Kurtulmuş'tan Rusya açıklaması tam bir zırvalık!
Abone olBaşbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Türkiye ile Rusya arasında yaşanan krizi değerlendirdi.
Başbakan Yardıcısı Numan Kurtulmuş, Anadolu Ajansı Editör Masası'nda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.
Rusya'nın Türkiye'nin yasadışı yollardan IŞİD petrolünü sattığı yönündeki iddialarına ilişkin 'Tam bir zırvalık' yorumunu yapan Kurtulmuş, Akkuyu Nükleer Santrali projesiyle ilgili ise "Rusya kolay kolay vazgeçemez" dedi.
İç siyasete ilişkin de açıklamalarda bulunan Kurtulmuş Başkanlık Sistemi'yle ilgili "400 milletvekilimiz de olsaydı yine bu meseleyi getirir, konuşur, tartışırdık" yorumunda bulundu.
Kurtulmuş'un açıklamalarının detayları şöyle:
MUSUL'DAKİ TÜRK ASKERLERİ
Bizim oradaki varlığımız asla Irak halkının karşısında olan bir tutum değildir. Irak hükümetinin aleyhine olan bir durum değildir. Tam tersine DAEŞ ile mücadelede Irak hükümetine yardım etmek amacıyla Türk Silahlı Kuvvetlerinin unsurları orada eğitim amaçlı vardır, orada muharip unsurlarımız bulunmuyor. Abartılmış bir konudur, ben en kısa zamanda bu gerilimin düşürüleceğini ümit ediyorum.
IRAK YÖNETİMİNİN MUSUL TEPKİSİ
Başından itibaren merkezi Irak hükümetiyle Türkiye irtibatlı olarak eğitim konusunda hareket ediyor. Bunun giderilmesi için önce Milli Savuma Bakanımız, Iraklı mevkidaşıyla görüştü arkasından Sayın Başbakanımız Irak Başbakanı Sayın İbadi'ye bir mektup kaleme aldı. Mesele planlı bir askeri eğitimin bir parçasıdır, uzun süredir orada Türkiye bulunmaktadır. Bu eğitimleri vermektedir.
RUSYA'NIN IŞİD PETROLÜ İDDİASI
Tam bir zırvadır. Türkiye'nin hiç bir terör örgütünden petrol almak gibi bir durumu olamaz. Bu Türkiye'ye karşı iftiradır. Türkiye hükümetine karşı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanına karşı açık, aleni bir iftiradır. Bunu kabul etmek mümkün değildir.
RUSYA AKKUYU NÜKLEER SANTRALİ PROJESİNDEN ÇEKİLECEK Mİ?
Akkuyu Nükleer Santraliyle ilgili konuşma için erken olduğu kanaatindeyim. Rusların da Akkuyu'dan kolay kolay vazgeçeceklerini zannetmiyorum. Nasıl ticarette çaresiz, tek kapıya muhtaç değilsek, Türkiye'nin nükleer santraller konusunda da tek bir ülkeye, tek bir ülkenin teknolojisine mahkum olmadığını açıkça ifade etmemiz lazım. Türkiye'nin bu taleplerini karşılamaya hazır da dünyada çok sayıda ülke, çok sayıda şirket olduğunu biliyoruz. Ben Akkuyu için konuşmanın erken olduğu kanaatindeyim.
REFORM HÜKÜMETİ
64. hükümete illa bir ad koyacaksak bu hükümetin adı 'reform hükümetidir'. AK Parti'nin 13 yıllık süre içerisinde yapmış olduğu çok sayıda reform var, yapamamış oldukları da var. Şimdi bunların tamamlanma sürecidir.
BAŞKANLIK SİSTEMİ
12 Eylül anayasasının bu ilgili yapısının değişmesi lazım. Bunun için biz diyoruz ki 'Türkiye'de etkin bir yürütmeye ihtiyaç' var. Hesap verebilen, denetlenebilen, aynı zamanda çok etkin, hızlı bir şekilde yürütülen bir mekanizmaya ihtiyaç var. Bunun için başkanlık sistemi konuşulabilir, tartışılabilir. Bu hiçbir partinin, şahsın kişisel ya da partisel meselesi değildir.
400 MİLLETVEKİLİMİZ OLSAYDI...
Başkanlık sisteminin Türkiye'de bugünkü şartlar itibariyle etkin bir yürütmeyi sağlayacak mekanizma olduğuna inanıyoruz. Ama sadece 317 milletvekilimiz olduğu için çıkaramıyoruz değil, 400 milletvekilimiz de olsaydı yine bu meseleyi getirir, konuşur, tartışırdık.
PKK'YLA MÜCADELE
Biz ya gönüllü olarak ya da devletin imkanlarıyla terör örgütünün elindeki silahların bırakılması, bombaların, füzelerin bunların bırakılmasını silahlı mücadele döneminin sona erdirilmesini inşallah sağlayacağız. Bundan hiçbir şekilde geri adım atmayacağız. Birileri diyor ya 'Türkiye 90'lı yıllara geri dönüyor'... 90'lı yıllara geri dönen hükümet değil, terör örgütünün arkasındaki karar odaklarıdır.
Ayrıntılar geliyor...