Kürtçe konuşmada flaş karar

Abone ol

DTP lideri Ahmet Türk Meclis'te Kürtçe konuşmuş ortalık ayağa kalkmıştı. Savcılığın başlattığı inceleme sonuçlandı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, DTP Genel Başkanı Ahmet Türk'ün Meclis'teki parti grubunda yaptığı Kürtçe konuşma hakkında takipsizlik kararı verdi.

Başsavcılık, gerek Anayasa'nın gerekse siyasi partiler yasanının ilgili düzenlemeler gereği Meclis'te Türkçe'nin dışında başka bir dilde konuşmanın suç olmadığına karar verdi.

ANAYASA'DA AÇIK BİR DÜZENLEME YOK

Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili İbrahim Özyurt tarafından verilen takipsizlik kararında, TBMM’de hangi dilde konuşulabileceği konusunda Anayasa’da açık bir düzenleme bulunmadığı, sadece 83. maddede, milletvekillerinin Meclis çalışmalarındaki oy ve sözlerinden sorumlu tutulamayacağının düzenlendiği kaydedildi.

HANGİ DİLLE YAPILACAĞINA İLİŞKİN DÜZENLEME BULUNMUYOR

Türk ve Demirtaş’ın grup toplantısında Kürtçe konuşmalarının 83. madde kapsamında düşünülemeyeceği belirtilen kararda, TBMM İçtüzüğü’nde de, gerek Genel Kurul’da, gerek grup toplantısındaki konuşmanın hangi dille yapılacağına ilişkin bir düzenlemenin bulunmadığı ifade edildi. Türk ve Demirtaş’ın mecliste Kürtçe konuşmasının, Siyasi Partiler Yasası’nda öngörülen propaganda unsurunu içermediği belirtildi.

NE OLMUŞTU?

Hatırlanacağı üzere 24 Şubat 2009 tarihinde DTP'li Ahmet Türk, parti grubunda protesto amaçlı Kürtçe konuşmuştu. Meclis'teki parti grubunda önce sözlerine Türkçe başlamış, ardından da konuşmasına Kürtçe devam etmişti. Türk hakkında savcılık inceleme başlatmış ve DTP'lilere yönelik sert tepki gösterilmişti.

BUNDAN SONRA NE OLUR?

Bu karar yeni tartışmaları da beraberinde geçtirecek gibi. Yasağa gerekçe olarak Anayasa ve siyasi partiler gösteriliyordu. Ancak savcılığın kararı her şeyi alt üst etti. DTP'lilerin bundan sonra grup toplantılarında veya genel kurulda Kürtçe konuşup konuşamayacakları merak konusu...

Günün Önemli Haberleri