Kuzey İrlanda neden yeniden karıştı?
Abone olSon iki gecede 60'tan fazla polisin molotof kokteylleri, tuğlalar, havai fişekler ve taşlarla yaralandığı şiddet olaylarının ardında yatan nedenler.
Kuzey İrlanda'nın başkenti Belfast'ta iki gün içinde 60'tan fazla polisin yaralandığı olayların ardından, üst düzey bir emniyet yetkilisi siyasilere "kimse ölmeden sorunu çözme" çağrısı yaptı.
Bölgenin Emniyet Müdür Yardımcısı Will Kerr, "Yürüyüşler sorununun derhal çözülmesi gerekiyor. Beklemeye ve her gece sokaklarımızda şiddet yaşanmasına seyirci kalamayız." dedi ve ekledi: "Bu meseleyi çözün, hemen şimdi çözün."
İngiltere ile birlik yanlısı olduğu bildirilen gruplar, iki gecedir Belfast'ın kuzeyinde polise molotof kokteylleri, tuğlalar, havai fişekler ve taşlarla saldırıyor.
Birkaç yüz kişinin katıldığı olaylarda Pazar gecesi 47, dün gece de 15 polis memuru yaralandı.
Birlikçilerin öfkesinin kaynağı Belfast'taki geleneksel yürüyüşlerine getirilen kısıtlamalar.
Birlikçiler kendilerinin sürekli sınırlandığını buna karşılık ayrılıkçı Cumhuriyetçilere hiçbir kısıtlama getirilmediğini söylüyor.
Kuzey İrlanda'da hem birlikçiler hem de Cumhuriyetçi gruplar her yıl aynı tarihlerde, aynı güzergahlarda yürüyüşler düzenliyor.
O bölgede bir tür hakimiyet ilanı olarak görülen yürüyüşlerde geçmişte büyük olaylar çıkıyordu.
Ancak anlaşmazlıkları çözme amacıyla kurulan Yürüyüşler Komisyonu'nun da katkısıyla, son yıllarda durum nisbeten sakindi.
Açlık Şarkısı
Bu yıl ise birlikçi bir grup, Temmuz ayında Cumhuriyetçilere ait bir kilisenin önünden geçişleri sırasında Katolik karşıtı bir şarkıyı çalıp söylerken görüntülendi.
Açlık Şarkısı adlı bu şarkı, İskoçya'da bir mahkeme tarafından ırkçı bulunmuştu.
Bir Sinn Fein aktivistinin videoya aldığı birlikçi grup ise kilisenin önünde olduklarının farkına varamadıklarını, zaten çaldıkları şarkının da Beach Boys'a ait Sloop John B olduğunu söylüyor.
Yürüyüşler Komisyonu ise bu açıklamayı yeterli bulmayıp olayı kınadı ve bir sonraki yürüyüşte bu grubun sözkonusu kilisenin önünden geçmesini yasakladı.
Ancak grup 25 Ağustos'ta bu yasağı çiğnedi, yürüyüş sonrası olaylar çıktı.
Geçen hafta sonu ise bu kez Cumhuriyetçi bir grubun yürüyüşü sonrası, birlikçilerin onların üzerlerine yürümesiyle polis arada kaldı.
Belfast sokaklarındaki kovalamacaların saatlerce sürdüğü, bu arada polisin üzerine ateşe verilen minibüslerin sürüldüğü bildiriliyor.
Polis ise kendisini tazyikli suyla ve havaya plastik mermiyle ateş açarak korumaya çalıştı.
Polis şiddet olaylardan büyük ölçüde birlikçi grupları sorumlu tutuyor.
Kuzey İrlanda'da Katolik Cumhuriyetçiler, Protestan Birlikçiler ve İngiltere hükümetinin ordusu arasında 30 yılı aşkın devam eden savaş 1998'de imzalanan barış anlaşmasıyla sona ermişti.
Bu tarihten beri bölge genelde sakin ancak Belfast hala büyük ölçüde bu iki rakip grup arasında bölünmüş durumda.
Aşırılık yanlısı bazı birlikçi gruplar da barış anlaşmasından kendilerinin zararlı çıktığı görüşünde.
Emniyet Müdür Yardımcısı Will Kerr, Belfast'ta 29 Eylül'de birlikçilerin büyük bir yürüyüşü daha olduğunu hatırlattı ve siyasilerden "çözümü son dakikaya bırakmamalarını" istedi.
Cumhuriyetçiler şiddet olaylarının örgütlü olduğunu ve arkasında birlikçi milis grupların olduğunu öne sürüyor.
Bölgedeki birlikçi siyasiler ise bu iddiaları "saçmalık" diye niteliyor.