Kurban kesmenin püf noktaları

Abone ol

Kurban Bayramı’na sayılı günler kalmışken, Türkiye Deri Vakfı (TÜRDEV) vatandaşları doğru kurban kesimi konusunda uyarıyor

Bu yıl ithal et nedeniyle Türk deri sektörünün hammadde ihtiyacının daha da artacağına dikkat çeken Türkiye Deri Vakfı (TÜRDEV) Başkanı Volkan Çandar, “Doğru kesim uygulamalarıyla bu ihtiyacı azaltabiliriz” diyor.

Dünya deri sektörünün lider ülkeleri arasında yer alan Türkiye, hammaddede her yıl daha fazla dışarıya bağımlı hale geliyor. Oysa Kurban Bayramı’ndaki dikkatsizlik ve yanlış uygulamaların önüne geçilmesiyle ülkemizin hamderi ihtiyacına bir nebze çözüm yaratılması mümkün. Ayrıca bu doğru uygulamalarla her yıl, milyonlarca dolar zararın önüne de geçilebilir.

İTHAL ET HAMDERİ İHTİYACINI ARTIRIYOR

Türkiye Deri Vakfı (TÜRDEV) Başkanı DR. Volkan Çandar, vatandaşların bu konuya dikkatini çekmek amacıyla önemli açıklamalarda bulunuyor. Ülkemizde her yıl deri sanayinin yaklaşık 50 milyon adet küçük ve 5-8 Milyon büyükbaş hayvanın ham derisine ihtiyaç duyduğunu söyleyen Çandar, özellikle bu yıl ithal ette yaşanan artışın sorunu daha da büyüteceği kanısında…

Bu nedenle ülkemizde bu yıl bilinçsiz kesimlerin yaratacağı ekonomik tahribatın kesinlikle önüne geçilmesini vatandaşlardan rica eden Çandar, “Ülkemiz bu yıl her bir adet doğru bir şekilde yüzülmüş ham deriye çok daha fazla ihtiyaç duyuyor” açıklamasında bulunuyor.

TÜRDEV’İN UYARILARI

Kurban derilerinden ülkemiz ekonomisine her yıl yaklaşık 70 milyon TL’lik bir değer sağlanmış oluyor. Ancak TÜRDEV’in açıklamalarına göre, yanlış kesimler bunun neredeyse yarısının kayba uğramasına neden oluyor. İşte bu nedenle TÜRDEV, vatandaşları doğru kurban kesimi konusunda uyarıyor. Deri kaybının yaşanmaması için dikkat edilmesi gereken konular ise şu şekilde sıralanıyor;

Kesimden önce kurbanlık hayvanların deri ve tüyleri boyanmamalı.Kesim işlemi, uzman kasaplar tarafından gerçekleştirilmeli.Deri zedelenmeden ve mümkünse tek parça halinde çıkarılmalı

Deri kesimden hemen sonra tuzlanmalı. Önerilen tuz miktarı, küçükbaş hayvanlar için 2, büyükbaş hayvanlar için ise 6 kilo civarında.

Günün Önemli Haberleri