Kürtlerin yarısı Hülya Avşar gibi

Abone ol

Pollmark'ın yaptğı araştırmada Kürtler'in yarısı melez çıktı... İşte Kürt sorunu algısı üzerine bir araştırma daha...

Annesi Türk, babası Kürt olan Hülya Avşar "Ben melezim" demişti... SEAT'ın (Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı) Pollmark’a yaptırdığı araştırma da Kürtler'in yarısının tıpkı Hülya Avşar gibi melez olduğunu ortaya koydu.

Hürriyet'ten Sefa Kaplan'ın haberine göre Pollmark'ın araştırması da tıpkı daha önce yapılanlar gibi Kürt kamuoyunun açılımı desteklediğini ancak ayrı bir devlete karşı olduklarını kanıtladı.

Araştırmaya göre Kürtlerle Türkler arasında yakın akrabalıklar artıyor... Her 3 Türk'ten birinin Kürt akrabası var; her 3 Kürt'ten ikisinin yakın akrabası da Türk..

İşte araştırmanın sonuçlarından satırbaşları:

- "Kürt sorunu Türkiye’nin önemli bir sorunu mudur” diye sorulduğunda ise buna evet diyenlerin oranı yüzde 55.3’ü buluyor. “Kürt sorunun en önemli kaynağı sosyo ekonomiktir” görüşü ağırlık kazanırken ‘Dış güçler ve PKK’ diyenlerin dışında, ‘devlet politikaları’na işaret edenler de azımsanmayacak bir orana sahip. “Kürtlere daha fazla kültürel hak tanınması Türkiye’nin birliğini bozar mı” sorusuna ‘evet’ diyenler ise yüzde 42.5 gibi yüksek bir orana ulaşıyor.

TÜRKİYE CUMHURİYETİ VATANDAŞLIĞI ORTAK PAYDA

- “Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak sizin için ne kadar önemli” sorusuna yüzde 86 önemli yanıtı veriyor. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı algısına Türk ve Kürt olarak baktığımızda da rakamlar çarpıcılığından bir şey kaybetmiyor: Türkler’de oran yüzde 90, Kürtler de ise yüzde 62.

- Ortak dini inanç etrafında şekillenen son soruya verilen cevaplar ve bu cevapların her iki kesime dağılımı da hayli ilginç. Kürtlerle Türklerin ortak dini inançlara sahip olması yüzde 56 oranında çok etkili bulunuyor. ‘Biraz etkili’ diyenleri de hesaba katarsak, oran yüzde 87’ye çıkıyor. Oranın Kürtlere ve Türklere dağılımı da aynı şekilde yüksek. Kürtlerin yüzde 60’ı, Türklerin ise yüzde 56’sı din unsurunu çok etkili görüyor.

MUHALEFETİN TAVRINI ÇOK SERT BULUYORLAR

* Kamuoyunun yüzde 64’ü CHP’nin Kürt açılımına yaklaşımını ‘olumsuz’, yüzde 16’sı ise olumlu buluyor. MHP’nin hükümetin açılım politikasına ilişkin tutumunu olumsuz bulanların oranı da yüzde 62, olumlu görenlerin yüzde 16’da kalıyor. DTP’nin tavrını destekleyin oranı ise yüzde 35 gibi küçümsenmeyecek bir rakama ulaşıyor.

AYRI DEVLET İSTEMEDİKLERİNE İNANDIRAMIYORLAR

* ‘Kürtler ayrı bir devlet kurmak istiyor mu’ sorusuna verilen cevapta farklı kesimlerin aslında birbirini ne kadar yanlış algıladığını görmek mümkün. Kürtlerin ezici bir çoğunluğu ‘ayrı bir devlet kurmak istemiyoruz’ diyor demesine ama Türkleri ikna edemiyorlar. Türkler, ‘hayır, ayrı bir devlet kurmak istiyorlar’ cevabını veriyor. Ama PKK ve Öcalan’ın Kürtleri temsil etmediği kanaati hayli güçlü.

YÜZDE 75'İ AÇILIMI DESTEKLİYOR

* Kamuoyunun yüzde 48’i açılımı olumlu, yüzde 36’sı ise olumsuz buluyor. Yıllardır terör çilesi çeken Kürtlerin açılıma desteği çok daha yüksek: yüzde 75.6. Partilerin takındığı tutumu benimseme açısından dağılım ise şöyle: AKP yüzde 60, CHP yüzde 33. MHP 40 oranında destek görüyor.

TÜRKLERLE AKRABALIK ARTIYOR


- Türkler ve Kürtler arasındaki akrabalıklar giderek artıyor ve artmasına da kötü gözle bakan yok esasen. Türklerin yüzde 33,8’inin yakın akrabaları arasında bir Kürt var. Yani her üç Türk'ten birinin yakın akrabası Kürt. Yüzde 69,9’u ise bir Kürt ile evlilik bağıyla akraba olmaktan rahatsızlık duymayacağını söylüyor.

- Kürtlerin ise yüzde 67’sinin yakın akrabaları arasında bir Türk bulunuyor. Bir başka deyişle her 3 Kürt'ten ikisinin Türk akrabası var. Yüzde 87,1 de bir Türkle evlenmekten rahatsız olmayacağını belirtiyor.

Günün Önemli Haberleri