Kültür Bakanlığı: Mozaiklerde tahribat yok
Abone olKültür ve Turizm Bakanlığı, Hatay Arkeoloji Müzesi'ndeki mozaik eserlerde restorasyon sırasında tahribat oluştuğu yolundaki haberleri yalanladı, basında kullanılan fotoğraflar üzerinde oynama yapıldığının tespit edildiğini öne sürdü.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Hatay Arkeoloji Müzesi'ndeki mozaik eserlerde restorasyon sırasında tahribat oluştuğu yolundaki haberleri yalanladı, basında kullanılan fotoğraflar üzerinde oynama yapıldığının tespit edildiğini öne sürdü.
Anadolu Ajansı'nın haberine göre bakanlığın yazılı açıklamasında başvuru üzerine, 16 Şubat'ta bir ön inceleme komisyonu oluşturulduğu, bazı mozaiklerin restorasyonunda eksiklikler tespit edilmesi üzerine, 13 Nisan'da başlatılan idari ve teknik incelemenin, 27 Nisan'da tamamlandığı belirtildi.
Restorasyonu yapılan İsis Mozaiği'nde, önceki dönemlerde uygulanan vernik tabakasının alınarak, sararmanın giderildiği ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Dolayısıyla, eski ve yeni fotoğraflar arasında renk farkı varmış gibi görülmektedir. Ancak işlemler tamamlandığında mozaik eski rengine tekrar kavuşacaktır. Yapılan çalışma sonucunda mozaiklerde tahribatın oluşmadığı, konservasyonun devam ettiği, basında kullanılan fotoğrafların, konservasyonun ilk aşamasında çekilmiş fotoğraflar olduğu ve art niyetli kişiler tarafından fotoğrafların üzerinde oynama yapılarak kullanıldığı tespit edilmiştir."
Hatay Valisi Ercan Topaca, dün yaptığı açıklamada, Hatay Arkeoloji Müzesi'ndeki bazı mozaik eserlerin yanlış restorasyonuyla ilgili sorumluluğu olan ve işin bu noktaya gelmesinde ihmali olan kişilerle ilgili soruşturma başlatıldığını söylemişti.
Topaca, 31 Mart'ta, eserlerin yeni Hatay Arkeoloji Müzesi'ne taşınması sırasında, mozaik eserlerin yanlış montajlandığını tespit ettiklerini ve durumu Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bildirdiklerini kaydetti.
Bakanlıktan gelen uzmanların, bir firma tarafından yapılan montaj işlemini durdurduğunu ifade eden Topaca, şunları söyledi:
''Burada önemli olan, bu eserlerin aslına uygun bir şekilde yeni müzede montajının yapılmasıdır. Bu işi üstelenen firma, daha önce Gaziantep'te Zeugma Müzesi de dahil olmak üzere restorasyon yapan tecrübeli bir firma. Ancak, buradaki montaj sırasında bazı hataların yapıldığını gördük ve çalışmayı aslında 31 Mart'tan önce durdurmuştuk. 31 Mart itibariyle de resmen durduruldu. Şimdi bu 'hatalı montaj nasıl düzeltilir' öncelikle onun arayışı içerisindeyiz. Daha yapılacak çok sayıda nakil ve montaj işlemimiz var. Onların da düzgün bir şekilde yapılması önemli. Bu çerçevede bakanlıkla görüşerek, tedbir aldık."
Dünyanın en zengin ikinci mozaik koleksiyonu
Mozaik koleksiyonu zenginliği yönünden dünyada ikinci, para koleksiyonu yönünden ise üçüncü sırada yer alan müze geçen yılın Aralık ayında yeni yerine taşınmış, buranın açılışını Başbakan Ahmet Davutoğlu yapmıştı.
Roma döneminden kalan ve 3. yüzyıla tarihlenen Narkisos Mozaiği de İsis ile aynı kaderi paylaşmış görünüyor.
Hatay Arkeoloji Müzesi'nin verdiği bilgiye göre koleksiyonda bulunan mozaikler kronolojik olarak M.S 2. yüzyıldan M.S. 6. yüzyıla kadar uzanan dört yüz yıllık dönemde üretilmiş.
1932 ve 1939 yılları arasında aralarında yabancı üniversitelerden arkeologların katılımıyla yapılan kazılardan çıkarılan bu mozaikler, 1948 yılında müzenin açılmasıyla ziyaretçileri kabul etmeye başlamıştı.