Kürtaj isteği reddedilen kadına sezaryen izni
Abone olEl Salvador'da, kürtaj talebi yüksek mahkeme tarafından reddedilen ve hamileliğin yaşamını tehdit ettiği ağır hasta bir kadına, gelecek hafta bir sezaryen operasyonu yapılacağı açıklandı.
İnsan hakları ve kadın örgütleri, Beatriz'e
kürtaj izni verilmesi için protesto gösterileri
düzenliyorlardı.
El Salvador'da, kürtaj talebi yüksek mahkeme tarafından reddedilen ağır hasta bir kadına, gelecek hafta bir sezaryen operasyonu yapılacağı açıklandı.
22 yaşındaki genç kadının avukatları, eklem iltihabı ve böbrek yetmezliği hastası olan genç kadının yaşamının tehlikede olduğu gerekçesiyle mahkemeden kürtaj yapılmasına izin vermesini talep etmişlerdi.
El Salvador'da kürtaj, hangi sebeple olursa olsun yasak. Çoğunluğu Katolik olan ülkede anayasa, 'döllenmeden itibaren' yaşam hakkını güvence altına alıyor.
'Bu kürtaj değil'
Sezaryen operasyonunun bu aşamada kabul edilebilir bir müdahale
olduğunu söyleyen Sağlık Bakanı Maria Rodriguez, "Hamileliğin bu
aşamasında yapılacak müdahalenin kürtaj olmadığı açık. Bu bir erken
doğum ve kürtajdan çok farklı" dedi.
Bakan Rodriguez, 'Beatriz' olarak tanıtılan hamile genç kadının yaşamını korumanın, karar verme aşamasında en önemli faktör olduğunu vurguladı.
Beatriz, sezaryen operasyonu konusunda oldukça endişeli olduğunu söyledi ancak kendi yaşamını korumak için bunu yapmak zorunda olduğunu ifade etti.
AFP Haber Ajansı'na bir açıklama yapan Beatriz, Yüksek Mahkeme'nin kürtaja izin vermemesine ve yaşanan tüm hukukî sürece atıfta bulunarak "Bana yaptıkları doğru değildi. Bunca zaman hastanede beni bekleterek eziyet çektirdiler" dedi.
Hastanedeki bir uzmanlar ekibi, Sağlık Bakanlığı ve insan hakları örgütleri Beatriz'in hamileliği sona erdirme talebine destek vermiş ancak Yüksek Mahkeme yargıçları, bire karşı dört oyla kürtaj isteğini reddetmişti.
Mahkeme yargıçları, aldıkları kararın gerekçesini, "Mahkememiz, annenin haklarının, doğmamış bir çocuğun haklarının önüne geçmesinin ya da bunun tam tersinin mümkün olmadığına karar vermiştir. Ayrıca, anayasayla güvence altına alınan 'döllenmeden itibaren yaşam hakkı', kürtajı kesinlikle yasaklamaktadır" ifadeleriyle açıklamışlardı.
Yaşama şansı yok
Yapılan testler, 26 haftalık fetüsün de beynin bir bölümünün gelişmediğini gösterdi. 'Anensefali' olarak bilinen gelişim bozukluğu görülen bebeklerin tamamına yakını doğumdan hemen önce ya da hemen sonra yaşamını yitiriyor.
Kürtajı reddeden mahkeme yargıçları, doktorlardan Beatriz'i gözetim altında tutmaya devam etmelerini ve gereken her türlü tedaviyi uygulamalarını istemişti.
Genç kadının doktorları, hamileliğin daha ileri aşamalarında Beatriz'in yaşamının daha büyük bir risk altında olacağını, ilerlemiş bir hamilelikte ortaya çıkabilecek diğer tıbbî komplikasyonları tedavi etmenin güçleşeceğini savunuyorlardı.