Kurbanlığa kötü muameleye ceza

Abone ol

Kurbanlık hayvana kötü muamelede bulunanlara, hayvanları koruma kanununa göre 336 ile 672 TL arasında idari para cezası uygulanacağı belirtilerek, vatandaşlar uyarıldı.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Kurban Bayramı'na sayılı günler kala satış merkezlerindeki hazırlıklar devam ediyor. Kentlerde, valilik koordinasyonunda oluşturulan kurban hizmetleri komisyonunun satış ve kesim yerlerini belirlemesinin ardından, kurbanlıklar pazar yerlerinde getirilmeye başlandı.

Komisyonlar tarafından alınan kararlara göre, kurban satış ve kesim yerleri, belediyeler tarafından tespit edilecek yerlerde yapılacak. Yol, cadde, sokak, kaldırım ve parklarda ise kesim yapılamayacak.

Kurban kesimleri sırasında ve sonrasında uyulması gereken kurallar belirlenirken, hayvanları koruma kanununun 12. maddesinde belirtilen 'Hayvanların kesilmesi, dini kuralların gerektirdiği özel koşullar dikkate alınarak hayvanı korkutmadan, ürkütmeden, en az acı verecek şekilde, hijyenik kurallara uyularak ve usulüne uygun olarak bir anda yapılır. Hayvanların kesiminin ehliyetli kişilerce yapılması sağlanır' hükmüne uymayanlara 672 TL ceza verilecek.

Kanunun 14. maddesinde de 'Hayvanlara kasıtlı olarak kötü davranmak, acımasız ve zalimce işlem yapmak, dövmek, aç ve susuz bırakmak, aşırı soğuğa ve sıcağa maruz bırakmak, bakımlarını ihmal etmek, fiziksel ve psikolojik acı çektirmenin suç olduğu' vurgulanıyor. Bu hükme aykırı hareket edenlere ise 336 TL ceza uygulanacak.

Bu arada, Çevre Kanunu'nun 8. maddesinde yer alan 'Her türlü atık ve artığı çevreye zarar verecek şekilde, ilgili yönetmeliklerde belirlenen standartlara ve yöntemlere aykırı olarak doğrudan ve dolaylı biçimde alıcı ortama vermek, depolamak, taşımak, uzaklaştırmak ve benzeri faaliyetlerde bulunmak yasaktır' hükmüne ve Kabahatler Kanunu'na aykırı hareket edenler ise 69 ile 775 TL arasında değişen para cezalarına çarptırılacak.

PROF. DR. ATEŞ

Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Osman Ateş de kurbanlık hayvanlara şefkat ve merhametle davranılması, güzel muamelede bulunulması gerektiğini söyledi.

'Tüm canlılara ve hayvanlara kötü muamele yapmak haramdır' diyen Ateş, şöyle konuştu:

'Hele bu kurbanlık olunca, daha çok itina göstermek gerekiyor. Vatandaşlarımız, Peygamberimizin emirlerine uyarak kurbanlık hayvanlarına güzel muamele yapmalılar.

Kurbanlık kesimi işleminde de hayvanı rahatlatmak gerekir. Bıçağınızı öncesinde keskinleştirin ve hayvanı seri şekilde bir kerede, can çekiştirmeden kesin. Ardından canını verinceye kadar da yüzme işlemine kalkışmayın. Kesim işlemi de çevreyi kirletmeden, sağlıklı ve hijyenik şartlarda gerçekleştirilmeli.

Kanunlarımızda getirilen cezalar da manevi değerlerimizi destekliyor. Bu önemli kazanım ve medeniyetin bir göstergesi.'

Günün Önemli Haberleri