Kuzey Kore liderinden nadir yeni yıl mesajı

Abone ol

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, ülke tarihinde nadir görülen bir şey yapıp devlet televizyonu aracılığıyla ulusa seslendi ve halkın yeni yılını kutladı.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un 19 yıldan sonra ilk defa devlet televizyonu üzerinden halka yeni yıl mesajı yayınladı.

2011 yılından beri ülkenin başında olan Kim Jong-un, ekonominin geliştirilmesi, ve iki Kore'nin bir araya gelmesi gerektiğinden söz etti. Lider, geçmişte iki ülkenin birbirine meydan okumasının savaştan başka bir şey getirmediği yönünde uyarıda da bulundu.

Kim'in konuşması, Güney Kore'de muhafazakar Park Geun-hye'nin cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından geldi.

Kim'in dedesi Kim Il-sung 1994 yılında radyo ve televizyondan halka seslenmişti. Kim Jong-il ise çok nadir ulusa seslenirdi.

Kim'in televizyon üzerinden yaptığı konuşmaya ek olarak Kuzey Kore'nin üç büyük gazetesi ortak bir başyazı yayınlayıp halkın yeni yılını kutladı.

Müzik gösterisi

Ulusa seslenişinde Kim Jong-un 2013 yılının icatlar ve değişim yılı olacağını söyledi. Lider, bu yıl içinde "radikal değişimlerin" fakir ve soyutlanmış ülkeyi yüksek yaşam standartlarına sahip olan "ekonomik deve" dönüştüreceğini söyledi.

Kuzey ve Güney Kore arasındaki çatışmanın azalması gerektiğine dikkat çeken Kim, buna rağmen askeri gücün milli öncelik taşıdığını sözlerine ekledi.

Mesajında Kim "Bir ülkenin askeri gücü, milli gücünü temsil eder. Bir ülke ne zaman ki ordusunu geliştirir, işte o zaman her yönden başarılı bir ülke olur." dedi.

Liderin ulusa seslenişi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin uzun menzilli füze atışından dolayı Pyongyang'ın nasıl cezalandırılacağı tartışmalarına denk geldi.

Kim lider olduğundan beri, Kuzey Kore iki kez uzun menzilli roket atışı gerçekleştirdi. Amerika Birleşik Devletleri ve Kuzey Kore'ni komşuları bunu kınamıştı.

Nisan ayındaki deneme başarısız olurken Aralık ayındaki yörüngeye bir uydu yerleştirmeyi başardı.

Kuzey Kore devlet televizyonu, Kim Jong-un'un yeni yıla eşiyle bir müzik gösterisi izleyerek girdiğini de duyurdu.

Günün Önemli Haberleri