Kürt siyasetçiler neden HDP çatısı altında seçime girmek istiyor?

HDP'nin baraj altında kalmasının en çok AK Parti iktidarına kaybettireceği muhakkak. Milletvekili sayısı olarak önemli bir avantaj elde etse de, AK Parti iktidarı, yüzde 10 barajında ısrar ettiği için kaybeden taraf olacak.

Hadi ÖZIŞIK hadi.ozisik@internethaber.com

Kürt siyasetinin büyümesini isteyen HDP'liler 7 Haziran'daki seçimlere parti çatısı altında girmeye kararlı görünüyor. HDP'lileri bu kararından vazgeçirecek tek güç var Türkiye'de; Abdullah Öcalan.

Peki neden?

Barajı aşma riski olmasına rağmen, HDP neden Kürt siyaseti için tehlikeli olan bu adımı atıyor?


*

Çok neden var...

Kürt siyasetçiler, Kürtler'den daha fazla oy alamayacaklarının farkında. Yüzde 7'yi Türkiye siyaseti yapmadan yüzde 10'lara çekemeyeceklerini biliyorlar. Pastadan daha fazla pay alabilmenin yolu, HDP çatısı altında seçime girmekten geçiyor onlar için.

Alevi oyları mesela... 

CHP'ye akan bu oylarda HDP'nin gözü var. Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ'ın Aleviler'e özel önem verdikleri artık sır değil. Alevi oylarının HDP'ye akmasının, baraj riskini ortadan kaldırıp kaldırmayacağını bilmiyorum ama, bildiğim o ki Demirtaş ve ekibi bu konuda sonuca ulaşmak için hummalı bir çalışma içinde.

HDP'liler bu seçimde "Gezici-Orta sınıf"ın oyuna da talip. Türkiye siyaseti yaparak, Gezi eylemlerinde boy gösteren herkesin oyunu almak istiyorlar. Niye olmasın? Demirtaş'ın Cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki performansı, HDP'nin batı illerinden de oy alabildiğini bizlere pekala gösterdi; yüzde 9.7...

Yüzde 10'a 3 kalmış yani!

*

Velev ki olmadı. 

HDP risk aldı ve barajın altında kaldı.

Ne olur?

HDP'nin baraj altında kalmasının en çok AK Parti iktidarına kaybettireceği muhakkak. Milletvekili sayısı olarak önemli bir avantaj elde etse de, AK Parti iktidarı, yüzde 10 barajında ısrar ettiği için kaybeden taraf olacak. 

HDP'nin kaybı ise, sadece parlamento dışında kalmak olur. O da çok önemli değil HDP'liler için. Onlar için parlamentoda olmakla olmamak arasında bir fark yok. MHP veya CHP'nin baraj altı olması önemlidir ama HDP için bunun zerre ehemmiyeti yoktur. Zira onlar siyaseti sokakta yapıyorlar. Çözüm Süreci ile birlikte dağda yapılan siyaseti de hafife almamak gerek. 

Hatırlayın!

2011'de Ahmet Türk başkanlığındaki DTP Sine-i Millet kararı alarak parlamentoyu terk etmek istemişti. Abdullah Öcalan son sözü söylemiş Ahmet Türk ve arkadaşları Sine-i Millet kararından vazgeçmişti.

HDP çatısı altında seçime gitme kararı Öcalan'a rağmen alınamayacağına göre. Son sözü İmralı'nın söyleyeceğini belirterek yazıya nokta koyalım. 

Yorumlarınızı bekliyorum!