Kürtlerin peygamberi bakın kimmiş!
Abone olKürt Yazar Hedili'den olay yaratacak kitap. Yazara göre Kürtler Müslüman değil, Mani peygamberinin dininden!
Kürt Yazar Kamran Simo Hedili, yeni çıkan kitabında, Kürtlerin asıl peygamberinin “Mani” olduğunu; Mani’nin Buda, Zerdüşt ve İsa’yı örnek almış biri olduğunu söyledi.
İsveç’te yaşayan Kürt Yazar Kamran Simo Hedili, Pêxemberê jibîrçûyî Manî (Unutulmuş Peygamber Mani ) adlı romanında, Kürtlerin asıl dininin Manizm olduğunu ileri sürdü.
Hedilli, Mardin’de doğan Mani Peygamber’in İsa’nın doğumundan 242 yıl sonra peygarberliğini ilan ettiğini ve Manizmin kısa bir süre içinde Avrupa ve Çin’e yayıldığını ve uzun yıllar Uygurlar tarafından resmi din olarak kabul edildiğini söylüyor.
İSA, ZERDÜŞT VE BUDA'YI ÖRNEK ALIYOR
Mani’nin o dönemde 7 kitap yazdığını, Mani Peygamberin kendisine Buda, Zerdüşt ve İsa’yı örnek aldığını, 3 dinin sentezinden oluşturduğu Manizmin felsefesinde karanlıkla aydınlığın çatışmasının yer aldığını savunuyor.
Papa’nın 279. Yılında Roma İmparatorluğu’nun egemen olduğu tüm topraklarda Manizmi yasakladığını, Mani’nin tüm kitaplarını yaktırdığını, Abbasi ve Sasanilerin de Manizi günahkar bir din olarak ilan ettiğini ve Mai dinini savunanların kitaplarla birlikte yakıldığını aktaran Hedili, bundan dolayı Mani inancını savunanların kendilerini başka din ve mezheplerin içinde yer alarak gizlediklerini iddia ediyor.
Neden Manizmi gündeme getirme ihtiyacı hissettiği sorusu üzerine Hedili, Manizmi Kürtlerin günümüzdeki mücadelesinden hareket ederek ele aldığını, Mezopotamya topraklarında yaşayan halklara ait olan pek çok şey gibi Manizmin de unutturulduğunu belirterek şunları söylüyor:
“Mani Mezopotamya ve uzak doğuda ilk refomları hayata geçiren kişidir. Kürtler de bu dini benimsedi. Bugün hala Kürtlerde Manizmin etkilerini görmek mümkün. Manizmde ırk, sınıf ve din ayrımı yapılmaz. Bugün Kürdistan’da 9 dini inancın bulunmasının nedeni Manizmdir. Bu nedenle Kürtler başta dinden ve ırktan insanlara hoşgörüyle yaklaşır. Manizm gelmiş geçmiş tüm dinlerden daha hoşgörülü olmuştur. Bütün din ve kültürleri eşit görmüştür. Işıkevi olarak adlandırılan Mani ibadethanelerinde her türlü dine mensup insan ibadet edebiliyordu.”
Mani’nin her yerde tüm halkların eşit olduğunu, köleliğe karşı çıktığını, hiç bir ırk ve halkın diğerinden üstün olmadığını vaaz ettiğini belirten Hedili, kadınlara en eşit yaklaşan dinin de Manizm olduğunu, kadınların dini lider olabildiklerini, kadın ve erkeklerin birlikte ibadet ettiklerini iddia ediyor.
Hedili, Mani ile bugünkü Kürt Özgürlük Hareketi arasında benzerlikler olduğunu, Manizmde seçilmişler ile dinleyenlerin olduğunu, o dönemin seçilmişlerinin tıpkı bugünün önder kadroları gibi kalacakları doğru dürüst yerleri olmadığını, hiç bir zaman lüks yaşamadıklarını ve tüm ömürlerini inançlarını yaşama geçirebilmek için geçirdiklerini, bu nedenle de dinin kısa sürede büyük bir ilerleme ve yaygınlaşma gösterdiğini ileri sürüyor.