Kulak damlası orucu bozar mı Diyanet cevabı
Abone olOrucu bozan şeylerden biri de kulak damlası kullanmak mıdır, oruç bozulur mu yoksa o günün yerine orucunun kazasını mı tutmalı Diyanet bu konuda ne diyor? Ramazan ayınını dolu dolu geçirmek isteyenler orucu nelerin bozduğu konusunu araştırıyor. Peki kulak damlası orucu bozan etkenlerden biri midir?
Kulak damlası orucu bozar mı, kulak damlası kullanan birinin
orucu sıkıntıya girer mi o günü yeniden mi tutması gerekir? Diyanet
işleri başlanlığı Ramazan ayında sıkça soruların soruları derledi
ve cevaplarını paylaştı. Peki, Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan
alınan bilgilere göre kulak damlası orucu bozar mı? İşte, detaylı
bilgiler
CEVAP: Kulak ile boğaz arasında da bir kanal bulunmaktadır. Ancak kulak zarı bu kanalı tıkadığından, su veya ilaç boğaza ulaşmaz. Bu nedenle kulağa damlatılan ilaç veya kulağın yıkattırılması orucu bozmaz. Kulak zarında delik bulunsa bile, kulağa damlatılan ilaç, kulak içerisinde emileceği için, ilaç ya hiç mi- deye ulaşmayacak ya da çok azı ulaşacaktır. Daha önce de belirtildiği gibi, bu miktar oruç-ta affedilmiştir. Ancak kulak zarının delik olması durumunda, kulak yıkattırılırken suyun mideye ulaşması mümkündür. Bu itibarla, orucu bozacak kadar suyun mideye ulaşması hâlinde oruç bozulur.
ORUCU BOZAN VE BOZMAYAN DURUMLAR NELERDİR: Orucun temel unsuru, yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak, nefsi bunlardan mahrum bırakmak olduğu için, oruçlu iken bunlar ve bu anlama gelecek davranışlar orucu bozar. Yemek ve içmek, yenilip içilmesi mûtat olan her şeyi kapsamı içine alır. Sigara, nargile gibi keyif veren tütün kökenli dumanlı maddeler ile uyuşturucular ve tiryakilik gereği alınan tüm maddeler oruç yasakları kapsamına girer (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 386-387). Her ne sebeple olursa olsun, ağızdan alınan ilaçlar da aynı hükme tabidir.
Yolculuk, hastalık, ileri derecede yaşlılık gibi meşru bir mazerete dayalı olarak bozulan orucun, sadece kaza edilmesi gerekir. Ayrıca, kasıt olmaksızın yemek-içmek; beslenme amacı ve anlamı taşımayan, yenilip içilmesi mutat olmayan şeylerin tüketilmesi orucu bozar ve durum kazayı gerektirir.
Unutarak yemek içmek veya cinsî münasebette bulunmak orucu
bozmaz. Ancak oruçlu olduğunu hatırladığı anda, bu işleri yapmaktan
anında uzaklaşmalıdır. Peygamber Efendimiz, ”Bir kimse oruçlu
olduğunu unutarak yer, içerse orucunu tamamlasın, bozmasın. Çünkü
onu, Allâh yedirmiş, içirmiştir” buyurmuştur (Buhari, ”Savm”, 26).
Unutarak yiyen içen kişi, oruçlu olduğunu hatırlarsa hemen
ağzındakileri çıkarıp ağzını yıkar ve orucuna devam eder Oruçlu
olduğunu hatırladıktan sonra yeme-içmeye devam eden kişinin orucu
bozulur, kaza edilmesi gerekir.