Kuzey Irakta devriye

Abone ol

Türk askeri sınırdan sızmaları önlemek için Kuzey Irak'ta devriye görevi yapıyor.

Kuzey Irak'ta 1997 yılından bu yana Batufa, Begova, Dilmentepe, Kanimasi ile Bamerni Havaalanı'nının bulunduğu 100 kilometrelik alanda üstlenen Türk Silahlı Kuvvetleri'nin zırhlı birlikleri ile komando timleri bölgede devriye görevi yapıyor. Daha önce bölgede görev yapan askeri birliklerin PKK eylemlerinin artmasıyla takviye edildi. Zırhlı araç ve personel sayısı artırıldı.

BAMERNİ HAVAALANI'NDA

Körfez Savaşı'ndan önce Saddam Hüseyin hükümeti döneminde henüz Kürt grupların kontrolü altında olmadığı dönemde havaalanı olarak kullanılan Bamerni'de üstlenen Türk tanklarının sayısında da artış olduğu görüldü. Takviye edilen birlikler ile çevresi tel örgülerle çevrili eski havaalanı içinde inşaat çalışmalarının da hızlandığı gözlendi. Türk askeri birliklerinin Kuzey Irak'ta özellikle Kanimasi bölgesindeki Dilmentepe ileri sınır karakolundaki hareketlilikleri dikkat çekiyor. PKK'lı teröristlerin yoğun olarak bulunduğu Haftanin kırsalına yakın bölgedeki bu karakollarda bulunan birlikler,akşam saatlerinde araziye çıkarak devriye görevi yapıyor.

PEŞMERGE İZLİYOR!

Bölgede görev yapan Türk Silahlı Kuvvetleri birliklerinin hemen yanında Kürdistan Demokrat Partisi'ne bağlı peşmergelerin de karakolları bulunuyor. Peşmerge karakolları aynı zamanda Türk Silahlı Kuvvetleri'ne bağlı birliklerinin askeri hareketliliğini izliyor! Kuzey Irak'ta zaman zaman Kürt grupların liderleri Talabani ile Barzani'nin bölgeyi terk etmeleri için ABD nezdinde girişimlerde bulunduğu TSK birlikleri, 1997 yılında Kuzey Irak'a yerleşmişti. 1994 yılında PKK ile Barzani ve Talabani liderliğindeki Kürt gruplar arasında başlayan çatışmalarda 3 bin KDP, 2 bin KYB peşmergesi PKK tarafından öldürülmüştü.

İLERİ KARAKOLLAR KURULDU

1996 yılında PKK saldırıları şiddetlenince Türk askerinden yardım isteyen Barzani ve Talabani'nin yardımına Türk askeri koştu. PKK'ya karşı yapılan ortak operasyonlarda görev yapan birliklerin Kürt grupların da isteğiyle bölgede kalmasına karar verildi. Türkiye Irak sınırı boyunca Batufa, Begova, Kanimasi, Dilmentepe ile Bamerni havaalanına yerleşen birlikler, ileri sınır karakolları kurup, zaman zaman arazi arama tarama çalışmaları yapıyor.

Haber: ZÜLFİKAR ALİ AYDIN
Kaynak:Sabah

Günün Önemli Haberleri