Kürtçe öğretmenliğe rekor başvuru
Abone olMardin’deki Artuklu Üniversitesi bünyesinde Kürtçe aday öğretmenlik için açılan tezsiz yüksek lisans programına 2 bin 582 aday başvurdu
Adaylar bugün sınava tabi tutulurken, Artuklu Üniversitesi
Rektör Yardımcısı ve Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü Prof.Dr. Kadri
Yıldırım, "Tekçi zihniyetler yüzünden faiziyle birlikte
birikmiş borcunu bir seferde ödeme güçlüğü çeken, bu yüzden de bu
borcunu taksitlere bağlayan devlet ilk taksitini bugün seçmeli ders
olarak Mardin Artuklu Üniversitesi’nde ödüyor. Bunun son taksiti
anadille eğitimdir" dedi.
Kürtçe’nin okullarda seçmeli ders olarak okutulması için ihtiyaç duyulan öğretmenlerin yetiştirileceği Artuklu Üniversitesi’nde 500 kişilik tezsiz yüksek lisans programı kontenjanına 2 bin 582 aday başvurdu. Kürtçe öğretmenlerinin eğitimi için ilk sınav bugün Artuklu Üniversitesi tarafından 10 ayrı okul binasında düzenlendi. Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Serdar Bedii Omay, sınava girecek adaylara hitaben yaptığı konuşmayı Kürtçe selamlayarak yaptı. Kürtçe’nin kendi anadili olmadığı için veciz Kürtçe cümleler kurmasının imkanı olmadığını belirten Prof.Dr. Omay, bu dile hizmet etmenin kendisi için büyük bir onur kaynağı olduğunu söyledi. Prof.Dr. Omay, şöyle dedi:
KALBİM KÜRTÇE İLE BERABERDİR
"Kalbim Kürt halkı ile Kürtçe ile beraberdir. YÖK’e ilk yaptığımız başvuruda lisans için eğitim izni istemiştik. Bizlere yüksek lisans düzeyinde izin verildiğinde bizler ’Yetmez ama evet’ diyerek yolumuza devam ettik. İmkanlarımızı Kürtçe’nin hayrı için kullanmaya karar verdik. 17’nci Yüzyıl’da Ahmede Hani’nin Kürtçe’nin gelişmesine katkı yaptığı süreç belki de viraj alarak üniversitemiz aracılığı ile cumhuriyetimizde yeni bir döneme doğru geçiyor. Bu bana üniversite personelimize, akademisyenlerimize büyük bir haz veriyor."
Artuklu Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Yaşayan Diller
Enstitüsü Müdürü Prof.Dr. Kadri Yıldırım, başvuran adaylara
sınavdan önce bilgilendirme toplantısı düzenleyelerek bunun Türkiye
tarihinde bir ilk olduğunu ve ÖSYM ayarında bir sınav yapılacağını
söyledi. Yıldırım, şöyle dedi:
YENİ BİR TARİH YAZIYOR
"Bugün itibariyle Artuklu Üniversitesi yeni bir tarih, tarih yeni bir Mardin Artuklu Ünivesitesi’ni yazıyor. Değerli öğretmen adayları Kurmanc? Mem u Zın yazarı Ehmede Xani’nin, ilk Zazaca Mevlid’in yazarı Melaye Xas?’nin, Said-i Nursi’nin ve Seyid Rıza’nın rüyalarının gerçeğe dönüşmesinin ilk adımları atılıyor. Ruhlarının bugün aramızda olduklarına inandığım bu zatların hayalleri Artuklu Üniversitesi’nde gerçeğe dönüşüyor. Tekçi zihniyetler yüzünden faiziyle birlikte birikmiş borcunu bir seferde ödeme güçlüğü çeken, bu yüzden de bu borcunu taksitlere bağlayan devlet ilk taksitini bugün seçmeli ders olarak Mardin Artuklu Üniversitesi’nde ödüyor. Bunun son taksiti anadille eğitimdir. Bu son taksitin ödenmesinde de ev sahipliği yapmaya talibiz. Bu ilk taksiti son taksit hatırı için kabul ediyor ve destekliyoruz."
Prof.Dr. Kadri Yıldırım, adaylara yapacakları çalışmaları anlatırken şunları söyledi:
"Bu altyapı hazırlanmadığı sürece anadille eğitime karar verildiğinde sudan çıkmış balığa dönme ihtimali vardır. Uygulamada karışıklık ve kaosların ortaya çıkma tehlikesi vardır, sonuçta ’Bakın bu hak verildi ama yüzlerine- gözlerine bulaştırıyorlar’ türünden beceriksizlik edebiyatının yapılması endişesi vardır. Evet, resmi ve gayr-ı resmi bazı dil enstitüleri, dil vakıf ve dernekleri her türlü baskıya rağmen bazı ürünler vermişlerdir. Bundan dolayı da emekleri kutsaldır. Ancak, şu an itibariyle onların veya bizlerin hazırladıkları bu materyal anadille eğitim için denizden bir damladır. Zira anadille eğitim dediğiniz olay, ilköğretimin birinci sınıfından üniversite son sınıfa kadar bütün derslerin o anadille verilmesidir. Elbette fırsat verildiği takdirde Kürt dili bunu kaldıracak kadar zengin ve medenidir. Yapılması gereken şey, geniş bir konsensüs çerçevesinde bunu makul bir takvime bağlamak, resmi destek ve katkılarla bu takvime kadar gerekli alt yapıyı hazırlamaktır. Biz bu konuda köprü görevi görmeye hazırız."
Prof.Dr. Yıldırım, 500 kişilik kontenjan için 2 bin 528 aday başvurduğunu, bunların 243’ünün Zaza, diğerlerinin Kurmanci olduğunu kaydededek, şöyle konuştu:
"Başvuru için mezuniyet alanlarının sadece Türk Dili ve Edebiyatı, Türkçe öğretmenliği ve Sosyal Bilgiler Öğretmenliği ile sınırlı tutulmasına, 3 yılını doldurmamış ALES’ten en az 55 puan şartı aranmasına ve lisans not ortalamasının en az 60 olması şartı getirilmesine rağmen başvuru 2 bin 500’ü aşmıştır. Biz bunu her şeyden önce Kürt diline olan aşkınızla ve Mardin Artuklu Üniversitesi’ne duyduğunuz güvenle izah ediyoruz."
BAŞVURANLAR ARASINDA TÜRKLER VE ARAPLAR VAR
Başvuran adaylar içerisinde Türk ve Araplar’ın olduğunu söyleyen Prof.Dr. Kadri Yıldırım, "Bu asil karakterlerinden ve medeni cesaretlerinden dolayı kendilerini kutluyorum. Şayet bu vatandaşlarımız ilk 500 içerisine giremezlerse Şubat’ta almayı düşündüğümüz 500 içerisine girmek için gelip yetiştirme kurslarımıza katılsınlar, kendileri için özel müfredat uygulanacak ve her türlü katkı sunulacaktır" diye konuştu.
"ZAZACA’YI UNUTTURMAYACAĞIZ"
Konuşmasında UNESCO’nun Zazaca’nın kaybolma tehlikesi geçirdiğini ortaya çıkardığını ifade eden Prof.Dr. Yıldırım, "Kurmancıyla Zazasıyla biz bize sahip çıkmasını biliriz ve beceririz. Bilindiği gibi UNESCO kaybolma riskiyle karşı karşı olan bazı dilleri listesine almış ve bunlara Zazacayı da dahil etmiştir. Biz diyoruz ki: Artık Zazacayı akademiye taşıyan bir Artuklu Üniversitesi ve Bingöl Üniversitesi vardır. Artık tezlerini Zazaca yazan akademisyen adayı yüksek lisans öğrencilerimiz vardır" dedi.
1000 KİŞİYİ ALABİLİRDİK
Prof.Dr. Yıldırım, sayının 500’le sınırlı tutulmasının başvuru yapan 2 bin 528 kişiye haksızlık olduğunu belirterek, "Tezsiz yüksek lisans programına ciddi bir ilgi var. Türkiye’nin her yerinden ilgi var. Maalesef bunlardan 500 öğrenci alacağız. Gönlümüz buna razı değil. İlgililerle bu konuyu sözlü olarak görüştük. Şu anda ikinci 500 için başvuru yapılamayacak. Oysa ki 1000 kişiyi kaldıracak fiziki altyapımız var" diye konuştu.
52 YAŞINDA KÜRTÇE ÖĞRETMENLİĞE ADAY OLDU
Türkiye’nin farklı kentlerinden sınava girmek için Mardin’e gelen adaylar, kontenjanın 500’le sınırlı tutulmasına tepki gösterdi. Kürtçe sevdasından dolayı 50 yaşından sonra Kürtçe öğretmenliğine başvurduğunu belirten 52 yaşındaki Tahir Sidar, sınava katılmak için İstanbul’dan geldiğini söyledi. Sidar, "İsteğim Kürtçe anadilde eğitimin verilmesi. 27 yıldan beri Türkçe öğretmenliği yapıyorum. Kısmet olursa artık kendi dilime hizmet ederek Kürt Dili öğretmenliğini yapmak istiyorum"dedi. Adaylardan Mehmet Yılmaz ise, Artuklu Üniversitesi’nin yanında diğer üniversitelerde de Kürtçe Öğretmen adayları için eğitim verilmesini istedi. Van’dan gelen adaylardan Sümeyye Tahsin ise Kürtçe’nin önündeki engellerin bir bir kaldırılmasını çok olumlu bulduğunu ve desteklediğini söyledi.