Kusurlu silikon üreten PIP firmasının sahibine dört yıl hapis cezası

Abone ol

Kusurlu silikon protez üretip dağıtmakla suçlanan Fransız PIP şirketinin sahibi Jean Claude Mas, dolandırıcılık yapmaktan dört yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Kusurlu silikon protez üretip dağıtmakla suçlanan Fransız PIP şirketinin sahibi Jean-Claude Mas, dolandırıcılık yapmaktan dört yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Marsilya’da görülen davada Mas ayrıca 75 bin euro ödemeye mahkûm edildi.

Fransız işadamı Mas, temyiz duruşması görülene kadar serbest kalacak.

PIP (Poly Implant Protheses) firmasının sattığı kusurlu göğüs silikonları, 65 ülkede 300 bin kadının sağlığını tehlikeye atmıştı.

Şirketin, tıbbi kullanıma uygun silikonlar yerine, sağlık standartlarına uymayan kusurlu silikonlar kullandığı ortaya çıkmış, silikonlarda yırtılma ve sızma tespit edilmişti.

Mas’ın yanı sıra PIP’in dört eski yöneticisi de suçlu bulundu.

Fransa tarihinin en geniş kapsamlı yasal süreçlerinden biri olarak görülen davada, 5 binden fazla kadın firmadan şikâyetçi olurken, yaklaşık 300 avukat da müdahil oldu.

Sağlık skandalı, Fransız hükümetinin 2011 yılında kusurlu PIP silikonları taşıyan kadınlara, silikonları değiştirmeleri tavsiyesinde bulunmasıyla duyulmuştu.

Sağlığa tehdit

Mas’ın avukatı Yves Haddad cezanın ağırlığından medyanın yoğun baskısını sorumlu tutup kararı temyize götüreceklerini söyledi.

PIP’in genel müdürü ikisi tecilli, üç yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Şirketin kalite kontrolünden sorumlu yetkilisi biri tecilli, iki yıl, şirketin araştırma geliştirme sorumlusu da tecilli 18 ay hapis cezası aldı.

Dava süresince Mas kullanılan silikonun zararlı olmadığını savunmuş, diğer sanıklar da ‘sağlık risklerinden haberdar olmadıklarını’ ifade etmişti.

Silikon yırtıldığında içindeki jelin sızması durumunda tüm bedene yayılabiliyor. Bazı kadınlar sızıntıyı fark edemeyebiliyor. Silikon sızıntısının kansere neden olabileceğine ilişkinse bir kanıt yok.

Fakat yırtılan silikon yara dokusu oluşmasına neden oluyor bu da göğüsün şeklini ve dokusunu değiştiriyor. Yırtılan silikonun alınması da zorlaşıyor.

Fransa Sağlık Ürünleri Ajansı, Fransa’da PIP ürünlerini kullanan yaklaşık 30 bin kadının, 7 bin 500’den fazlasında yırtılma vakasına rastlandığını, 3 bin kadında da çoğunlukla iltihaplanma olarak görülen istenmeyen etkilere neden olduğunu belirtti.

Günün Önemli Haberleri