Kürt Devleti'ne izni, Şaron verdi..

Abone ol

Kuzey Irak'ta bir hükümet kurarak Irak'ın parçalanması yönünde önemli bir adım atan Talabani ve Barzani'ye kimin destek olduğu ortaya çıktı.

Vizeyi Şaron Verdi

Barzani ve Talabani'yi Kuzey Irak'ta ortak bir hükümet kurarak, Kürt devletinin temellerini atmaları için İsrail Başbakanı Ariel Şaron cesaretlendirdi.

Irak Geçici Yönetim Konseyi'ne, "Parlamenter Federal Irak" tasarısı sunarak Irak'ın parçalanması yönünde önemli bir adım atan Talabani ve Barzani'ye, bu girişimi yapmadan 10 gün önce İsrail Başbakanı Şaron'dan özel bir kurye ile ayrı ayrı "destek" mesajı gönderildiği öğrenildi.

Şaron, mektubunda, "Irak'ta otonom bir yönetim kurmanız durumunda, ilişkimiz ve desteğimiz artarak sürecektir" görüşünü dile getirdi. Kürt liderlerin bu mektubu almalarının ardından, Geçici Yönetim Konseyi'ne, "Parlamenter Federal Irak" tasarısını sunması dikkat çekti.

PKK DOSTU

Ankara'ya ulaşan bilgilere göre, Talabani ve Barzani'nin, yasa teklifini, Geçici Yönetim Konseyi'ne daha önce kendisini "PKK Dostu" olarak tanımlayan, Dr. Mahmut Osman takdim etti. Mahmut Osman'ın sözcüsü Bahtiyar Emin, verilen yasa tasarısının aslında federal değil, Bağdat ile daha gevşek bağları olması öngörülen, "Konfederal" bir sistemi öngördüğünü söyledi.

Tasarının, Geçici Yönetim Konseyi'ne sunulmasının ardından, hazırlanan metni incelemek üzere alt komisyon kuruldu. Komisyonda Ahmet Çelebi, Ayad Allawi, Abdülaziz Hekim, Türkmen üye Songül Çabuk ve Asuri üye Yakup Yönedim yer aldı. Komisyonun, raporun hazırlamasının ardından Geçici Yönetim Konseyi'nin tasarıya ilişkin karanını Şubat ayı sonuna kadar vermesi bekleniyor.

ANKARA KAYGILI

Irak'ın kuzeyindeki sözde Kürt Parlamentosu, daha önce "Irak ile federasyona gidilmesi" kararı almıştı. Talabani ve Barzani, tasarıyı, yeni Irak Anayasası hazırlanmadan önce yasalaştırıp, federasyonun yeni Anayasaya girmesini istiyor. Ankara ise gelişmelere ilişkin kaygılarını iki noktada topladı.

- Federal Irak, Irak'ı parçalanmaya götürür. Kuzey'de bağımsız bir Kürt devletine giden yol açılır. "Kürt devleti" pastasının "değer kazanması" bölgedeki grupların (Barzani ve Talabani) birbiriyle çatışma riskini yükseltir. Böylece Türkiye'nin hemen sınırında "İkinci bir Afganistan" ihtimali ortaya çıkar. Gelişmeler, Türkiye'nin Güneydoğusu'na "terör" olarak yansır. Türkiye de parçalanma sürecine girebilir.

- Irak'ın parçalanması, Ortadoğu'da İran karşısında dengeyi sağlayacak unsuru ortadan kaldırmış olur. ABD, bu rolü üstlenmesi için Türkiye'ye baskı yapabilir. Türkiye, Ortadoğu'da, "ekonomik güç" olmak isterken, kendini, "askeri ve siyasi" bir gerginliğin ortasında bulabilir.

'BÖLÜŞÜLDÜ' İDDİASI

Barzani, otonomiye ilişkin atacağı adımı 17 Aralık'ta açıklamıştı. Habat Gazetesi'ne bir makale yazan Barzani, "Kürdistan'ın, Kürtler'in arzusu dışında 1. Dünya Savaşı sonrasında bölüşüldüğünü" iddia etti. Barzani, yazısında, "Kürt davası, bir vatandaşlık sorunu değil ki demokrasi çerçevesinde şu veya bu tarafın temsiliyle hal olunsun, Kürt meselesi siyasi, ülkesel ve ulusal bir davadır.

Kürtlerin ülkesi,1. Dünya Savaşı sonrasında Kürtlerin arzusu dışında birkaç devlet arasında bölüşüldü. Bugün Irak Kürdistan'ı sorunu olarak tabir edilen durum, o günlerden kalmadır.

Bölüşüm sonrasındaki uzun dönemde, Bağdat'ta ardı ardına işbaşına gelen her hükümet, Kürtler için büyük bir tehdit oluşturdu, ırkçı bir zihniyetle Kürdistan demografisini bozmaya çalıştılar, Kürt halkının varlığına, tarihine, kültürüne hiçbir saygı gösterilmedi" görüşünü dile getirdi.

Kaynak: Tercüman
Günün Önemli Haberleri