Kurbanlık fiyatlarında sevindiren haber

Abone ol

Bütçesine uygun kurbanlık arayan vatandaşı sevindiren gelişme. Fiyatlar öyle söylendiği kadar yüksek değil.

Kurban Bayramı'na 3 hafta kala pazarlarda oluşan fiyatlara göre kurbanlıklar, geçen yılla hemen hemen aynı değerlerde satılıyor.

Bursa'da kurulan hayvan pazarında canlı hayvanın kilogramı ortalama 10 TL olurken, Bulgaristan'dan getirilen küçük baş hayvanların kilogramı 9 TL'den satılıyor.

Bursa'nın merkez Yıldırım İlçe Belediyesi ve Bursa Kasaplar Odasının kurduğu İsabey Hayvan Pazarı'nda hareketlilik hızlandı. Doğu ve Güneydoğu illeri başta olmak üzere hayvancılığın yoğun olduğu Afyonkarahisar, Balıkesir ve Konya gibi bölgelerden kamyonlarla getirilen hayvanlar, kurulan çadırlara konuluyor. 

700 KİLOLUK DÜVE 5 BİN LİRAYA SATILDI

Büyükbaş hayvan satıcısı Şinasi Aydar, Bitlis'ten dana ve düve getirdiğini belirterek, ortalama canlı kilogram fiyatının 10 lira olduğunu söyledi.

Danaların 11 liraya kadar varan fiyatlardan satıldığını ifade eden Aydar, şöyle konuştu:

TÜRKİYE'DE BOL MİKTARDA HAYVAN VAR

''Pazarlıkla fiyat 10 liraya düşebiliyor. 750 kilogramlık bir danayı 7 bin liraya sattım. Sığırlar ve düveler ise daha ucuz. Yaklaşık 700 kiloluk bir düve 5 bin liraya satıldı. Bu hayvanın yaklaşık 350 kilogram eti olur. 800 kilogramlığı ise 6 bin liradan alıcı buldu. Bazı kesimler fiyatları özellikle şişiriyor. Fiyatlar geçen yıla göre aynı. Çok artış yok. Türkiye'de bol miktarda hayvan var. Yurt dışından getirmeye gerek yok. Tek sorun yem fiyatları. Yem fiyatı artmazsa bu ülkede herkese yetecek kadar hayvan üretilir.''

Küçükbaş hayvan satıcısı Muzaffer Demirkol ise koçların canlı ağırlık kilogram fiyatının 9-11 lira olduğunu belirterek, ''50 kiloluk bir koç 450-500 lira arasında gidiyor. Koçlar pazarda 400 ile 800 lira arasında değişiyor. Küçükbaşları geçen yıl da aynı fiyattan satıyorduk'' dedi.

Demirkol, geçen yıl, Uludağ Üniversitesi (UÜ) Ziraat Fakültesi tarafından yetiştirilen küçükbaş kurbanlıkların kilosunun 9 ile 11 liradan satışa sunulduğunu anımsatarak, bugünkü fiyatların da aynı olduğunu bildirdi.

5 AYAKLI KOÇ

Demirkol, daha fazla müşteri çekmek ve satışlarını artırmak için bu yıl çadıra 5 ayaklı koç getirdiğini ifade ederek, ''Pazara gelen bir çok kişi bir şekilde duyup 5 ayaklı koçu görmeye geliyor. Gelenle de hemen pazarlığa başlıyorum. 5 ayaklı koçu satmayacağım'' diye konuştu.

FİYATLAR DÜŞEBİLİR

Bursa Kasaplar Odası Başkanı Muhsin Yıldız ise kurbanlık fiyatlarının beklendiği gibi yüksek olmadığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

''Geçen yıl da kurbanlık danalar 9-10 liradan satılmıştı. Bu yıl da hemen hemen aynı. Bu beni çok mutlu etti. Üretici kurbanlık satmak istiyor, vatandaş da almayı... Bugün oluşan fiyatlar gayet normal. Kurban Bayramı'na 1-2 gün kala fiyatlar biraz daha düşebilir. Geçen yıl 450-500 liraya satılan koç bayram öncesi 350-400 aralığına gerilemişti. Geçen yıl kurban bayramında önceki yıla göre yüzde 60'a varan fiyat artışı olmuştu.''

EDİRNE'DE İTHAL KURBANLIKLAR UCUZ

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın firmalara tanıdığı kurbanlık hayvan ithal izni kapsamında Bulgaristan'dan ithal edilen küçük baş hayvanlar, Edirne'de kilosu 9 liradan satışa sunuluyor.

Edirne Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Yardımcı, Bulgaristan'dan ithal edilen kurbanların Edirne'ye geldiğini belirtti.

Türkiye'de en ucuz kurbanlık fiyatının Trakya'da olacağını düşündüğünü ifade eden Yardımcı, ''Küçükbaş hayvanların ithal izni sadece Trakya Bölgesine verildiği için bölgemize çok fazla kurbanlık hayvan geliyor. Ben bu kurbanlıkların Türkiye'deki diğer şehirlere göre daha ucuza satılacağını düşünüyorum. İthal edilen hayvanların talebin üzerinde olması durumunda insanlar çok ucuz fiyatlara kurbanlık alabilir. Zaten kilosu 9 liradan satışa sunuluyor. Yerli kurbanın bayramda kilosunun 11-12 lira olması bekleniyor'' dedi.

Yardımcı, Kurban Bayramından sonra fiyatların yarı yarıya düşeceğine inandığını bildirdi.

Edirne Ticaret Borsası Meclis Başkanı Aslan Kıyunat ise hükümetin özel firmalara tanıdığı kurbanlık hayvan ithalat izninin bayramdan sonra da devam etmesi gerektiğini söyledi.

Bulgaristan'dan 6 bin civarında hayvan siparişi verdiğini, bunların 2 bin tanesini şehirdeki çiftliğine getiriğini anlatan Kıyunat, şunları söyledi:

''Ben 6 bin tane koyun ithal etmek için yazıldım. Şu anda koyunlardan 2 bin tanesini getirebildim. Ben dişi koyun daha fazla aldım. Bunların bir kısmının kesilmesini istemiyorum. Edirneli üreticilere sesleniyorum, gelin bunlardan alın. Bunların ırklarına sahip olun. Ve burada üretim çoğalsın. Başka ülkelere paralarımız gitmesin. Biz bu kurbanlıklar için tomarla para götürdük verdik. Kendi insanımıza vereceğimize başkalarına verdik. Ve fiyatlar yükseldi. Onlar şu an bizim durumumuza düştü. Şu anda onların elindeki mal azaldı. Et fiyatları lokantalarda bile fazlalaşmaya başladı. Tır 2 bin avroya kurbanları getiriyordu fiyat 5 bine yükseldi.''

Bulgaristan'dan ithal edilen koyunların bir bölümü kurban bayramı öncesinde satışa sunulurken, diğer bir bölümü ise damızlık hayvan olarak değerlendiriliyor.

Günün Önemli Haberleri