Kurbanlık fiyatları 2021 büyükbaş hisse kaç paradan başlıyor?
Abone olKurban bayramına sayılı günler kala yavaş yavaş kurbanlık fiyatları da belli olmaya başladı. Bayramda ibadetlerini yerine getirmek isteyen vatandaşlar, koyun ve koç başta olmak üzere küçükbaş ve büyükbaş kurbanlık fiyatlarını araştırıyor. İşte 2021 kurbanlık fiyatları
Kurbanlık fiyatları ne kadar? sorusu geri sayımın sürdüğü Kurban
Bayramı öncesinde vatandaşların gündeminde. 20 Temmuz'da ilk günü
idrak edilecek Kurban Bayramı'nda kurban kesme ibadetini yerine
getirecek vatandaşlar da hazırlıklarını yapıyor. Peki 2021
kurbanlık fiyatları ne kadar?
2021 kurbanlık fiyatları ne kadar?
Türkiye'nin en önemli kırmızı et merkezlerinin başında gelen Amasya'nın Suluova ilçesinde kurbanlık telaşı bu yıl erken başladı.
Amasyalı besici Hüseyin Yurtsever pandemi dolayısıyla fiyatların geçen seneye oranla arttığını ama kesimi kendilerinin yaparak vatandaşların cebine katkı sağlayıp bunu yansıtmamaya çalıştıklarını belirtti.
Yüzde 20 zam bekleniyor:
Yurtsever, "Yem ve saman fiyatlarının arması ile kurbanlıklarda geçen seneye oranla fark var. 80 liraya aldığımız yem şuan 130 lira et fiyatlarında da corona virüs dolayısıyla artış oldu" ifadelerini kullandı.
Yurtsever "Geçen yıl 8 bin lira 9 bin liraya sattığımı büyük hayvanımız bu yıl 10 bin lira 11 liraya veriyoruz. Ahırımızda 400 kilo hayvan da var 800 kilo hayvan da var. Yani 10 bin liraya hayvanlarımız var, bir araba fiyatına da hayvanlarımız var" diye konuştu.
Kulağı kesik ya da delik hayvanlardan kurbanlık olur mu: Bir hayvanın kurban edilebilmesi için, o hayvanda insanlar arasında kusur sayılan ayıplardan birinin bulunmaması gerekir. Hz. Peygamber (s.a.s.), kurbanlıkların göz ve kulaklarının sağlam olmasına dikkat edilmesini istemiştir (Ebû Dâvûd, Dahâyâ, 6). Buna göre, kulağının yarıdan fazlası kesik olan hayvan, kurban olmaya elverişli değildir. Hayvanın bir kulağının delik veya yırtılmış olması durumunda; eğer delikler ve yırtıklar kulağın yarıdan fazlasını teşkil ediyorsa, böyle bir hayvan kurban edilemez. Bu ölçüye varmayan kesikler, delikler ve yırtıklar ise hayvanın kurban olmasına engel değildir (Merğînânî, el-Hidâye, VII, 157; İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, IX, 468-469).
Kuyruksuz ya da kuyruğu kesik hayvandan kurbanlık olur
mu:
Doğuştan kuyruksuz olan veya besili olması için küçük yaşta
kuyrukları boğulmak suretiyle düşürülen koyunların kurban
edilmelerinde bir sakınca yoktur. Ancak bir kaza ile değerini
azaltacak şekilde kuyruğunun tamamı veya yarısından çoğu kopan
hayvanın kurban edilmesi caiz değildir (İbnü'l-Hümâm, Feth, IX,
529).
Kısırlaştırılmış hayvanlardan kurbanlık olur mu: Çeşitli amaçlarla kısırlaştırılmış veya hadım hâle getirilmiş hayvanlar kurban olarak kesilebilir (Kâsânî, Bedâi', V, 80). Bu durum kurban açısından herhangi bir eksiklik oluşturmaz.