Kuzey Kore hidrojen bombası denedi! Dünya ayağa kalktı
Abone olKuzey Kore'de merkezi televizyon kanalı, meydana gelen 5,1 büyüklüğünde depremin hidrojen bombası testi nedeniyle yaşandığı açıklandı.
KUZEY KORE, nükleer merkezi yakınlarında sarsıntı tespit edilmesinin ardından yaptığı açıklamada 'başarılı bir hidrojen bombası denemesi yaptıklarını' duyurdu.
Kuzey Kore resmi televizyon kanalından yapılan açıklama, Punggye-ri adlı nükleer merkez yakınlarında 5.1 büyüklüğünde sarsıntı tespit edilmesinden saatler sonra geldi.
Kuzey Kore'nin 2006 yılından bu yana Punggye-ri'de üç yer altı nükleer deneme yaptığı düşünülüyor.
Kuzey Kore resmi televizyon kanalında denemeyi duyuran spiker, "Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'nin ilk hidrojen bombası denemesi 6 Ocak 2016'da saat 10.00'da başarıyla gerçekleştirilmiştir" dedi.
Kuzey Kore, dördüncü nükleer denemesini yaptığını ifade ettiği yazılı açıklamasında ayrıca, "ABD'nin düşmanca politikalarına karşı kendisini korumak için nükleer programını güçlendirmeye devam edeceğini" belirtti.
Resmi haber ajansından duyurulan açıklamada Pyongyang'ın 'ABD'nin saldırgan tutumunu koruduğu sürece nükleer programından vazgeçmeyeceği' kaydedildi.
Kuzey Kore, 'sorumluluk sahibi bir nükleer devlet' gibi hareket edeceğini ve 'egemenliği ihlal edilmediği sürece nükleer silahlarını kullanmayacağını' söyledi.
HİDROJEN BOMBASI NEDİR?
Füzyon reaksiyonu esasına dayalı hidrojen bombasının patlama gücü, atom bombasından daha kuvvetli.
Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, geçen ay Pyonyang'ın hidrojen bombası geliştirdiğini iddia etmişti, uzmanlar ise bu söyleme kuşkuyla yaklaşmıştı.
Hidrojen bombası, hidrojen izotopları (yerdeşleri) arasındaki nükleer füzyon tepkimesinin oluşturduğu enerjinin, denetimsiz biçimde patlayarak açığa çıkmasıyla oluşan bir silah.
Bu silah, 1958 yılında ABD tarafından geliştirildi.
'Termonükleer silah' olarak da bilinen hidrojen bombası, daha az radyoaktif serpinti yaydığı için 'temiz bomba' olarak da bilinir. Ancak atom bombalarına kıyasla çok daha güçlüdür.
DÜNYADAN TEPKİ YAĞIYOR
Reuters'a adının gizli kalması kaydıyla konuşan bir diplomat, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin bu gelişmeyi değerlendirmek üzere bu sabah toplantı yapmayı planladığını söyledi. Bir başka yetkili ise toplantının kapalı kapılar ardından gerçekleştirileceğini aktardı.
SEUL
Güney Kore'den ise "aralarında Birleşmiş Milletler yaptırımlarının da aralarında bulunduğu tüm muhtemel önlemleri alacağız" açıklaması geldi.
TOKYO
Japonya Başbakanı Şinzo Abe de Kuzey Kore'nin hamlesini "ülkesinin güvenliğine tehdit" olarak değerlendirirdi. Abe, "Kesinlikle buna izin veremeyiz ve şiddetle kınıyoruz. Kuzey Kore'nin nükleer silahsızlanmaya meydan okumasına karşı sert yanıt vereceğiz" dedi.
WASHINGTON
ABD'den gelen açıklamada ise "Kuzey Kore tarafından yapılan provokasyona gereken yanıtın verileceği" belirtildi. Pyongyang'a uluslararası zorunluluklara ve taahhütlere riayet edilmesi çağrısında bulunan Beyaz Saray, nükleer deneme iddiasını henüz doğrulayamadıklarının da altını çizdi.