'Kurt ulumasından belli olur'
Abone olİngiltere'de yapılan bir araştırma, vahşi doğada yaşayan kurtların, ulumaları sayesinde yüzde 100 başarıyla teşhis edilip tanımlanabildiklerini ortaya koydu.
İngiltere'de yapılan bir araştırma, vahşi doğada yaşayan kurtların, ulumaları sayesinde yüzde 100 başarıyla teşhis edilip tanımlanabildiklerini ortaya koydu.
Nottingham Trent Üniversitesi'nde yapılan araştırmada, hazırlanan bir bilgisayar programı, boz kurtların 'sesli imzalarını' tanımlamayı başardı.
Kurtlar, vahşi doğada büyük mesafeleri katedebildikleri için, görsel yollarla takip edilmeleri ve tanımlanmaları çok zor.
Ancak geliştirilen bu teknoloji, araştırmacılara ve bilim adamlarına, sadece işitsel verilerle kurtları belirleme olanağı sağlıyor.
Araştırmayı yürüten doktora öğrencisi Holly Root-Gutteridge "Kurtlar, doğal ortamlarında sürekli uluyorlar. Şimdi, bu sesin hangi kurttan geldiğini kesin olarak belirleme şansımız var" dedi.
Araştırmayı yürüten ekibin çalışmasıyla ilgili sonuçlar Bioacoustics adlı dergide yayımlandı.
Kurtlar, ulumalarıyla hem kontrol ettikleri bölgeyi diğer kurtlardan koruyor hem de sürülerindeki diğer kurtlarla iletişim kuruyor.
Root-Gutteridge, "Uluma kurtlar için bir sosyal faaliyet. Bir tanesi ulumaya başlayınca, diğerleri de bu koroya katılıyor" dedi.
Araştırma ekibinin bilgisayar programı, daha önceki deneylerden farklı olarak kurtların ulumalarını hem ses kuvveti ve genişliği hem de perde ve frekans açısından inceliyor.
Holly Root-Gutteridge, "Perdeyi kurtların ulumasındaki müzikal nota olarak düşünün. Biz araştırmamızda buna, ses kuvvetini de yani bir kurdun farklı zamanlarda ne kadar yüksek sesle uluduğunu da ekledik" diye açıkladı yaptıkları çalışmayı.
Araştırma aşamasında, bilim adamları, Kanada'daki Algonquin Parkı'nda yaşayan boz kurtlara ait olan ve İngiliz Kütüphanesi tarafından toplanan onlarca ses kaydını inceledi.
İncelenen ses kayıtlarında, araştırmacılar, tek başına uluyan kurtları teşhis etmekte yüzde 100 başarı elde ettiler. Sürü halinde ulumalarda ise yüzde 97 başarı elde edildi.
Holly Root-Gutteridge, geliştirdikleri teknolojinin son aşamaya geldiğini ve hem araştırmacılar hem de doğal yaşamı korumayı amaçlayan kişi ve gruplar tarafından kullanılmasını umduklarını söyledi.