Küresel iklim değişikliği Dünya Doğa Mirası alanlarını tehdit ediyor
Abone olirleşmiş Milletler Eğitim Bilim Kültür Örgütünün (UNESCO) "Dünya Doğa Mirası" listesindeki tabiat varlıklarından yüzde 29'unun, küresel iklim değişikliği nedeniyle "ciddi tehdit altında" olduğu bildirildi. Dünya Doğa Mirası alanlarının sayısı, 2014'de 35 iken, 2017'de 62'ye çıktı
irleşmiş Milletler Eğitim Bilim Kültür Örgütünün
(UNESCO) "Dünya Doğa Mirası" listesindeki tabiat varlıklarından
yüzde 29'unun, küresel iklim değişikliği nedeniyle "ciddi tehdit
altında" olduğu bildirildi. Dünya Doğa Mirası alanlarının sayısı,
2014'de 35 iken, 2017'de 62'ye çıktı
Uluslararası Doğa Koruma Birliğinin (IUCN) yayınladığı yeni rapora göre, küresel iklim değişikliğinin etkisiyle tehdit altında olan Dünya Doğa Mirası alanlarının sayısı 2014'de 35 iken, 2017'de 62'ye çıktı.
Örgüt, Almanya'nın Bonn kentinde düzenlediği İklim Değişikliği Taraflar Konferansı vesilesiyle yayınladığı raporda, aralarında mercan resifleri, buzullar ve su havzalarının bulunduğu doğal miras alanlarından yüzde 29'unun iklim değişikliği nedeniyle "ciddi tehdit altında olduğu", yüzde 7'sinin ise "varlığının kritik durumda bulunduğu" belirtildi.
İklim değişikliğinden en fazla etkilenenlerin mercan resifleri ve buzullar olduğu ifade edilen raporda, ABD'deki Everglades Milli Parkı ve Kenya'daki Turkana Gölü gibi sulak alanların da sıcaklıkta ve yağış rejiminde görülen dengesizlikler dolayısıyla çevrelerindeki ekosistemle yok olma tehlikesi altında kaldığına dikkat çekildi.
PARİS İKLİM ANTLAŞMASI DERHAL UYGULANMALI
IUCN Direktörü Inger Andersen, iklim değişikliğinin doğada yarattığı tahribatın hem hızının hem de ölçeğinin giderek arttığının altını çizerek, Paris İklim Anlaşması'nın uygulanması için ülkeleri bir an evvel somut taahhüt ve eylemlerde bulunmaya çağırdı.
Andersen, "İklim değişikliği hükmünü hızla icra ediyor ve bunu yaparken en değerli hazinelerimizi esirgemiyor." ifadelerini kullandı.
Bonn Konferansı, 200 BM üyesinin 2015 yılında kabul ettiği Paris İklim Anlaşması'nın, küresel sıcaklık artışını yüzyıl sonuna kadar 2 derecenin altında, mümkünse 1,5 derece civarında tutma hedefine ulaşılabilmesi için tüm taraf ülkelerin izleyebileceği somut bir eylem planı şekillendirmeyi amaçlıyor.