Kütüphaneler Haftası nedir 2019 kaç gün sürecek etkinlik listesi
Abone olKütüphaneler Haftası nedir, Kütüphaneler Haftası ne zaman başlıyor, ve Kütüphaneler Haftası kaç gün sürüyor soruları merak konusu oldu. Ülkemizde 1964 yılından beri mart ayının son pazartesi günü başlayan hafta Kütüphaneler Haftası'nın 2019 yılında 55. yılı kutlanıyor.
Kütüphaneler Haftası nedir, ne zaman kutlanıyor, kaç gün sürüyor
ve Kütüphaneler Haftası amacı nedir neden kutlanır soruları merak
konusu oldu. Ülkemizde 1964 yılından beri kutlanan Kütüphaneler
Haftası Mart ayının son pazartesi haftası başlar ve 1 Nisan pazar
gününe kadar devam eder.
Peki Kütüphaneler Haftası kutlama amacı nedir? Bu haftanın kutlanma amacı öğrencilere kitap sevgisi aşılamak, kütüphaneleri sevdirmek, okuyuculrın kitaplardan daha fazla bilgi edinmesini sağlamak ve kütüphanelerin gelişimi için halkı teşvik etmek.
Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı’na bağlı Kültür Dairesi, 25 – 31 Mart arasında ülke genelinde düzenleyeceği çeşitli etkinliklerle 55. Kütüphane Haftası’nı kutlayacak.
KÜTÜPHANELER HAFTASI NE ZAMAN: Kütüphane Haftası; Türkiye'de 1964 yılından beri Mart ayının son Pazartesi günü ile başlayan hafta kutlanır. Haftanın amacı, öğrencilerde okuma alışkanlığını ve zevkini geliştirmek, kitap sevgisini artırmak, okuyucuların kitaplardan daha çok faydalanmalarını sağlamak ve halkı kütüphanelerin gelişmesi için bilinçlendirmektir. Hafta süresince kütüphanenin önemi, kütüphaneciliğin sorunları kamuoyuna duyurulur. Okullarda kütüphanenin yararlarından söz edilir. Kütüphanelerde uyulması gereken kurallar öğretilir.
AMACI NEDİR NEDEN KUTLANIR: Mart ayının son
Pazartesi günü ile başlayan hafta "Kütüphaneler Haftası" olarak
kutlanır. Bu haftada kitap okumanın ve kütüphanelerin öneminden
bahsedilir, kütüphanelerin sorunları ve çözüm yolları tartışılır,
halka kütüphane bilinci aşılanmaya çalışılır. Okullarda,
öğrencilere kütüphanelere geziler düzenlenerek, kütüphanede arama
ve araştırma yapma yöntemleri gösterilir, kütüphanede nasıl
davranılması gerektiği anlatılır.
KÜTÜPHANELERİN TARİHİ: Kütüphaneler eski çağlardan beri insanlığın hizmetindedir. Eldeki bilgilere göre ilk kütüphane, Asurlular zamanında kurulmuştur. Osmanlı imparatorluğu döneminde de kitaba ve kütüphaneye büyük önem verilirdi. O dönemden zamanımıza kadar gelen büyük kütüphaneler vardır. Yurdumuzun belli başlı büyük kütüphaneleri şunlardır : İstanbul’da Süleymaniye ve Beyazıt Devlet Kütüphaneleri.
Ankara'da Millî Kütüphane, Millet Meclisi Kütüphanesi, Orta Doğu
Teknik Üniversitesi Kütüphanesi'dir. Bunlardan Millî Kütüphane, 15
Nisan 1946 tarihinde kurulmuştur. Açılış tarihinde içinde iki kitap
bulunan bu kütüphanemizde bugün 620 bin kitap vardır. Ülkemiz
kütüphanelerindeki kitap sayısı yaklaşık 6 milyon kadardır.
Yaşadığımız yüzyıl bilgi, ilerleme dönemidir. Kitaplar bilime giden
yoldur. Çağımızın buluşlarını kitap, dergi gazete gibi yayın
organlarından izleriz. Okuduğumuz kitaplar, dergiler, gazeteler
bilgilerimizi artırır. Bizi dünyadaki gelişmelerden, değişmelerden
haberdar eder.
Milli Eğitim Bakanlığı, bundan 54 yıl önce Mart ayının son pazartesi günü başlayan haftayı, ‘Kütüphaneler Haftası’ olarak belirledi. Amaç, kütüphanelere uzak olan Türkiye toplumunu bu hafta aracılığıyla kitaplarla biraz daha yakınlaştırmaktı. Ancak, aradan geçen zamanda istenilen ilerleme kaydedilemedi.
KÜTÜPHANE HAFTASI ETKİNLİKLERİ
Hafta boyunca Milli Kütüphane’de ve tüm halk kütüphanelerinde çeşitli etkinlikler gerçekleştirilecek. Bu çerçevede Lefkoşa’da Milli Kütüphane’de ve Kültür Dairesi bünyesindeki Girne, Güzelyurt, Gazimağusa, İskele, Akdoğan, Mehmetçik, Değirmenlik ve Yenierenköy Halk Kütüphanelerinde etkinlikler düzenlenecek.
Güzelyurt Halk Kütüphanesi’nde sahne sanatları alanında uzman Suzan Polat’ın, masal anlatımı etkinliği, Girne Halk Kütüphanesi’nde "Şiirine Resim Çiz" konulu ayraç yarışması ödül töreni, İskele Halk Kütüphanesi’nde “İlkokullara Yönelik Dikkat Geliştirici Oyunlar” etkinliği gerçekleştirilecek.