Kuran-ı Kerim'i irticai yayından saydılar
Abone olEmekli İstihbarat Albay Hakan Büyük'ün evinde yapılan aramada Kur'an-ı Kerim'e irticai yayın diye el konulduğu ortaya çıktı.
'Balyoz' soruşturması kapsamında Eskişehir'deki evinde
yapılan aramadan sonra tutuklanan emekli İstihbarat Albay Hakan
Büyük'te çok sayıda belge ele geçirildiği
öğrenildi.
'Denetleme Kurulu' isimli yapılanmada görev aldığı belirlenen Büyük'te çıkan belgelere göre, askerî personelin evine yapılan baskınlarda Kur'an-ı Kerim'e bile 'irticaî yayın' denilerek el konulmuş.
Balyoz Darbe Planı soruşturması kapsamında tutuklanan emekli İstihbarat Albay Hakan Büyük'ün Eskişehir'deki evinde yapılan aramada çok önemli delillere ulaşıldı. Yapılan incelemelerde Büyük'ün 1997-1998 yıllarında Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda illegal şekilde oluşturulan "Denetleme Kurulu" isimli yapılanmada görev yaptığı belirlendi. Büyük'ün yapılanmaya ait belgeleri emekli olduktan sonra evine taşıdığı anlaşıldı. Skandal belgelere göre, bazı askerî personelin evine yapılan baskınlarda Kur'an-ı Kerim'e bile 'irticai yayın' denilerek el konulmuş.
Belgeler, Denetleme Kurulu'nun sakıncalı gördüğü personeli fişlemek ve ihraç etmek için "Bulut" isimli proje başlattığını, tespit edilen personelin yalan makinesine bağlanarak sorgulandığını gösteriyor. "Polygrap testi ve sorgulaması sonucunda sorulara yalan cevap verdi" şeklindeki ifadeler dikkat çekiyor.
Zaman gazetesinde yer alan habere göre,
'Balyoz' darbe planı soruşturması kapsamında ele
geçirilen belgeler, bir dönem Türkiye'nin nasıl bir süreçten
geçtiğini de gözler önüne seriyor. Emniyet'e gelen bir ihbar
üzerine Eskişehir'de düzenlenen operasyonda, emekli Hava İstihbarat
Albay Hakan Büyük gözaltına alınmıştı. Büyük'ün evinde yapılan
aramalarda ise çok sayıda doküman ele geçirildiği öğrenildi.
Belgeler arasında 'Oraj' ve 'Suga' gibi Balyoz'a ait eylem planlarının yanı sıra çok sayıda fişleme dosyası da bulundu. Yapılan incelemelerde Büyük'ün 1997-1998 yılları arasında Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda illegal şekilde oluşturulan 'Denetleme Kurulu' isimli yapılanmada görev yaptığı belirlendi. Cunta yapılanmasına ait belgeleri, emekli olduktan sonra evine taşıdığı tespit edildi. Dokümanlar arasında çok sayıda yasa dışı fişleme, görüntüleme ve halkın korkutulmasına yönelik faaliyetleri içeren belgeler olduğu öğrenildi. Hava Kuvvetleri içinde 28 Şubat sürecinde illegal şekilde oluşturulan Denetleme Kurulu'nun 'sakıncalı' gördükleri personeli fişlemek ve ekarte etmek için 'Bulut' isimli proje başlattıkları ve tespit ettikleri personeli yalan makinesine bağlayarak sorguladıkları belirlendi.
Dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı'nın emri doğrultusunda hazırlanan fişleme raporlarında personelle ilgili pek çok bilginin toplandığı kaydedildi. Fişlenen personelle ilgili, 'sosyal yaşantısı, okuduğu kitaplar, okuduğu gazete, izlediği televizyon, eşinin başörtüsü, namaz kıldığı, cuma namazına gittiği, oruç tuttuğu, altın takmadığı, kravat takmadığı, kolonya kullanmadığı, görüştüğü kişiler, dünyaya bakışı, çocuğunun okuduğu okul ve telefon rehberindeki isimler' gibi pek çok bilgiye yer verildiği görülüyor.
'BULUT' PROJESİ UYGULAMAYA KONULUYOR
'Denetleme Kurulu' tarafından yapılan fişleme faaliyetlerinin 'Bulut Projesi' kapsamında yürütüldüğü öğrenildi. Bazı belgelerde "Bulut Projesi çerçevesinde sorgulandı" ifadesinin yer aldığı ileri sürülüyor. Fişleme faaliyetini yürüten kişilerin bazı personele yalan makinesi olarak bilinen Polygrap testi uyguladığı da belgelere yansıdı. Belgelerde, "Polygrap testi ve sorgulaması sonucunda sorulara yalan cevap verdiği" şeklinde ifadelere yer verildiği belirlendi.
Belgelere göre, irticai faaliyette bulunduğu gerekçesiyle bazı personelin evine baskınlar yapılıyor. Yapılan aramalarda dinî içerikli kitap, kaset ve Kur'an'lara el konulduğu ve irticai faaliyetin delili sayıldığı görülüyor. Bazı fişleme raporlarında, "Türk İslam sentezcisi, Nizam-ı Alem grubundan, ailece sağ düşünceli, eşi medeni kıyafet giymiyor" gibi ifadelerin de yer aldığı belirtildi. Fişleme raporlarının arkasına da, 'Disiplinsizlik ve ahlakî durum sebebiyle ayırma'yı düzenleyen kanun maddesi, "TSK Personel Kanunu'nun 94-B maddesince hakkında işlem yapılmasının gerektiği" yazılmış.
HAZIRLANAN RAPORLARDA ISLAK İMZA VAR
'Denetleme Kurulu'nun oluşturduğu fişlemeler sonucunda 'sakıncalı' denen personelle ilgili 'Hava Kuvvetleri Komutanlığı'ndan 'Re'sen emekli edilen personel listesi' de ele geçirildi. 303 personelin isminin yer aldığı belgede kişilerin 'disiplinsizlik' nedeniyle YAŞ kararı ile ordudan atıldığı belirtilmiş. 'Sakıncalı personel'le ilgili hazırlanan fişleme raporlarının kanaat bölümünde, "Tüm uğraş, tavsiye, ısrarlara rağmen tutum ve davranışlarında olumlu gelişme olmadığı, şahsın ıslah olmayacağı kanaati oluştuğu" gibi ifadelere de yer verildiği öğrenildi. Bazı personelin 'irticai faaliyet yürüttüğü' suçlamasına karşı, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) üye formunu verdiği de belgelere yansımış. İddiaya göre, raporlar ıslak imzalı.