaptı. Türk Dışişleri de "Kuzey Kore'nin komşularının güvenliklerini dikkate almadan yaptığı bu denemelerin bölgesel barış için yürütülen çabalara katkı sağlamayacağı açık" ifadesini kullandı. BM bu ülkeye yönelik yaptırımları görüşmek üzere Japonya'nın isteğiyle acil oturum yaptı.

Füze denemesi sonrası Asya ekonomisi dalgalandı. Borsalarda yüzde 1'e yakın düşüş kaydedildi. Asya para birimleri dolar karşısında değer kaybetti. İstanbul borsasındaki düşüşün bir bölümü bile krize bağlandı. Kuzey Kore ise, "Ordumuz ABD'nin provokasyonuna karşı hazırlanıyor" ifadesini kullandı.

ABD filmleri NBA ve Fransız konyakları en büyük tutkuları
Dünyanın en korkulan liderleri arasında gösterilen 64 yaşındaki Kim Jong İl, Kuzey Kore medyası tarafındansa ülkeyi "bir dünya gücüne dönüştüren kahraman" olarak nitelendiriliyor. Babasının ölümünden sonra Başkanlık koltuğuna oturan Kim, 1994'ten beri dünyanın Stalinist rejimle yönetilen ender ülkelerinden Kuzey Kore'nin başında, 1 karısı 2 metresi olduğu belirtilen Kim'in 4 meşru, 13 de gayrimeşru çocuğu var. Kuzey Kore lideri, Amerika'yı "en büyük düşman" olarak nitelendirse de aslında tam bir Hollywood tutkunu. 20 bin kasetten oluşan film koleksiyonunun tamamına yakını Amerikan filmlerinden oluşuyor. Kim'in basketbol maçlarına da büyük ilgi duyduğu ve NBAi kaçırmadığı belirtiliyor. Kuzey Kore lideri, Fransız Hennessy konyaklarıyla Mercedes otomobillere tutkun. Kore medyasına göre Kim; golf, tenis, yüzme gibi sporlarda da rekorları alt üst edebilecek kadar sportif...

Dünyanın en kapalı ülkesi
* İkinci Dünya Savaşı'nı takip eden kaos ortamında, 1948 yılında doğan komünist Kuzey Kore, dünyanın dışa en kapalı ülkesi.

* Sadece rejim propagandası yapan devlet televizyonu ve radyosunun yayın yaptığı Kuzey Kore'de, halkın sıkıntılarına ilişkin haber yayınlamak yasak. İnternet ve yabancı kanalları engellemek için yayın bozucular ülkenin her yerine yerleştirilmiş durumda.

* 200 bin siyasi tutuklunun bulunduğu bu baskıcı ve yasakçı ülke, sistematik olarak insan haklarını ihlal etmekle de suçlanıyor.

* 23 milyon nüfuslu ülkede 1990'lardan bu yana 2 milyon kişi, ekonomik darboğaz ve yiyecek kıtlığı nedeniyle hayatını kaybetti. Milyonlarca kişi sadece dış yardımlarla yaşamını sürdürebiliyor.

Haber analiz
K.Kore ne yapmak istiyor?
Kuzey Kore yönetimi, füze denemesinin ilk sinyallerini aslında geçtiğimiz hafta rampalara yerleştirilen füzelere yakıt ikmali yaparak vermişti. Dünya kamuoyu komünist rejime yönelik uyarılarında füzeleri test etmesi durumunda büyük bir krizle karşı karşıya kalabileceğini aktardı. Ancak Kuzey Kore lideri Kim Jong İl, tüm uyarılara kulak tıkayarak ABD'nin Bağımsızlık Günü'nde füzeleri ateşledi. Füzeler hiçbir hedefe yönlenmemiş de olsa Kuzey Kore'nin tüm dünya tarafından kınanan bu tehditkar girişimi akıllarda soru işareti yarattı. Uzmanlara göre daha önce de ABD ile defalarca müzakere masasına oturduktan sonra anlaşmayı bozan Kim Jong İl silah programım durdurmak için yeniden masaya dönecek. Ancak masaya oturmadan önce elinin ne kadar güçlü olduğunu göstermek, programı durdurması karşılığında batı dünyasından daha fazla taviz koparmak istiyor. Ayrıca uluslararası kamuoyunun İran ile sürdürdüğü pazarlığı da yakından izleyerek, "İran'a verilen tavizlerin daha fazlasını isterim" mesajı vermek istiyor.

Kaynak:Vatan

Günün Önemli Haberleri