Kurban kesim yeri internette
Abone olİzmir Büyükşehir Belediyesi, vatandaşların kurban kesim yerlerini rahatlıkla bulabilmesi için interneti devreye soktu.
Belediyenin "www.izmir.bel.tr" adresli sitesine giren vatandaşlar, buradaki harita üzerinden gidecekleri kurban kesim yerinin konumunu ve ulaşımını öğrenebilecek.
İzmir Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, İl Müftülüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, İl Tarım Müdürlüğü, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ve Diyanet Vakfı temsilcilerinden oluşan İl Kurban Hizmetleri Komisyonu, kurban satış ve kesim yerlerini belirlerken alınacak önlemleri de sıraladı. Buna göre Büyükşehir Belediyesi Konak, Gaziemir, Karşıyaka, Balçova, Çiğli ve Buca ilçelerinde belirlenen yerlerde, sağlıklı kesim yapılabilmesi için 17 noktada 30 çadır kuracak. İlk etapta söz konusu alanların zeminine beton dökülüyor, asfaltlama yapılıyor. Ardından su tesisatı kurularak, ihtiyaç duyulan noktalarda fosseptik açılacak, vidanjör ve kompresör desteği sağlanacak. Ayrıca gereken noktalara seyyar tuvaletler yerleştirilecek. Atıkların sağlıklı bir şekilde toplanabilmesi için de torbalar dağıtılacak. Kesim ve satış noktaları, belediye ekipleri tarafından dezenfekte edilecek. Atıklar, en kısa sürede ilçe belediyelerince toplanarak transfer istasyonlarına, oradan da Harmandalı Çöp Toplama Alanı'na nakledilip uygun şekilde bertaraf edilecek.
Kurban satış ve kesim hizmetlerinin daha düzenli ve ihtiyaçlara cevap verecek şekilde yürütülmesi için İl Kurban Hizmetleri Komisyonu tarafından metropol ilçelerde toplam 72 nokta belirlendi.
Bunların 11'inde satış, 48'inde kesim, 15'inde hem kesim, hem satış yapılabilecek.
Vatandaşlar, çevre temizliğine ve sağlık şartlarına uymak kaydıyla kendi bağ ve bahçelerinde de kurban kesebilecek. Ayrıca belirlenen oto ve halı yıkama yerlerinde de kesim yapılabilecek. Cadde, sokak, apartman aralığı, park, otopark, yol ve otoyol kenarları, spor ve çocuk oyun alanları gibi yerlerde ise kesim yapılamayacak.
Tahsis edilen yerler dışında kurban kesen veya hayvan atıklarını sokağa ve kamuya ait alanlara atanlara, Kabahatler Kanunu'nun 41/3. maddesi gereğince işlem yapılacak ve zabıta görevlileri tarafından 62 YTL para cezası uygulanacak. Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı ekipleri de şehir genelinde uygunsuz kesimleri önlemek için denetim yapacak. Metropol ilçelerde belirlenen kesim ve satış yerlerinde ise ilçe belediye zabıtaları görevlendirilecek.
Kurbanını kendisi kesmek isteyen vatandaşlar, kesim yerlerinden bayram süresince ücretsiz yararlanacak. Büyükbaş kurbanı görevli kasaba kestirmek isteyenlerden bayramın birinci günü 140, sonraki günleri 120 YTL alınacak. Küçükbaş hayvan kesim ücreti ise bayramın birinci günü 35, diğer günler 30 YTL olarak belirlendi.