Kurbanlık alırken bunlara dikkat !
Abone olAnkara Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Muhsin Ovacık, kurbanlık alırken dikkat edilmesi gereken konuları açıkladı.<br/>Kurban Bayramı’n...
Ankara Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Muhsin Ovacık, kurbanlık alırken dikkat edilmesi gereken konuları açıkladı.
Kurban Bayramı’na sayılı günler kala hayvan pazarlarında hareketlilik artarken, bazı vatandaşlar kurbanlıklarını erkenden almak, bazı vatandaşlar ise piyasa araştırması yapmak için hayvan pazarlarının yolunu tuttu.
Ovacık’ta bulunan hayvan pazarını ziyaret ederek, kontrol ve denetimleri inceleyen Ankara Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Muhsin Temel, pazarda kurbalık alırken dikkat edilmesi gereken konuları açıkladı.
İŞTE KURBAN PAZARLARINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Ankaralılara kurbanlık satın alırken dikkat etmeleri gereken konularda da uyarılarda bulunan Temel şunları söyledi:
“Gebe, gebe olmasa bile damızlık vasfı olan dişi hayvanlar, yeni yavrulamış hayvanlar, 2 yaşını tamamlamamış büyükbaş hayvanlar ile 1 yaşını tamamlamamış küçükbaş hayvanlar kurban edilmemeli. Bunun yanı sıra çok zayıf, hasta, ağız ve burun akıntısı olan, tüy ve kılları düzensiz ve mat, aşırı durgun ve çevreye duyarsız, yürüyemeyen ya da ayakta duramayan hayvanlar da kurbanlık olarak alınmamalı. Ayrıca vatandaşlarımız alacakları kurbanlıklara ait pasaportları ve veteriner sağlık raporunu da satıcılardan talep etmelidirler. Vatandaşlarımız her türlü konuda kurban satış yerlerinde görevli veteriner hekimlerimizden yardım alabilirler.”
BAŞKANTTE ’’KURBAN’’ TEDBİRİ
Kurban Bayramı boyunca ve öncesinde herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması için sürekli görevde olacaklarını hatırlatan Temel, satıcılardan gelen sorular üzerine pazarlarda satılamayan hayvanların geriye dönüşleri için de görevli veteriner hekimlerce yurt içi hayvan sevklerine mahsus veteriner sağlık raporlarının düzenleneceğini söyledi. Kurban olarak kesilen hayvanların ulusal veri tabanındaki kayıtlarının sistemden düşülebilmesi ve iyi bir istatistik tutulabilmesi için kurban edilen hayvanların pasaport ve kulak küpelerinin şehirlerde kesim yerindeki görevlilere, köylerde ise muhtarlara teslim edilmesini isteyen Temel, vatandaşların herhangi bir soru veya sorunla karşılaştıklarında nöbetçi veteriner hekimlerin listesine www.ankara-tarim.gov.tr adresinden ulaşabileceklerini söyledi.
’’ANKARA’DA YETERLİ HAYVAN VAR’’
Ankara’da yeterli kurbanlık hayvan bulunduğunun altını çizen Temel, geçen yıl Ankara’da 70 bine yakın büyükbaş, 60 bine yakın da küçükbaş hayvanın kurbanlık olarak kesildiğini, pazarlardaki hayvan sayısının bu rakamların üstünde olduğunu ifade etti. 5 milyonluk nüfusa sahip Ankara’da kurban kesim işleminin halk sağlığı için önemli riskler taşıdığını belirten Temel, kurallara uymayan ve sokak ortasında kesim yapan vatandaşlara cezai işlemlerin uygulanacağı uyarısında bulundu.
16 ONAYLI KESİMHANE
Ankara’da 60 adet kurban satış yeri, 113 adet de kurban kesim yeri tespit edildiğini belirten Temel, vatandaşların tespit edilen bu yerler dışında Ankara’daki 16 onaylı kesimhanede de kesim yaptırabileceğini kaydederek şunları söyledi:
“Kurban satış yerlerine getirilen hayvanlar gerek il ve ilçe müdürlüklerimiz, gerekse belediye veteriner hekimleri tarafından titiz bir şekilde sağlık kontrolünden geçirildikten sonra pazara alınıyor. Bunun için vatandaşlarımıza kurbanlık alırken kurban satış yerlerini veya ruhsatlı besihaneleri tercih etmelerini tavsiye ediyoruz.”
(İHA)